Urmas Viilma seisukoht Valga toidupanga ja Sangaste koguduse vahelise tüli osas

Kuuuurija
Copy
Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma.
Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma. Foto: Erik Prozes

Veebruari keskpaigas lõppes aastaid kestnud koostöö Valga toidupanga ja Sangaste koguduse vahel. Erimeelsusi põhjustasid toiduabi saajate nimekirjad, mida toidupank aruandluse jaoks nõuab, kuid mida Sangaste koguduse õpetaja Ivo Pill avaldada ei saa, kuna teda seob pihisaladus. «Osadel inimestel on see väärikus ainuke varandus, mis neil veel on,» ütleb Pill ja lisab, et paljud inimesed kardavad oma nimede avaldamist ega soovi seda. Toidupank aga leiab, et abisaajate nimed ei käi kuidagi pihisaladuse alla. 

EELK peapiiskop Urmas Viilma kommenteerib, kas toiduabi saajate nimekirjade puhul on tegemist pihisaladusega või mitte. 

«Kõnealusel juhul on tegemist kahe osapoole vahelise erimeelsusega, mille kohta n-ö eemalt, kõiki asjaolusid täpselt teadmata, ei ole võimalik õiglast hinnangut anda,» ütleb EELK peapiiskop Urmas Viilma. 

«Mis puudutab pihisaladust, siis see on tõepoolest üsna selgelt, muu hulgas ka Eesti Vabariigi seadusandluses (kirikute ja koguduste seaduse § 22) defineeritud mõiste ning on seotud vaimuliku kohustusega hoida saladuses talle erapihil või hingehoidlikul vestlusel usaldatut ning samuti isikut, kes erapihil või hingehoidlikul vestlusel käis. Nõnda võib ka toiduabi jagamine olla seotud pihisaladusega juhul, kui abistamine on olnud seotud hingehoidlike vestlustega,» selgitab Viilma «Kuuuurijale».

«Vaimulik võib olla seotud konfidentsiaalsuskohustusega, aga ka muul juhul, kui näiteks toiduabi vajajad on nõustunud abi vastu võtma üksnes tingimusel, et nende nimesid kolmandale osapoolele ei avaldata, ja vaimulik on neile vastava lubaduse andnud. Sel juhul pole tegemist küll otseselt pihisaladusega, ent nimede avaldamine ilma abisaajatelt selleks loa saamist oleks siiski kohatu,» ütleb peapiiskop.

«On tõesti kahju, kui koostöö lõpeb ja abivajajad jäävad abist edaspidi ilma. Loodan siiski, et Sangaste kogudus ja Valga toidupank leiavad võimaluse ka edasiseks koostööks ning suudavad reeglites üheseltmõistetavalt kokku leppida. Usun, et mõlemad pooled on hea tahtega ja taotlevad sama eesmärki – et hädasolijad saavad abi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles