PARASIITPARKIJA?! Üle poole aasta parklas seisnud väikebuss tekitab pahameelt, kiiret lahendust justkui ei ole (1)

Ketlin Kruse
, reporter
Copy
Parklas seisev väikebuss.
Parklas seisev väikebuss. Foto: Lugeja foto

Nõmmel asuvas avalikus parklas on väidetavalt üle poole aasta seisnud roostes väikebuss, mis on saanud juba asotsiaalsete kodanike koduks. Olukord morjendab nii möödujaid kui linnaosavanemat. «Korduvalt on küsimuse all olnud võimalus, et kas parklas peaks kehtestama ajalise parkimispiirangu. Senini seda linnaosa toetanud ei ole,» nendib Nõmme linnaosa vanem.

Tallinnas elav Aare on alates suve algusest pidanud sisuliselt võitlust mupo, Nõmme linnaosa valitsuse ja Hiiu Rimi lähistel parklas seisva väikebussiga.

«Praegu joovad vahetevahel rahulikult oma tulivett, kuid kes teab, mis järgmiseks,» räägib ta parklas juba mitmeid kuid seisva bussi asukatest. Kui mõnikord on roostes ja hüljatud väikebussi ees vaid alkoholipudelid, siis teine päev käib seal väidetavalt isemoodi elu.

«Bussi uks on kord lahti, kord kinni ja siis juba alkoholipudel ukse juures asfaldil... Lähedal olevas jalakäijate tänavaületuskohas liiguvad ka väikelapsed ja pered...» ei suuda ta mõista.

Parklas seisev väikebuss.
Parklas seisev väikebuss. Foto: Lugeja foto

Vaatepildist häiritud Aare on pöördunud nii mupo kui linnaosavalitsuse poole. «Nad võtavad olukorda [suhtumisega] «on nagu on», kuid mupol võiks olla enam power'it (jõudu – toimetus) teemaga tegeleda. Saaks selle bussiromu kuidagi parklast minema, et kellelgi isegi ei isutaks suviti seal elada...»

Transpordiameti kodulehelt nähtub, et sõidukil puudub nii kehtiv tehnoülevaatus kui ka liikluskindlustus.

Sõidukite «hoiustamine» on lubatud

Aarele saadetud kirjalikus vastuses nentis munitsipaalpolitsei amet (mupo), et tegu on linna territooriumil oleva avalikult kasutatava parklaga, kus vabade kohtade olemasolul võivad parkida kõik sõidukid. «Seadusega ei ole keelatud tehnoülevaatuseta sõidukeid parkida või «hoiustada» linna tänavatel,» nentis mupo ja lisas: «Proovime ühendust võtta sõidukite omanikega ja neid mõjutada, et nad autod korda teeksid või ära viiksid.»

Nõmme linnaosa vanem Karmo Kuri kinnitas, et kõnealune väikebuss pargib linnale kuuluvas parklas ja seda juba väidetavalt talvest saati. 

Pinnuks silmas

«Suuremas parklas parkimiseks ajalisi piiranguid ei ole. Järgida tuleb liikluskorraldusreegleid, ent nii suur buss selgelt liikluskorraldust antud parklas rikub, sest ei mahu olemasolevatele parkimiskohtadele ning hõivab korraga mitut parkimiskohta,» nendib Kuri, lisades, et sõiduk pargib jooni ületades. «Selliselt selles parklas parkida ei tohi.»

Parklas seisev väikebuss.
Parklas seisev väikebuss. Foto: Lugeja foto

Väikebuss on seisnud kõnealuses parklas väidetavalt üle poole aasta, ent lihtsat ja kiiret lahendust olukorrale justkui ei olegi. Kuri tõi välja, et arutluse all on võimalikud liikluskorralduse muudatused mainitud parklas. «Korduvalt on küsimuse all olnud võimalus, et kas parklas peaks kehtestama ajalise parkimispiirangu. Senini seda linnaosa toetanud ei ole, sest parkla pole veel kordagi täielikult täitunud ning antud asukohas parkimise ära keelamisel pargitaks sõidukid lähedal asuvate tänavate servadesse,» selgitas ta.

Sõiduki kohta menetluse läbi viimine on Kuri sõnul aga mupo pädevuses. 

Munitsipaalpolitsei avalike suhete peaspetsialist Meeli Hunt sõnas toimetusele, et Nõmme piirkonna inspektorid on väikebussi omanikuga tänaseks ühendust võtnud. «Oleme selgitanud talle muutunud parkimiskorraldust ning koostanud teatise, mille kohaselt, kui sõidukit sealt augustikuu jooksul ära ei viida, siis sõiduk teisaldatakse,» sõnas Hunt. Teatises on tema sõnul kirjas, et väikebuss riivab inimeste silma ja «seda kasutavad joodikud». 

Ka 27. augustil, kui kuu lõpuni olid veel loetud päevad, seisis väikebuss endiselt kõnealuses parklas. Pühapäeva keskpäeval sõnas bussist välja tulnud vanahärra, et elab seal niikaua, kuni veel võimalus on, ent on teadlik, et lähipäevil viidakse tema ajutine elukoht minema. 

Väikebussi asukoht.
Väikebussi asukoht. Foto: Kuvatõmmis maanteeameti kodulehelt.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles