FOTOD JA VIDEO Bakuus tantsiti «Tuljakut» ja peeti Kerese auks maleturniir

Kuuuurija
Copy

Mai lõpus, kui Aserbaidžaani pealinnas Bakuus oli 30 kuumakraadi, korraldasid Bakuu 210. keskkooli õpilased oma koolis Eesti päevad. Lapsed joonistasid suitsupääsukesi ja laulsid sulaselges eesti keeles meile südamelähedasi laule. 

26. mail oli Eesti diplomaatilise esinduse juht kutsutud ühte tavalisse Bakuu kooli, kus peeti Eesti päevi. «Olin meeldivalt üllatunud, kui kuulsin üritusest,» ütles Eesti riiki kaugel Aserbaidžaanis esindav Andrei Valentinov.

Mustamäed meenutavas piirkonnas paiknev Bakuu 210. keskkool asub kesklinnast veidi eemal. Kohe kooli hoovi astudes tervitas aga eestlase silmale armas sinimustvalge lipp ning soliidne džentelmen sõnas selges eesti keeles: «Tere tulemast!»

Kooli hoovi olid rivistatud noorsportlased, kes näitasid judo, karate ja ju-jutsu ning teiste idamaiste käsitsivõitluskunstide oskusi. Osava käelöögiga lõi sportlane puidust prussi pooleks ja pälvis publiku aplausi.

Tallinna vanalinn ja suitsupääsukesed

Kooli fuajees maalisid lapsed agaralt suitsupääsukesi ja kaunist Tallinna vanalinna. Kõrval peeti maleturniiri, kus osa õpilasi mängis Eesti lipu all, teised aga Aserbaidžaani eest. Võitis muidugi sport!

Kooli fuajees maalisid lapsed agaralt suitsupääsukesi ja Tallinna vanalinna
Kooli fuajees maalisid lapsed agaralt suitsupääsukesi ja Tallinna vanalinna Foto: erakogu/Kuuuurija

Edasi juhatati Eesti diplomaat Andrei Valentinov kooli aulasse, kus oli ette valmistatud tunniajane eesti kultuuri programm. Õpilased tutvustasid ettekannetes Eesti loodust ja rääkisid Kihnust, Ruhnust ning Saaremaast.

Kohale oli kutsutud ka aseri tuntud judokorüfee Haci Mehemmed Muslimzade, kes näitas noortele fännidele oma saadud auhindu. Uhket papaahat kandev Muslimzade rääkis õpilastele oma kohtumistest Eesti sportlastega ning kiitis kooli ja selle direktorit. «Märkasin kohe, et siin koolis on kord majas! Kui teil on selline direktor nagu Heqiqet Guliyeva hanum (auväärne emand – toimetus) siis on teil vedanud,» ütles tšempion.

Haci Mehemmed Muslimzade noorsportlastega
Haci Mehemmed Muslimzade noorsportlastega Foto: erakogu/Kuuuurija

Järgnesid sõnavõtud kohaliku linnaosa juhtidelt ja naaberkoolidelt ning peo kulminatsiooniks tantsiti Eesti rahvatantse. «Tuljak» ja «Kus on neiud noorukesed» tulid noortel aserbaidžaanidel hästi välja – kohe oli näha, et oldi eesti rahvatantse tõsiselt harjutanud.

Vaata meeleolukat videot!

Meeleoluka vahepalana etendati ka lühinäidend Eesti metsadest Punamütsikese muinasjutu motiividel.

Lõpetuseks tänas Eesti esindaja kaugel idamaal Andrei Valentinov kõiki koolilapsi ja õpetajaid liigutava esinemise eest ning kinkis koolile mälestuseks Eesti rahvuslinnu suitsupääsukese. Edasi juhatati diplomaat kooli direktori kabinetti, kus oli kaetud laud Eesti lipuga tordiga, millel külalised lasid hea maitsta.

Kogu üritus oli korraldatud Aserbaidžaani Olümpiakomitee egiidi all, tutvustamaks rahvaid ja kultuure. Lisaks avaldasid aserid, et loodavad väga korraldada olümpiamänge Bakuus.

Vaata videot koolis toimunust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles