Päevatoimetaja:
Katrin Lust

TÄNA «KUUUURIJAS» Tartu vanaproua pärandas korteri tuntud tervendajale, lähedased jäid tühjade pihkudega (7)

Copy
Foto: Kuvatõmmis saatest «Kuuuurija»

Esmaspäeval jõuab Kanal 2 saates «Kuuuurija» ekraanile keeruline lugu sellest, kuidas Tartu vanaproua Leida jättis oma lapsed testamendist välja ning pärandas oma Annelinna korteri naaberkorteris elanud tervendaja Ervin Hurdale. Hurda sõnul olid tema suhted Leidaga heanaaberlikud ning ta polnud testamendist teadlik enne naise surma.

Saates räägib vanaproua tütar Heli, et tema ema oli rõõmsameelne Lõuna-Eesti proua, kes elas suure osa oma elust Tartu lähedal Igaveres ja töötas aastaid kolhoosi raamatupidajana. Pärast abikaasa surma 2013. aastal tundis Leida end talus üksikuna ning otsustas kolida Tartu Annelinna korterisse, mille ta oli pärinud oma ristiemalt.

Heli sõnul halvenes ema tervis üsna pea pärast isa lahkumist ja seda eriti vaimselt: «Ta nägi nägemusi: nagu mingid tulukesed põlevad, et teda rünnatakse, uks lendas eest ära – noh, igasugused mured. Hakkas nagu kartma, luulusid nägema.»

Leida, kes oli abikaasa lahkumise hetkel 71-aastane, ei jõudnud kahjuks oma tervisemuredega arsti juurde. «Linnas läks asi päris hulluks – siis olid kõik söögid soolased, teda taheti ära mürgitada ja ta ei saanud enam televiisorit vaadata, sest sealt jälgiti teda,» kirjeldab tütar.

Heli käis küll ema pidevalt vaatamas, ent ei osanud sel hetkel arvata, et tegelikult on väga oluline Leida arsti juurde viia, et tema haigus saaks mustvalgelt kirja pandud. Peagi hakkas Leida tihedalt suhtlema naabri, tervendaja ja bioenergeetiku Ervin Hurdaga, kes on ka tuntud telesaatest «Selgeltnägijate tuleproov».

Alguses uskus Leida Hurda võimetesse ja pidas teda abivalmis naabriks, kes aitas teda igapäevatoimetustes. Tütre sõnul hakkas ema hiljem kartma, et Hurt jälgib teda läbi seinte ja tekitab talle ebamugavust bioenergeetiliste mõjutustega.

2019. aasta oktoobris tegi Leida Tartu notari juures testamendi, kus pärandas oma kahetoalise korteri Ervin Hurdale. Jaanuaris 2020 püüdis ta korteri Hurdale ka kinkelepinguga üle anda, kuid notar keeldus tehingut tegemast, kuna leidis, et vanaproua ei olnud selleks adekvaatne.

Kui testamenti saab inimene oma eluajal muuta nii palju, kui tahab, ja pärija saab päranduse kätte alles pärast inimese surma, siis kinkelepinguga oleks korter läinud kohe Ervin Hurda nimele. Notar teavitas Tartu linnavalitsust Leida vaimsest seisundist, mille järel määrati Heli oma ema eestkostjaks.

Pärast ema surma 2022. aastal sai Heli teada, et ema testamendi kohaselt läks korter siiski Ervin Hurdale. Heli pere vaidlustas testamendi kohtus, kuid esimese astme kohus otsustas, et testament on kehtiv. Hetkel on asi ringkonnakohtus, kus Heli pere loodab, et ema vaimse tervise probleemid võetakse arvesse.

Ervin Hurt kommenteerib juhtunut «Kuuuurija» saates, väites, et ta ei ole teinud midagi valesti: «Mina aitasin teda päris palju. Ta ütles mulle, et ära muretse, kõik asjad saavad tasutud.» Hurt rõhutas, et tema suhted Leidaga olid heanaaberlikud ning ta polnud teadlik vanaproua testamendist enne naise surma.

Täpsemalt juba esmaspäeval kell 20.30 Kanal 2 saates «Kuuuurija».

Tagasi üles