KIHNU MERE PIDU 2023 Rahvast oli vähem kui tavaliselt, aga piletihind oli ka kallim! (1)

Kuuuurija
Copy
Kihnu Mere Pidu 2023
Kihnu Mere Pidu 2023 Foto: Kuuuurija

Kihnu merepäevad said reedel hoo sisse mootorratta rongkäiguga. «Rahvast oli vähem kui tavaliselt aga kahe päeva pilet maksis ka rohkem kui eelnevatel aastatel ja see võis olla põhjus, miks mandrirahvas teed seekord Kihnu ei leidnud,» rääkis Kuuuurijale sel nädalavahetusel väikesaarele sõitnud Kalle. «Kohalikud arvasid, et saatuslikuks sai 55-eurone pilet. Ühe päeva pilet eest küsiti samuti üsna palju ehk 35 eurot,» lisas ta.

Kalle on Kihnu merepäevadel käinud juba aastaid. «Nõukogude ajal tehti rahavmaja ette pikk laud ja pakuti angerjat ja suitsukala. Kõik oli tasuta, isegi koduõlu. Kogu saare rahvas oli koos, lapsed ja koerad mängisid koos laua all ja pidu käis hommikuni!» räägib Kalle, kelle sõnul sai merepäevade pidu Kihnus alguse kaluripäevast, mida on saare peal alati tähistatud. «Nüüd on see pidu rohkem mandri rahvale ja see ei ole enam kahjuks tasuta.»

Möödunud suvel maksis kahe päeva pilet 45 eurot. Sel aastal pidi kahepäevase passi eest välja käima aga 55 eurot. «Sel aastal tõsteti pääsme hinda, mis peegeldus ka kohale tulnud rahvaarvus,» selgitas Tallinnast pärit Kalle, kelle sõnul oli sel nädalavahetusel külalisi mandrilt saare peale tulnud kuskil 300-400.

«Reedel oli kohe väga vähe rahvast, aga laupäeval tuli õnneks inimesi juurde ja pidu sai hoo ikkagi korraliku sisse.» Esimesel õhtul astus lavale Gerli Padar ja ansambel Horoskoop. Teisel õhtul tantsitas ansambel Shanon. «Kohalikud muidugi omavahel arutasid, kas pääsme hinda oleks ikka pidanud tõstma. Võib-olla jättis nii mõnigi tulemata, sest piletihind oli üsna krõbe,» nentis Kalle.

Ansambel Shanon
Ansambel Shanon Foto: Erakogu

«Vaatasin, et jube palju rahvast on Kihnu körtides ehk seelikutes ja mõtlesin, et äkki on kõik külalised üldse saare pealt. Siis üks kohalik naine rääkis, et mandri inimestele meeldivad väga Kihnu mustrid ja paljud merepäevade külalised tulevad Kihnu seelikutes, milles neile meeldib käia. Niiet rahvast oli ikka mandri pealt ka kokku tulnud ja need, kes tulid võtsid ürituse dresskoodi eriti tõsiselt!»

Vaata fotosid mootorrataste paraadist. 

Hinnad merepäevadel olid Kalle sõnul samas klassis mis mandri peal. «Koduõlu toop maksis näiteks 4 eurot,» ütles ta. «Proovisin ka hülgekonservi, mida koha peal müüdi. Küsisin proualt, et kas tal on konserv hästi välja tulnud ja ta vastas, et ptüi tema hülgekonservi küll ei söö, et see kraam tehakse puhtalt mandri inimesele.»

Üks konserv maksis kaheksa eurot ning Kalle jutu järgi sarnaneb selle maitse kõige enam põdrakonservile. «Selline tihke ja veidi teistsugune ja tehtud oli ta väidetavalt kohalikust hülgest! Mulle täitsa maitses ja erilist kõrvalmaitset tal ei olnud.»

Hülgekonserv Kihnu Mere Pidu 2023
Hülgekonserv Kihnu Mere Pidu 2023 Foto: Kuuuurija

Kalle toob välja seoses Kihnu merepäevadega veel ühe üllatava fakti. «Kui bookingust vaadata, siis on justkui kõik kohad siin välja müüdud. Samas kui kohale tulla pakub iga teine maja kodumajutust ja kohti, kus ööbida tegelikult jagub,» rääkis Kalle, kes käis kodumajutuse eest välja sada eurot ühe ööpäeva eest, «Kahju, et kihnlased on majutuse värki kuidagi halvasti korraldanud, sest tänapäeva inimene vaatab ju ööbimist bookingust ja kui ta näeb, et kohti ei ole, siis ta ehki peale siia tulema ei hakka. Tegelikult koha peal on ööbimisvõimalusi küllaga.»

Üldiselt on Kalle reisiga Kihnu aga igati rahul. «Täna on surnuaiapüha siin ja korraldati kontsert Kihnu Virve auks. Saare peale tulekut ma küll ei kahetse ja see 55 eurot tasub igati ära. Siin Kihnus on alati väga eriline olla.»

Virve-Elfriide Kösteri haud. Rohkem tuntud kui rahvalaulik Kihnu Virve.
Virve-Elfriide Kösteri haud. Rohkem tuntud kui rahvalaulik Kihnu Virve. Foto: Kuuuurija
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles