Päevatoimetaja:
Katrin Lust

LUGEJAKIRI «Mul on kõrgharidus, omandanud elu jooksul neli uut ametit, käed ja mõistust on, aga tööle ei saa» (8)

Copy
Foto: Elmo Riig / Sakala

«Palun tõmmake olukorrale tähelepanu, ahastama ajab selline seis. Ma olen andekas inimene – arhitekt, disainer, turundaja, fotograaf, videograaf – ja ometi ei saa ma siin riigis enam hakkama,» kirjutas «Kuuuurija» toimetusele lugeja.

Loe täispikka kirja.

«Millegipärast seda, kui palju on Eestis töötuid, hoitakse saladuses, aga isiklikult tean, et meil on asi ikka päris hulluks läinud. Ja kõige selle valguses veel meeletud maksutõusud. Kui sa peaks töö kaotama, siis jalule jääda on meeletult keeruline. Mina näiteks kaotasin töö 2023. aasta juunis ja hetkel olen seisus, kus pean enda korteri maha müüma, sest lihtsalt ei tule enam võlgadega toime. Tööd otsin ma alates 2023. juuni ja leidsin töö 2024 oktoobris! Töötukassa töötaja ütles, et ainult temal on 215 klienti. Mis tähendab, et korrutage nüüd kõik töötutega tegelevad töötukassa inimesed ca 200ga. Ja see on ainult Tartu kohta näide.»

Töötukassa.ee andmetel on 16.10.2024 seisuga registreeritud 47 266 töötut.

«Töövestlusele kutsuti ühe korra ja seal öeldi, et kandidaate oli 200. Aparaaditehase juhataja ütles, et isegi keevitajad kandideerivad ettekandja kohale. Mul on kõrgharidus, olen omandanud elu jooksul neli uut ametit. Käed ja mõistust on, et ei ole kuidagi lihtne inimene, ja ometi ei saanud ma isegi Barborasse tööle, et kaupu pakkida. Konkurents on ülitihe.»

«Lisaks, kui ise teen postituse sotsiaalmeedias selle kohta, kirjutavad inimesed kommentaarideks a la «A miks sa tööle ei lähe?». Ma olen oma standardid nii alla lasknud, et kandideerisin suvaliselt ükskõik kuhu, litsimaja oli kusjuures viimane koht, kuhu olekski tööle läinud, kui poleks juhtunud ime ja sain tööd hosteli administraatorina. Sellised kommentaarid näitavad, et inimestel ei ole teadmisi, kui halb on hetkel olukord ja olukord ON halb.»

«Lisaks veel, siplen võlgades, teen disaini/fototöid ja ajan asju ettevõtluskonto kaudu. Maksuamet aga tahab saada pea 40% igast tasust endale. 22% niikuinii ja siis lisaks veel tulumaks. Mis tulumaks, kui ma olen olnud töötu??? 300 eurot pean maksma koondamistasu saamise eest tulumaksu. Minu ainuke väljavaade – ja jumal tänatud, et mul on see – on müüa enda kodu. Lisaks sain teada, et eluasemeintressi ka enam tulumaksuvabalt ei saa ja kas see natuke liiale ei lähe? Palk kusjuures Eestis ei ole keskmine 2000 eurot, nagu üks artikkel kirjutas, vaid Tartus reaalselt oled õnnega koos, kui saad 900 kätte. Toidupoes perele kulub sul juba ühe korraga üle 40 euro... minu enda arved kuus on kokku 900...»

«Palun tõmmake olukorrale tähelepanu, ahastama ajab selline seis. Ma päris tõsiselt otsin variante, et Eestist ära kolida. Ma olen andekas inimene – arhitekt, disainer, turundaja, fotograaf, videograaf – ja ometi ei saa ma siin riigis enam hakkama. Peaks suurelt ja valjult tegema häält, et AITAB! Palun aidake oma inimest! Ma tavaliselt riigi ja meie sookese elust väga osa ei võta, aga hetkel on küll tunne, et hakka või meeleavaldusi organiseerima.»

Märksõnad

Tagasi üles