Päevatoimetaja:
Katrin Lust

Soome väikevallas toimusid uusnatside suvepäevad White Boy Summer Fest, külalisi oli ka Eestist

Copy
Foto: REUTERS / David Ryder / Scanpix

Rahvusvahelise uurimisrühma Bellingcat andmetel toimus sel aastal äärmusparempoolne White Boy Summer Fest Soome väikevallas.

Üritus toimus Ruovesi valla omanduses olevas Tuuhose laagrikeskuses. Üritus, mis tõi kokku Soome ja välismaa neonatsid ning teised äärmusparempoolsed, leidis aset 14.–15. juunil.

Ruovesi vallavanem Toni Leppänen teatas, et vald ei olnud teadlik ürituse iseloomust laagrikeskuse rentimise ajal ning ei oleks keskust rentinud, kui oleks teadnud, mis üritus seal täpsemalt toimub.

Nädalalõpp täis muusikat ja võitlust

Kõnealusel üritusel osalesid muu hulgas Soome äärmusparempoolsed rühmitused nagu Active Club ja Hammerskins, samuti oli osalejad ka Eestist. Programm sisaldas äärmusparempoolset muusikat, võitlusmatše ja äärmusparempoolsete toodete müüki.

Loe ka lisaks:

Eestis kanda kinnitanud paremäärmusliku liikumise liige: kui riik on nii oskamatu ja ei oska karistada, siis ma ei näe muud võimalust

Bellingcat selgitas ürituse asukoha välja sotsiaalmeediapostituste ja videote abil. Ürituse korraldajaks oli äärmusparempoolne rühmitus Tulenväki, kes avaldas ja hiljem udustas videoid üritusest. 

White Boy Summer Fest on oluline osa neonatside võrgustikest Soomes ning sarnaseid üritusi on varasematel aastatel korraldatud näiteks Hämeenlinnas.

Bellingcati uurimistöö põhineb avatud allikatel ja äärmusparempoolsete enda sotsiaalmeediapostitustel.

Märksõnad

Tagasi üles