«Olen korduvalt mõelnud, kas ta jäi elama.» Aastaid teadmatuses olnud tallinlane sai tänu «Kuuuurijale» vastuse (4)

Ketlin Kruse
, reporter
Copy
Andreas Liivat, illustreeriv foto avariist.
Andreas Liivat, illustreeriv foto avariist. Foto: Elu24 kollaaž

«Olen mitmeid kordi meenutanud ja mõtisklenud, kas ta jäi elama või mis temast sai,» tunnistab Birgit, kes nägi 2014. aastal pealt ränkrasket avariid. Koos elukaaslasega päästis ta toona õnnetuse teinud ja elu eest võidelnud Andrias Liivati elu. «Ma ei osanud enam kuidagi hakkama saada. Tahtsin end surnuks sõita,» tunnistas kriminaalse minevikuga Liivat «Kuuuurija» saates.

Hooaja viimases saates rääkis enda loo noorena kriminaalsele teele sattunud, ent nüüd Laitse Lootuse külas elav Andrias Liivat.

Mees pälvis üleriigilise tähelepanu, kui peksis Tartus Küüni tänaval kolmeaastase poisi silme all läbi tema isa, kes oli noortekampa korrale kutsunud. Loe pikemalt SIIT

Pärast vanglast vabanemist pöördus Liivat aga endiste harjumuste juurde tagasi. «Hakkasin narkootikume tegema, alkoholi tarbima,» tunnistas ta. «Kaovad sellised muremõtted, oled oma ilusas fantaasiamaailmas.» Viimase karistuse enne Lootuse külla minemist sai Liivat alkoholijoobes lubadeta mootorsõiduki juhtimise eest.

Nimelt tegi ta 2014. aasta 26. juulil Tartu-Tallinna-Luhamaa maanteel avarii, kui sõitis teelt välja metsa. Mehel tuvastati 1,74-promilline joove. 

Saates tunnistas Liivat, et tal oli tol hetkel eluisu kadunud. «Ma ei osanud enam kuidagi hakkama saada. Tahtsin end surnuks sõita – Tartu-Tallinna-Luhamaa maanteel.»

Raskest avariist ei mäleta ta midagi. «Ärkasin haiglas. Mul oli seitse roiet ja maks puruks.»

Andrias Liivat
Andrias Liivat Foto: Kuvatõmmis saatest

Pärast saadet võttis «Kuuuurija» toimetusega ühendust Birgiti-nimeline naine, kes kõnealust avariid pealt nägi.

«Olen mitmeid kordi meenutanud ja mõtisklenud, kas ta jäi elama või mis temast sai,» tunnistab naine. «Saade tegi südame soojaks ja andis hingerahu... Hea on näha, et ta elab ja elab ilusat elu.»

Birgit meenutab päeva, kui sattus Tartu-Tallinna-Luhamaa maanteel sõites õnnetust pealt nägema. «Tormasime appi... Püüdsin teda (Andriast – toimetus) kiirabi saabumiseni teadvusel hoida. Kõik, mis ta mulle ütles, oli, et tal on nii valus ja ta tahab ära surra.»

Naise elukaaslane aitas koos saabunud päästjatega noormeest autost välja lõigata. «Lahkusime alles siis, kui ta kiirabile üle anti.»

Tänaseks elab mees Harjumaal Laitse Lootuse külas. «Kuuuurija» saates tõdes Liivat, et Lootuse küla on koht, kus end muuta. «Ma helistasin siia ja olin päris pabinas...» meenutas ta poole aasta tagust päeva. «Kui sa tahad muutuda, siis sind toetatakse siin ja ollakse sinu kõrval. Vanglas paraku inimene ei muutu.»

Lootuse küla
Lootuse küla Foto: Eero Vabamägi
Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles