Helen Nelis-Naukas võitles läbi «Kuuuurija» saate andekale noorele vehklejale välja Eesti kodakondsuse

Kristiina Reimand
, reporter/toimetaja
Copy
Tallinn, EESTI 10NOV18
Fotol Helen Nelis-Naukas
tl/Foto Tairo Lutter/EESTI MEEDIA
Tallinn, EESTI 10NOV18 Fotol Helen Nelis-Naukas tl/Foto Tairo Lutter/EESTI MEEDIA Foto: Tairo Lutter

Esmaspäeval, 13. märtsil käis «Kuuuurija» saates oma muret jagamas Eesti edukaim vehklemistreener Helen Nelis-Naukas, kes tundis muret oma kahe treenitava andeka noorsportlase pärast, kes võiks Eestile tuua suurepäraseid kohti, kuid kes ei ole ametlikult Eesti kodanikud. Pärast saadet tuli positiivne uudis: noorem neiu on saanud Eesti kodakondsuse.

Helen Nelis-Naukase käe alt on tulnud ka olümpiavõitja Katrina Lehis. Praegu treenib Nelis-Naukase käe all kaks väga andekat noorsportlast, kes võiks Eestile tuua suurepäraseid kohti, kuid ei ole Eesti kodanikud.

Kaks Haapsalus sündinud ja elanud noort vehklejat teevad treeneri sõnul suurepäraseid tulemusi, kuid nad ei pääse rahvusvahelisele areenile, kuna neil pole Eesti passi ja oma vanemate tõttu peetakse neid venelasteks. Probleem oli ka see, et tüdrukud justkui seoti oma emaga, kel on Vene kodakondsus, ning seetõttu ei saanud neile anda Eesti kodakondsust. «Nad on andekad ja mul on nii kohutavalt kurb vaadata, kuidas nende anne ei saa realiseeruda,» ütles treener. Ta on saatnud sportlaste eest hulga kirju peaministrile, siseministrile ja isegi presidendile. Nelis-Naukase sõnul pole kirjad soovitud tulemuseni viinud.

«Tüdrukud räägivad puhast eesti keelt, aktsendivabalt ja mul ei tulnud pähegi, et neil pole Eesti passi. Kui eelmine aasta tuli maailma meistrivõistlustele äkki Eesti pass, tuli passi andmed saata...»

Eesti vehklemisliidu peasekretär Aivar Paalberg ütles saates, et pall on praegu teisel pool Peipsi järve. «Vabariigi valitsus on operatiivselt toimetanud ja teinud asja ära ja selleks, et Eesti kodakondsus jõustuks, oleks tarvis, et ta poleks enam Vene kodanik. Avaldus Vene kodakondsusest loobumiseks on saatkonda viidud ja nüüd on tal vaja dokumenti, et Venemaa on ta kodakondsusest vabastanud,» rääkis Paalberg ühest tüdrukust. «See on väga kurb.»

Kui «Kuuuurija» saade oli eetris esmaspäeval, siis neljapäevaks tuli hea uudis: noorem vehkleja sai Eesti passi kätte.

Vehklejad. Pilt on illustreeriv.
Vehklejad. Pilt on illustreeriv. Foto: Dmytro Kapitonenko / Shutterstock

«Eesti kodakondsuse saamine on Eestis väga keeruliseks tehtud ja väga aeganõudev,» kommenteerib treener Nelis-Naukas. «Kui perekond oli juba üle aasta selle asjaga tegelenud ja viimaseks oli vaja saada Vene saatkonnast kiri, et ollakse Vene kodakondsusest vaba, siis just seda ei saadud ega saadud, pidin pöörduma meedia poole.»

««Kuuuurija» sai Vene saatkonna kätte ja lõpuks tuli kiri, et võib minna vabastuse järele. Aga ega sellega kadalipp lõppenud, igal pool on meil meeletud järjekorrad: selleks et saada teha Eesti põhiseaduse tundmise eksam – järjekord, et teha eesti keele eksam – järjekorrad, et saada anda kuhu tahes dokumente sisse – järjekorrad, et saada siis vastuseid,» kirjeldab Naukas bürokraatiat.

«Politsei- ja piirivalveametis on kohutavad järjekorrad, seal tuli parajalt võimelda, et pass täna kätte saada.

Muidugi on kogu protsess tekitanud psühhotrauma ja jätnud jälje, kuna me enne sõda saime välisriikides võistelda ja siis äkki enam ei lastud... Mis siis, et tüdrukud on teist põlve sündinud Eestis. Kaotasime kaks EMi ja MMi hooaega. See on jätnud jälje. Kui sa ei saa võistelda, kaotad enesekindluse. Pääsesime nüüd küll MMile, aga välismaist võistluskogemust pole olnud kaua ja tüdruk pabistab nüüd, et paljud on teda aidanud ja nüüd on tulemuse kohustus. Eks nüüd pean ma nende tagajärgedega tegelema, vaatan, mis ma suudan.»

Hiljuti otsustas Rahvusvaheline Vehklemisliit (FIE) lubada Venemaa ja Valgevene sportlased tagasi rahvusvahelisele võistlusareenile. Samuti kirjutati meedias, et FIE korraldab kuuldavasti mais Venemaa pealinnas Moskvas GP-turniiri, kuid eemaldas võistluse hiljem oma kalendrist, vahendab Postimees.

Nelis-Naukas ütleb, et praegu on pehmelt öeldes sõda riikide vahel, kes toetasid venelaste ja valgevenelaste tagasitulemist vehklemisse ja kes mitte. «Saksamaa tühistaski seetõttu floreti MK-etapi läbiviimise. Kui FIE tahab Moskvas midagi korraldada, siis ei lähe need riigid, kes hääletasid vastu, sinna küll kohale,» leiab Nelis-Naukas.

«Tundub, et oleme samas kohas tagasi, kus sõja algul, kui naiste MK-etapil Sotšis võtsid kõik riided seljast ära ja venelastega ei vehelnud. Lõpuks jäid ainult venelased järele ja võistlus tühistati. Mis siis nüüd muutunud on? Kas sõda sai läbi? Ei saanud ju. Venemaa tegi lobitööd Aafrikas, Aasias... Kogus hääli, et saaks tagasi tulla võistlema, aga sõda pole läbi, miski pole muutunud, aga kujutavad ette, et panevad Aafrika ja Aasia häältega eurooplased ja USA-kad nendega vehklema?» ütleb Nelis-Naukas ja lisab, et tema ei näe selles mingit arukust. «Venemaa ja Valgevene poolt hääletasid veel sellised riigid, kus on ainult kaks inimest võib-olla alaliidus ja võistlemas ei käigi, nii saadi enamhääled.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles