OHTLIK ⟩ «Tulekahju võib tekitada isegi kass!» Levib uus komme kasutada sauna asjade hoiustamiseks

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Saunakeris.
Saunakeris. Foto: Aivar Kullamaa

Soome väljaanne Ilta-Sanomat kirjutab, et inimeste seas levib uus, kuid väga ohtlik komme – saunaruumi kasutamine panipaigana. Ka Eestis on tänavu olnud lausa kuus tulekahjut just sellel põhjusel.

Inimesed ikka unistavad kodust, kus oleks suur ja uhke saun sõpradega aja veetmiseks. Elumuutused võivad teinekord aga viia olukorrani, kus sõprade jaoks pole enam aega ning saunataminegi on unustusse vajunud.

Nii jääb tihtipeale saunaruum tühjalt seisma ning muutub ruumiks, kuhu on hea asju eest ära tõsta. See on aga ääretult ohtlik komme, eriti neis majapidamistes, kus on elektrikeris.

Soome Päästeliidu vanemeksperdi Ilpo Leino sõnul tuleks elektrisaun enne selle kasutamist panipaigana vooluvõrgust lahti ühendada ning sellel on kindel põhjust. See on tuleohtlik!

Elektrisaunasid on mitmesuguseid: mõne saab sisse lülitada nutiseadmest, teise puldist ning kõige tavalisem on seinalüliti. Kerise võib tahtmatult sisse lülitada sellele ligi pääsenud laps või isegi kass. Kui aga kergesti süttivad asjad on kerisele liiga lähedal, on tulekahju kiire tekkima.

Päästeameti ohutusjärelevalve osakonna ohutusjärelevalve eksperdi Tiina Kiili sõnul on tänavu aasta novembriks Eestis olnud vähemalt kuus tulekahjut, mille on põhjustanud saunakerisele jäetud asjad.

«Kõikidel juhtudel lülitati sauna elektrikeris tööle tahtmatult või distantsilt ja kontrollimata, kas kerisele on paigutatud esemeid. Kerisele oli unustatud leiliviskamise kulp, sinna on kuivama pandud saunarätik. Saunasid, mida ei kasutata sihtotstarbeliselt, kasutatakse vahel ka laoruumina ning nii on süttinud näiteks kerise ümber ladustatud olmetarbed ning kerisel hoiustatud lapse mähkimisalus,» räägib ekspert.

Kiil kinnitab, et ohud on tõepoolest seotud eelkõige elektrikeristega, mida on võimalik tööle lülitada teisest ruumist või mõne äpi kaudu kaugemaltki. «Päästeamet soovitab olla tähelepanelik ja mitte ladustada asju toimival elektrikerisel. Varases staadiumis aitab taolisi juhtumeid tuvastada toimiv suitsuandur,» lisab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles