LUGEJA KÜSIB ⟩ Kas välismaa autoga avariisse sattudes võin ma kindlustusrahadest suu puhtaks pühkida?

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Avarii. Foto on illustreeriv
Avarii. Foto on illustreeriv Foto: Jüri Looring

Pidevalt mööda Eestit sõitev Kuuuurija lugeja on märganud liikluses üha enam välismaa numbrimärkidega autosid, mistõttu jäi ta mõtlema, mis saab siis, kui ta peaks ühega neist avariisse sattuma. «Eestis liiklusõnnetusse sattunud kannatanu kahju saab igal juhul hüvitatud,» kinnitab Eesti Liiikluskindlustuse Fondi juhatuse liige.

Andrus (nimi muudetud, toimetusele teada) sõidab enda sõnul iga päev Eesti suuremate linnade vahel. Viimaste kuudega on aga liikluses toimunud tema meelest üsna suur muutus. «No iga viies auto on kindlasti Ukraina numbrimärgiga, sinna vahele veel Poola, Norra, Soome numbrimärgid. Nii palju neid aasta alguses veel polnud.»

Selline vaatepilt pani teda aga mõtlema, mis saab siis, kui ta peaks näiteks Ukraina numbrimärgiga autoga avariisse sattuma. «Mina vene keelt ei oska, teiseks, Ukrainas käib tihe pommitamine. Kas seal üldse on enam toimivat liikluskindlustust, kellel raha oleks? Vaata, kui palju autosid seal pommirahe alla jäänud on... Kuidas ja kes siis mulle sellisel juhul kahju hüvitaks?» on Andrus üsna murelik.

Eesti Liikluskindlustuse Fondi juhatuse liikme Lauri Potsepa sõnul muretsemiseks põhjust ei ole. «Eestis liiklusõnnetusse sattunud kannatanu kahju saab igal juhul hüvitatud. Seda sõltumata sellest, kas kahju põhjustati Eesti või välismaa autoga. Ka siis, kui sõidukil, millega kahju põhjustati, ei olnud kindlustust, saab kahju hüvitatud.»

Tuleb välja, et kui Eestis põhjustatakse kahju välismaa autoga, saab Eesti kannatanu nõuda kahju hüvitamist selle põhjustaja liikluskindlustuse kindlustusandja korrespondendilt Eestis. «Kui korrespondenti ei ole määratud või kui põhjustajal ei olnud kindlustust, siis hüvitab kahju Eesti Liikluskindlustuse Fond (LKF). Korrespondendi teada saamiseks võib pöörduda LKFi või otsida ise vastava päringu abil aadressil www.lkf.ee/korrespondendid,» täpsustab Potsepp.

Üldiselt ei erine välismaa sõiduki osalusel toimunud õnnetuse vormistamine tavalisest. Kui inimene ei ole viga saanud ning asjaosalised mõistavad teineteist, soovitab LKF õnnetuse kohapeal vormistada elektrooniliselt aadressil avarii.lkf.ee. Kindlasti tuleb fotod teha sõidukist nii, et oleks aru saada, kuidas õnnetus toimus, ning tekkinud kahju. Mõistlik oleks teha fotod ka välismaa sõiduki registreerimistunnistusest, liikluskindlustuse poliisist ja juhi dokumendist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles