Päevatoimetaja:
Katrin Lust

TÄISPIKK KOMMENTAAR Mida arvab olukorrast korteriühistu maale enda lähedased matnud mees?

Copy
Foto: Kuuuurija

Avaldame korteriühistu maale enda lähedased matnud mehe täispika kommentaari.

Meie poole on pöördunud Kivi KÜ esindajad, kes tundsid end häiritud Teie lähedaste säilmete matmise pärast kortermaja lähedusse ja nende kaasomandis olevale kinnistule.

«Mis puudutab Kivi korteriühistu esindajate pöördumist, siis mulle teadaolevalt ei ole Kivi KÜ juhatus teie poole pöördunud. Kui viitate K.Mändi, siis ta ei ole korteriomanik ega korteriühistu volitatud esindaja. Kui teil on teistsugust teavet, palun jagage seda. Kinnitame, et tugineda saab ainult dokumenteeritud allikatele, mitte spekulatsioonidele. Samuti märgin, et teie võttegrupi saabumine korteriühistu kinnistule intervjueerimiseks ja filmimiseks ei olnud kooskõlastatud korteriühistu üldkoosoleku otsusega, mis on vajalik sellise tegevuse jaoks. Kui Teid kutsus keegi korteriomanikest või nende volitatud isikutest, siis selline tegevus oleks siiski seadusevastane, kuna üldkoosoleku nõusolek on vajalik. Minu andmetel seda luba ei antud.»

Meile telefonis mainisite, et nn puumatused korraldas ja soovitas Memorise matusebüroo.

«Seoses väitega, et puumatuse korraldas Memorise matusebüroo, kinnitan, et mina ei ole seda öelnud. Ka telefonivestluses ütlesin selle küsimuse vastuseks “ei”. Vajadusel saan seda ka tõestada.»

Eelkõige meid huvitab. kas matta kadunukesed väljaspoole, oli Teie enda soov ja kas pidasite nõu ka matusebürooga?

«Matused ja leinamine on iga pere isiklik asi ja mulle tundub sobimatu, et sellesse sekkuvad kolmandad isikud. Minu kadunud ema testamendis on selgelt kirjas, et tema soov on saada tuhastatud ning et tema ja minu vend maetaks koduaeda puumatuse viisil. See on keskkonnasõbralik väärikas matmisviis, mistõttu osutus see meie perekonna valikuks. Matusebüroolt tellisime vaid puumatuse paketi. Puumatuste korral segatakse lahkunu krematatsioonituhk mullaga, lisatakse väetis ja istutatakse väike puuistik peale. Puu istutatakse maha.»

Kas Teie hinnangul on seaduslik matta väljapoole kalmistuid?

«Eestis ei ole keelatud matta või puistata tuhka väljaspool kalmistuid, tingimusel, et see toimub kooskõlas kohalike eeskirjadega. Sellised praktikas lubatud tegevused hõlmavad ka tuha puistamist looduslikesse veekogudesse. Puumatuse kohta saate rohkem lugeda siit: https://sonumid.ee/2018/09/26/puumatused-on-alternatiiv-traditsioonilistele-matustele/»

Mida arvate naabrite vastumeelsusest?

«Kui mõtlete K. Mändi naabrite all, siis ta ei ole naaber. K. Mänd ei ole korteriomanik, ega volitatud isik ning tema ega tema mees ei ela seal. Korter kuulub K. Männi mehe (O. Mänd) emale, E. Männile. K.Mänd’i kiuslik käitumine minu pere suunas ei ole uus- seda on täheldatud ka varasematel juhtudel, sealhulgas siis, kui minu abikaasa vanaema suri. Kinnitan, et minu venna puumatusteks andis O. Mänd suusõnalise nõusoleku ning osales matustel ka ise. Puumatus toimus 18. Juulil ja tänaseks on möödunud sellest juba üle 60 päeva. Kuna ema tervis läks halvemaks, pidime olema igal hetkel valmis ka tema lahkumiseks. Kutsusime kokku korteriühistu koosoleku. Saatsime 15.08.2024 kutse kõikidele korteriomanikele. Vahepeal lahkus mu ema, seetõttu korraldati 21.08.24 Kivi KÜ-s erakorraline koosolek. Koosolek toimus ja osales 75% korteriomanikest, kes hääletasid puumatuste poolt ja kinnitasid seda oma allkirjaga. Juhin tähelepanu, et ka E. Mänd andis oma nõusoleku. L. Volkova sai küll kutse, kuid nagu tavapäraselt, ei võtnud ta koosolekust osa. Temaga ühenduse saamine on olnud äärmiselt keeruline, kuna aastate jooksul, mil ta on seal majas korterit omanud, ei ole ta edastanud korteriühistule oma kontaktandmeid (aadressi, telefoni, e-maili). Ta ei võta osa koosolekutest, ei anna iial ühtegi allkirja ja ei ole nende aastate jooksul tasunud ühtegi arvet. Korteriühistu andis ta võlgnevuse pärast kohtusse eesmärgiga korter võõrandada. Tema tegevus on Kivi KÜ majanduslikku olukorda tugevalt kahjustanud ja häirib kaasomandi korrashoidu. Koosolekust ja ema puumatustest on tänaseks möödunud üle 30 päeva.»

«Teie tegevus ja käitumine on meie perele emotsionaalselt väga raske suve veel raskemaks teinud. Lisaks venna ja ema lahkumisele suri 24. augustil ka mu õde. Me ei mõista, miks isikud, kes ei ole asjasse otseselt seotud, sekkuvad meie pere eraellu. Veel raskem on mõista, miks ajakirjandus selle olukorra veel keerulisemaks teeb.»

«Antud olukorras ei ole tegemist avaliku huviga, vaid tegemist on meie pere eraasjaga. Mina isiklikult ei luba avaldada ei enda, oma pere ega ka Kivi KÜ korteriomanike nimesid, kui nad just ise Teile selleks nõusolekut andnud pole.»

Tagasi üles