EESKUJULIK KÄITUMINE Surmakutsar Keith Pallon lasti ennetähtaegselt vabadusse. ​Avariis hukkunud poisi ema: kas tema elu ei maksagi midagi? (3)

Copy
Kui politsei oli saanud kohtult loa korteri ukse jõuga avada, saadigi sealt kätte terve suve karistuse kandmisest kõrvale hoidunud kurjategija Keith Pallon.
Kui politsei oli saanud kohtult loa korteri ukse jõuga avada, saadigi sealt kätte terve suve karistuse kandmisest kõrvale hoidunud kurjategija Keith Pallon. Foto: «Kuuuurija» videokaader

«Kuidas see võimalik on, et sõidad inimese surnuks ja vanglasse õigeaegselt ei ilmu, aga riik premeerib sind sellega, et saad enneaegselt vanglast välja!» võttis «Kuuuurija» toimetusega ühendust Merike, kelle poeg sattus 2020. aasta kevadel ränka avariisse. Rooli keeras saatuslikul ööl Keith Pallon, kes põgenes sündmuskohalt ja jättis Merikese pojale abi kutsumata. Hiljem põgenes surmakutsar vangla eest ning ta võeti kinni tänu «Kuuuurija» meeskonnale saabunud vihjele.

Nüüd on mees aga tingimisi ennetähtaegselt vabadusse lastud.

2020. aasta aprillis juhtus Tartu lähedal Puhjas ränk avarii, milles kaotas elu 20-aastane Alo. Avarii põhjustanud Keith Pallon mõisteti Tartu kohtumajas süüdi 2021. aasta novembris ning talle määrati ligi nelja aasta pikkune vangistus. Pallon kaebas otsuse edasi ning järgmises kohtuastmes vähendati karistust kolme aastani.

Pallon põhjustas avarii, põgenes sündmuskohalt ning jättis 20-aastase Alo avariisse sattunud autosse, ilma et oleks talle abi kutsunud.

Kuigi Pallon sai kohtulikult karistada, siis vanglasse ta õigeaegselt ei ilmunud ning politsei kuulutas ta tagaotsitavaks.

Loe pikemalt:

Puhja surmaavarii süüdlane on siiani jooksus. Hukkunu ema: pidutseb igal pool ja vanemad varjavad teda

Hukkunud noormehe ema Merike andis 2022. aasta sügisel Kuuuurija saatele pika intervjuu ning pärast saadet sai saate meeskond vihje surmakutsari võimalikust peidukohast. Tänu antud vihjele saadi Pallon kätte ja viidi kiirreageerijate saatel Tartu vanglasse oma karistust kandma.

Vaata videot mehe kinnipidamisest:

VIDEO 〉 Pikalt vabadust nautinud Puhja surmakutsar saadi tänu «Kuuuurija» vihjele kätte

«Ma mäletan nii täpselt, kuidas politsei helistas mulle ja küsis, kas ma tean, kus Keith võib asuda. See oli siis kui ta vanglasse kohale ei ilmunud ja politsei otsis teda taga,» meenutab hukkunud Alo ema. «Ma veel küsisin, et kui inimene vanglasse kohale ei ilmu, kas ta siis võib ühel päeval vanglast varem välja saada. Politseinik kinnitas mulle, et sellise käitumisega on ta kõik oma võimalused maha mänginud ja ennetähtaegselt ta vanglast ei vabane!»

Nüüd on hukkunud noormehe ema aga täielikus šokis, sest Pallon sai koju poole ajaga ehk trellide taga tuli tal istuda kolme aasta asemel vaid poolteist aastat.

«Kas minu poja elu ei maksagi mitte midagi?»

«Alates 21. maist on ta jalavõruga kodus ja nii mina kui mu pere oleme täielikus šokis. Meie ju käisime teda otsimas, aitasime ta kinni püüda ja nüüd siis premeeritakse teda sellega, et ta saab poole ajaga koju. Kas minu poja elu ei maksagi mitte midagi... ta jättis mu lapse surema ja põgenes sündmuskohalt...» on 20-aastase Alo ema endast väljas, «Viimased nädal aega elan ainult rahustite peal. Kuidas saab riik või vangla niimoodi käituda. Minult on võetud mu poeg ja see inimene jalutab juba vabaduses!»

Vangla, prokuratuur ja kohus toetasid vabastamist

Tartu maakohtu pressiesindaja kinnitab, et Pallon vabastati tingimisi enne tähtaega, küll aga peab ta kandma kolm kuud keha külge kinnitatud võru.

Katseaeg on noormehel kuni 2025. aasta 13. septembrini. Sel ajal peab ta alluma käitumiskontrollile ja järgima sätestatud kontrollnõudeid, mille kohaselt ei tohi ta tarvitada alkoholi ega narkootilisi ning psühhotroopseid aineid.

Otsuses seisab, et Tartu vangla toetas Palloni tingimisi ennetähtaegset vabastamist. Ka prokurör nõustus Tartu vanglaga ja toetas noormehe vabastamist tingimisi enne tähtaega koos elektroonilisele valvele allutamisega.

Kohus leidis, et Palloni osas on täidetud ennetähtaegse vabastamise sisulised eeldused. Seni kantud vangistus on eelduslikult oma eesmärgi saavutanud.

«Kohtu käsutuses oleva materjali pinnalt on võimalik järeldada, et K. Pallonist tulenev risk uute kuritegude toimepanemiseks on piisavalt väike. Kuivõrd tegemist on tema esimese kriminaalkaristuse ja vangistusega, siis on põhjust arvata, et selle karistuse mõju on piisav selleks, et jääda tema viimaseks vangistuseks,» seisab otsuses.

Tagasi üles