KUS PEITUB TÕDE? Vanaproua Maiet aidanud Kalle: ta lagastas mu korteri ja jäi mulle võlgu! (5)

Copy
Maie, kes jäi oma maja müügist saadud rahast ilma.
Maie, kes jäi oma maja müügist saadud rahast ilma. Foto: Kuvatõmmis «Kuuuurija»

«Meil oli kõik väga hästi, kuni ilmus välja Maie tütar!» räägib Kalle, kes tõi vanaprouaga seotud loo «Kuuuurija» vaataja ette tänavu kevadel. «Ma soovisin seda inimest aidata, käisin tema juures kolm korda päevas ja mis ma vastu sain – minust tehti varas ja mulle anti tagasi lagastatud kohutavas seisus korter!»

Maie tütrel Piretil on aga asjast teine arusaam: «Kuidas on võimalik, et ema üür oli 300 eurot, aga iga kuu lõpus oli 778 eurot pensionit otsas ja nüüd on ema sellele suurele abistajale veel võlgu ka!»

Tänavu kevadel tõi Tartumaa mees Kalle (nimi toim. teada) «Kuuuurija» saatesse loo, mis rääkis 87-aastasest Maiest, kes oli möödunud aasta suvel maha müünud oma maja, aga majarahadest oli vana naine ilma. Nimelt oli vanaproua kandnud ligi 70 000 eurot oma surnud mehe sugulase kontole.

LOE ROHKEM SIIT:

«Millest ma ise elan?» Vanaproua müüs 68 000 euro eest maha oma talu, kuid müügist saadud raha ta ei näinudki

Maie kolis Kalle korterisse sisse märtsikuu alguses ja väitis mehele, et ühtegi sugulast tal ei ole. Tütre ja tütretütrega vanaproua sellel hetkel ei suhelnud. Maie eest hakkas hoolitsema võhivõõras Kalle, kes üüris naisele nii Tartu külje all asuvat korterit kui aitas tal teha poeskäike.

«Mingil hetkel ma käisin tema juures kolm korda päevas. Viisin talle supi ja prae ning kui vaja, tegime poetiire. Selle kõige eest oli Maie mulle nõus maksma 5 eurot päevas,» räägib Kalle, kes enda sõnul aitas vanaprouat hea meelega. «Ma tegin kõike, mida ta palus.»

Kui Maiest hakkasid ilmuma aga erinevad artiklid, otsis ema üles tema Soomes elav tütar Piret

«See oli kuskil maikuus, kui Piret Maiele helistas ja kutsus teda enda juurde külla Soome. Kuna Maie tahtis kohe minna teda vaatama, siis ma organiseerisin sõidu Soome ja ostsin kõik piletid, mille eest ei ole mulle tasutud tänase päevani,» selgitab mees. «Soomes tundus tütar väga lahke inimene. Ta oli katnud laua ja oli laia avara naeratusega. Kui me järgmisel päeval tagasi tulime, siis Maie ütles, et tütar oli tema käest vabandust palunud ja tema oli talle andestanud.»

Kalle sõnul olid ema ja tütar tülli läinud aastaid tagasi Tartu maja pärast, aga tänaseks on sõjakirves maha maetud.

«Ega ma täpselt ei saanudki aru, mis neil seal juhtus ja kuidas see maja maha müüdi...mul oli hea meel, et nad ära leppisid,» kirjeldab Kalle olukorda.

Peale tütrega leppimist tekkisid pinged

«Alguses tulime tagasi ja kõik oli hästi, aga siis hakkas Maie mind järsku süüdistama ja käitus imelikult. Näiteks süüdistas ta mind oma vererõhutablettide varguses. Kuna Maie oli lasknud 10 000 eurot minu kontole kanda, siis hakkas tütar seda mingi hetk tagasi küsima ja loomulikult ma saatsin selle raha ära. Tütar veel kirjutas mulle, et kõik minu tegemised saavad tasustatud ja tänas mind, et olin Maiet kõik selle aja aidanud,» räägib Kalle.

Kõik muutus aga juunikuus, kui Piret tuli seoses ema kohtuistungiga Eestisse. «Ta hakkas minult nõudma väljavõtteid kuludest ja kui ütlesin, et osa tasusid oli sularahas, siis ta teatas mulle, et ise olin loll, et sularahaga arveldasin, ja keegi ei käskinud mul tema emaga seoses tõmmelda, » on mees täna hämmingus. «See oli kõige solvavam asi üldse. Tõmmelda? Mis tänu see on!»

Kalle ütleb, et sealt peale läksid asjad Maiega seoses eriti hulluks. «Juuni keskelt ma Maiega enam väga ei suhelnud ja juuni lõpus tuli Piret uuesti Eestisse. Mingil hetkel teipisid nad ukse kinni ja panid sinna sildi, et sisenemine on keelatud!» kirjeldab Kalle tekkinud olukorda, «nagu ma oleks seal iseseisvalt sees käinud...nii kuradi alandav! »

Vanaproua Maie üürikorteri uksel olnud silt.
Vanaproua Maie üürikorteri uksel olnud silt. Foto: Erakogu

«Kõige hullem oli aga see, kui nad sealt korterist Maie päevapealt minema viisid. Ta tuli oma moslemist mehega sinna kohale ja nad viisid ta lihtsalt ära. Kogu korter oli kohutavas seisus! » mäletab Kalle 27. juunil avanenud vaatepilti.

WC potis ujusid julgad

«WC potis oli sitt koos paberiga. See oli siis mulle ilmselt tänutäheks jäetud...» on mees tänaseni šokis, «kõikjal vedelesid asjad. Makaronid pliidi peal olid kummis ja peaaegu ussitasid. Ma saadan pildid, siis saab igaüks ise otsustada, kas sellist korterit on endast kena maha jätta või mitte. Ma poleks iial uskunud, et minuga nii käitutakse!» on Kalle emotsionaalne.

Mehe sõnul pani Maie korterist minema justkui oleks keegi teda taga ajanud. «Lõpuks ma küsisin, mis saab kommunaalidest...lepingu järgi pidi Maie ka need tasuma, mida oli kuskil 50 eurot kuus. Siis küsis tütar, kas sellise arve sees on kogu maja elekter. Et vanainimesel ei saa sellist summat olla..no kas ta pole kuulnud siis et elektriarvele lisanduvad ju igasugu tasud...ma lihtsalt ei suuda uskuda, mis seisus ma täna olen. Mind on tehtud vargaks ja mul on sees nii paha tunne, et seda on võimatu isegi kirjeldada! Ükski heategu ei jää tõepoolest karistuseta...mitte iial ei taha ma kedagi enam aidata....!»

Maie tütrel Piretil on asjast aga teine arusaam

«Kuidas on võimalik, et ema saab 778 eurot pensionit ja maksab 300 üüri jaoks ja kuu lõpus on tal kõik rahad otsas ja ta on veel võlgu ka sellele mehele! » vastab naine Kalle süüdistustele. Mehe jutu järgi on Maie talle tõepoolest täna võlgu veel kuskil 900 eurot.

«Koguaeg võeti raha juurde sellest 10 000 eurost, mis ta majarahadest tagasi sai...aga see ei ole ju okei. Need rahad olid tal säästudeks, mitte et neid sellele mehele maksta!»

Nimelt kandis vanaproua sugulane saate eetrisse mineku hetkeks naisele tagasi 10 000 eurot. Ülejäänud, 50 000 eurot, jäi tütretütre kontole ning seda vanaproua tagasi saanud ei ole.

Maie tütre sõnul ei palunud keegi Kallet, et too vanaprouat igapäevaselt aitaks. «Eks tal olid ikka omad kasud sees. Praegu on ema minu juures ja tal on siin väga hea olla!»

Maie tütar Piret põhjendab ka olukorda, miks oli korter vanaproua lahkumise hetkel sellises seisus nagu ta oli. «Vaadake, kogu majarahvas oli mu ema vastu üles ässitatud. Me olime uue autoga seal ja meil oli selline tunne, et meilt võetakse see auto ära...seal käis selline möll. Meil tõesti ei olnud aega koristada, aga kui ta süüdistab meid mingites junnides, siis need oli ta ilmselt ise teinud. Meist ei jäänud maha mingit sitta!» kinnitab Soomes elav naine. «Tõime ema siia ja oligi kõik. Selline raha võtmine vanalt inimeselt ei ole ilus, nagu ta tegi!»

Maie kinnitab, et temaga on kõik korras

Mõne aja pärast helistab ka Maie ise, kes on telefonis üsna reipa häälega. Vanaproua sõnul on Kalle talle teinud tünga ning ta on ebaaus inimene.

«Võttis kõik mu rahad ära. See vesi seal oli ka joogikõlbmatu. Omad kasud olid tal sees. Mul on hea meel, et ma sealt ära pääsesin. Tütre juures on mul väga hea olla!» ütleb vanaproua ja lisab Kalle kohta: «Mul on nendest tema juttudest kõriauguni. Ma ei taha kuulda ka temast enam rohkem!»

Vaata, milline oli Kalle korter pärast Maie lahkumist siit:

Tagasi üles