Vanaprouat aidanud Kalle: nüüd kui Maie tahab raha tagasi saada, läks eestkoste saamisega lähedastel väga kiireks! (3)

Katrin Lust
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Maie, kes müüs oma kodu.
Maie, kes müüs oma kodu. Foto: Kuvatõmmis «Kuuuurija» saatest

Mõned nädalad tagasi tegi «Kuuuurija» saate Tartu prouast nimega Maie, kelle majarahad on tänaseks kadunud tema lähedaste kontole, mistõttu on proua ilma 50 000 eurost. Nüüd on 87-aastast Maiet aidanud Kalle aga täielikus hämmingus: «Ta sai eile uued ID-kaardi PIN-koodid, sest vanad olid kadunud, ja ta palus mind, et aitaksin tal vaadata riiklikke teadaandeid. Puhtjuhuslikult avastasime, et 13. mail toimub Tartus kohtuistung, millega teda soovitakse võtta lähedaste eestkoste alla. Mitte ühtegi teadaannet pole postkasti tulnud. Kas tõesti meie riigis käivadki asjad nii?»

Kalle (nimi muudetud – toimetusele teada) on mees, kes üüris Maiele märtsikuu alguses Tartu linna lähedal asuvat pisikest korterit. Naisega lähemalt tuttavaks saades kuulis ta kohutavat lugu sellest, kuidas proua oli möödunud aasta suvel müünud maha Võnnu lähedal oma maja, aga kogu majamüügist saadud summa oli läinud tema surnud mehe vennapoja arvele. Kalle võttis ühendust «Kuuuurija» saatega ning õige pea saime teada, et 50 000 eurot oli Maie sugulane saatnud edasi proua tütretütre arvele ilma ühegi dokumendita, mis tehingut kuidagi kinnitaks. Proua ise soovis majamüügist saadud raha eest osta endale Tartusse pisikest korterit ning kogu summat ära kinkida ta enda sõnul kindlasti ei soovinud.

«Kuna Maie PIN-koodid olid kadunud, siis tellisime talle uued ja eile läksime siis koos vaatama, mis riiklikke teadaandeid talle on vahepeal tulnud. Me mõlemad pidime tooli pealt maha kukkuma, kui nägime, et juba esmaspäevaks on määratud kohtuistung, millega soovitakse Maie eestkoste alla võtta... Maiel ei ole isegi olnud aega endale esindajat palgata, sest ta ei teadnud sellest istungist midagi, aga vastaspool on võtnud endale antud asjas juristi. Ka see näitab, et kogu asjaga on läinud lähedastel väga kiireks!» räägib Kalle peaaegu et õhku ahmides.

Isiku suhtes eestkoste algatamine (Maie Kärmas).
Isiku suhtes eestkoste algatamine (Maie Kärmas). Foto: Kuvatõmmis Riigi Teataja

Appi tuleb jurist Merike Roosileht

Seda teadet nähes võeti kiiresti ühendust jurist Merike Roosilehega, kes on nii mõnegi vanuri taolisest hädast välja toonud. «Merike ütles, et ta hakkab kohe asjaga tegelema ja tuleb kindlasti ka kohtusse Maiet esindama. Samuti ütles ta, et eestkostjaks ei saa määrata inimest ehk siis tütretütart, kes võttis 50 000 eurot, sest ta on loos puudutatud isik. Maie peab oma eestkostjaks saama ikkagi inimese, keda ta ise soovib selleks... aga kui me ei oleks seda teadaannet eile näinud, siis oleks äkki tehtud kõik need otsused tema selja taga,» mõtiskleb Kalle, kelle sõnul on tegu justkui taevase imega, et Maie eile uued PIN-koodid sai, mistõttu sattusid nad seda kõike nägema.

Mees lisab, et 87-aastasel naisel puudub meiliaadress. Küll aga on Maie sisse kirjutatud tema poolt üüritud korterisse ja seetõttu on arusaamatu, et kohus nii vanale inimesele sellise olulise kohtuprotsessi kohta ametlikku kirja postkasti ei saada. «Kuidas ta peaks sellisest asjast üldse teadma?» küsib Kalle.

Maiet esindab jurist Merike Roosileht.
Maiet esindab jurist Merike Roosileht. Foto: Kaader «Kuuuurijast»

«Kujutate ette, et lähedaste väitel on Maie kõik need aastad dementne olnud... Aga nüüd tekib küsimus, kuidas siis saadi teha majatehing inimesega, kes asjadest aru ei saa,» räägib Kalle. «Teiseks, miks sellega nüüd nii kiire on? Kui nad väidavad, et ta on alates 2021. aastast segast juttu ajanud, siis miks hakati eestkoste teemaga tegelema nüüd, kui Maiel on plaan oma rahad kohtu kaudu tagasi saada. Ilmselgelt läks asjaga väga kiireks ja inimene on vaja tagantjärele teovõimetuks tunnistada!»

Kalle vaatas Maie palvel eile läbi ka kiirabi väljakutsed ehk epikriisid, mis on tema kohta tehtud ajal, kui ta elas oma surnud mehe vennapoja juures. «Sinna on igale poole märgitud, et kiirabi kutsuja nimetab Maiet korduvalt dementseks. Samuti nimetab ta teda ühes väljakutses oma emaks, mis on samuti valetamine,» räägib Kalle, kelle sõnul oli Maie epikriiside sisust eile täiesti šokeeritud.

Kalle arvates on näha, kuidas 2021. aastal suunas perearst Maie psühhiaatri juurde, kuna ta rääkis justkui imelikku juttu. «Seal oli kirjas, et Maie jutt oli segane, kuna ta rääkis, et majast on hakanud mingid asjad kaduma ja muru on ära sõtkutud jne. Perearstile tundus see jutt ebaloomulik, aga kui ma seda Maiele ette lugesin, siis Maie ütles, et 2021. aastal hakkaski tema surnud mehe vennapoeg tema juures käima, misjärel kõik need sündmused hakkasid aset leidma,» ütles Kalle, kelle järgi on kõik Maie maja tööriistad nagu saed ja kirved ja muu ka täna tema surnud mehe vennapoja juures, ehkki ta on palunud neid endale korduvalt tagastada.

Mehe sõnul kirjutas psühhiaater 2021. aastal esimest korda, et naine võib segast juttu rääkida ja see võib viidata tema dementsusele. «Maie aga ütles, et kõik need sündmused leidsid aset ja kui mehe vennapoeg hakkas külas käima, siis hakkasid toimuma ka imelikud intsidendid, aga keegi lihtsalt ei uskunud teda!»

Maie võitleb lõpuni välja

Kallel on hea meel, et jurist Merike Roosileht on nõus vanaprouat kohtus kaitsma.

«Maie ütles, et kõigepealt seljatab ta selle eestkoste asja ja siis hakkab raha kohtu kaudu Merikese abil tagasi küsima,» märkis Maie eest praegu hoolt kandev mees.

Jurist Merike Roosileht ütles, et ta on nõus Maie juhtumit pikemalt kommenteerima kohe, kui on tutvunud tema e-toimikuga, millele ta peaks ligi pääsema tänase päeva jooksul.

«Oluline on teada saada, kes on eestkoste algataja. Tutvun kindlasti ka tema epikriisidega. Kohe, kui olen saanud nende asjadega tutvuda, olen nõus Maie lugu pikemalt kommenteerima!» märkis jurist Merike Roosileht, kes teeb enda sõnul kõik selleks, et vanaproua saaks oma majamüügist saadud raha tagasi.

Maie surnud mehe vennapoeg Villu Kärmas: mina eestkostega ei tegele!

«Kuuuurija» küsis Maie sugulaselt, kas ta on teadlik, et proua kohta on alustatud kohtumenetlust seoses tema eeskostele võtmisega.

«Mina ei ole selle asjaga seotud,» vastas Maie surnud mehe vennapoeg, kelle juures proua ka mõnda aega elas, «ma ei tea, kes seda asja ajab!»

Villu Kärmase sõnul vastab tõele, et ta kontakteerus Maiega 2021. aastal, aga toona piirdus suhtlus vaid telefonikõnedega. «Vahel harva käisin tal külas ja peamiselt sünnipäevadel. Ükskord tellis ta mulle jõuluhane ja käisin ka sellel tema juures järel,» ütles mees. Villu väitis, et talle hakkasid helistama Kastre valla sotsiaaltöötajad, kelle järgi rääkis Maie juba toona segast juttu. Küsisime, kas Villu mainis seda ka notarile, kes majamüügi tehingu 2023. aastal sõlmis. Seda mees täpselt ei mäletanud, kuigi taolised asjaolud paneksid tehingu hoopis teise valgusesse.

Miks mainis mees aga kiirabile, et on tema poeg, nagu ühest Maie epikriisist nähtub. «Mina ei ole seda neile kunagi öelnud. Ju nad ise oletasid, et ma olen poeg. Ma olen kiirabile alati öelnud, et olen sugulane.»

Küsisime ka seda, miks mainis Villu kiirabile korduvalt, et naine on dementne.

«Seda ma ütlesin seetõttu, et kui ta Jõgeva haiglast välja kirjutati, siis öeldi, et ta on psüühiliselt ebastabiilne ja dementne.»

Villu lisas, et ehkki saates oli mainitud, et Maie asus tema juurde elama peale majatehingut 2023. aasta sügisel, kolis ta tegelikult Villu juurde juba sama aasta suvel.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles