KAS TÕESTI? ⟩ Teismelisena soomlaselt jope ostnud Vladimir Putin on mehele siiani võlgu (4)

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Noor Vladimir Putin.
Noor Vladimir Putin. Foto: Vene arhiivid

Soomes Lohja linnas elav Matti Johansson väidab, et Vladimir Putin oli teismelisena Leningradis tänavaärikas ning on talle tänini uhke popliinist jope eest võlgu, vahendab Helsingin Sanomat.

Matti Johansson elas 1960. ja 1970. aastatel Rootsis ning töötas nooblil kruiisilaeval baarmenina. Tegemist oli Svea Line’iga, mis sõitis üldjuhul Helsingi-Stockholmi või Turu-Stockholmi liinil, kuid aeg-ajalt tuli ette ka sõite Leningradi.

Nõukogude Liidu ajal kandis Peterburi Lenini nime ning oli läänest tulnud turistidele üsnagi eksootiline paik.

Just turistid olid need, kes Nõukogude Liidus kohalikele hirmsasti meeldisid, sest nende käest oli võimalik osta asju, mis oma riigis saadaval polnud, näiteks nailonsukki, teksapükse, lääne sigarette ja muidugi uhkeid tosse. Vastutasuks uudse kauba eest pakuti viina või lausa kaaviari.

Vahel tasuti ka ikka rublades selline summa, millega turist elas Venemaal ära lausa mitu päeva. Samuti korraldati kõva valuuta eest turistidele taksosõite või muretseti kunstinäituste ja kontsertide pileteid.

Svea Line'i laev.
Svea Line'i laev. Foto: Museovirasto

Johanssoni sõnul oli üheks selliseks äritsejaks umbes 16–17-aastaselt ka Vladimir Putin. «Ta oli vaikne, kuid üsna pädev organiseerija,» kirjeldab ta teismelist ärikat, keda arvab olevat Putin.

Teismelise ärikaga tegi Johansson vaid ühe tehingu, kui müüs talle oma uhke sulejope. Kõige paremaks tehinguks ta seda just ei nimeta, sest jope eest pole ta tänini tasu saanud.

Nüüd on ta veendunud, et jope ostnud noormees oli Vladimir Putin. Ta on vaadanud Putini noorusaja pilte ning need ühtivad tema mälestustega, mistõttu julges ta sellest kirjutada ka oma mälestusteraamatus.

Kui tema väited on tõesed, on Svea Line'i meeskonna liige Vladimir Putinile ka hambaravi osutanud. Nimelt olevat Putinil olnud tugev hambapõletik, kuid kohapeal polevat ta saanud peale viinaga loputamise ja valuvaigistite mingit muud ravi.

«Meil oli pardal isik, kes oli hambaarst ning oli lahkelt nõus poisi terveks ravima,» meenutab Johansson.

Eks olulistele ametikohtadele tõusjatest hakkavadki liikuma mälestused ja kuulujutud, millest osa osutub tõeks ja osa mitte. Samas pole kunagi varem liikunud jutte Putinist kui musta turu ärikast.

Lugu tundub aga võimalik, sest Svea Line käis tõepoolest Leningradis ja need üksikud sõidud klapivad Putini noorusajaga.

Seda, kas tegu oli tõepoolest Putiniga, tõestada ei saa, sest Johansson Leningradis pilte ei teinud. Ta rõhutab, et oli laevas igapäevatöö pärast, mistõttu ei klõpsinud ta pilte, nagu turistid üldjuhul teevad. Loomulikult oli igasugune pildistamine ja filmimine tollases Nõukogude Liidus ka hästi kontrollitud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles