«INIMELU EI MAKSA ENAM MIDAGI!» Naabriga teejupi pärast vaielnud Väike-Maarja elanik pidi kohtus alla vanduma (6)

Ketlin Kruse
, reporter
Copy
Aare Piik
Aare Piik Foto: Kollaaž

Väike-Maarja naabritevaheline teevaidlus sai punkti. «Kohtust tuli otsus, mida ma ei oodanud Eesti Vabariigi kohtunikelt!» nendib Aare Piik, kes pidi kaotust tõdema. Enda sõnul ei pääse ta tänaseni igat liiki sõiduvahendiga oma koduni, ent riigikohtusse ei ole tal võimalik otsust edasi kaevata.

«See on üks suur lõputu jada, meie tõde ja õigus,» nentis märtsikuus «Kuuuurija» saates Väike-Maarja vallas Määri külas elav Aare Piik. Ta veab naabrimehega – kunagise Väike-Maarja vallavanema ja endise Rakvere abilinnapea Sven Kesleriga – vägikaigast tee kasutamise pärast.

Nimelt kuulub Aare koduni viiv teejupp naabrimees Sven Keslerile. Ühel päeval blokeeris viimane aga sissesõidutee ära. Kesleri sõnul oli ta pakkunud Aarele servituudi seadmist tasu eest 40 eurot aastas, ent Aarele see väidetavalt ei sobinud. 

Kuna Aare ühel hetkel enam teed kasutada ei saanud, ei jäänud tal enda sõnul üle muud, kui kohtusse pöörduda.

Loe pikemalt:

NAABRITE TÕDE JA ÕIGUS 〉 Väike-Maarja elanik ja kunagine vallavanem veavad teelõigu pärast vägikaigast

Kohtutee

Mullu mais leidis Viru maakohus, et Aare peab pääsema nii jalgsi kui ka igat liiki sõiduvahendiga enda kinnistuni. Otsuses märgiti ka, et taluni viiv juurdepääsutee peab olema vaba igasugustest takistustest. Samuti määras kohus, et tee kasutamise eest peab Aare naabrimehele maksma 40 eurot aastas.

Kuigi Aare lootis, et kohtuotsus toob rahu maale ja paneb naabrite vaidlusele punkti, nii paraku ei läinud. «See on üks suur lõputu jada, meie tõde ja õigus...» Nimelt pani naabrimees Aare sõnul kavalalt enda maalapile kaks betoonplokki täpselt sissesõidutee pööramiskohta ehk Aare sõnul ei pääse suured autod – kiirabi ja tuletõrje – tema majani. «Ma sain õiguse, aga samas ei saanud ma mitte midagi!» oli Aare otsuses pettunud. «Et ma kohtuotsuse järgi pean pääsema koduni, aga tegelikult ju ei pääse!»

Nii võttis ta taas ette kohtutee. 

Aare Piik ja tee ääres olevad betoonplokid
Aare Piik ja tee ääres olevad betoonplokid Foto: Kuvatõmmis «Kuuuurija» saatest.

Tartu ringkonnakohus jättis 29. augustil tehtud otsusega Aare kaebuse esimese astme kohtu otsusele rahuldamata. Riigikohtusse seda edasi kaevata võimalik ei ole. Ka kohtukulud jäid Aare enda kanda. 

«Kohtust tuli otsus, mida ma ei oodanud Eesti Vabariigi kohtunikelt! Et inimelu ei maksa Eestis enam midagi!» on ta ka teise kohtuastme otsusest häiritud. «Et talvel ei peagi pääsema päästeamet, lumesahk ega ka muu teenindav transport hoonele ligi,» ei suuda ta mõista. «Kui mul peaks talvel olema vajalik kutsuda kiirabi või tuletõrje, siis nad ei mahu sisse pöörama sellele teele, mis toob majani, kuna plokid takistavad pöörangul ligipääsu,» on ta nõutu. «Paistab, et trend on sedamoodi, et «pole inimest, pole ka probleemi».» 

Vaidlusalune teelõik
Vaidlusalune teelõik Foto: Kuvatõmmis «Kuuuurija» saatest.
Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles