Soome keskpank kutsub inimesi üles sularaha varuma (1)

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Sularaha. Pilt on illustreeriv.
Sularaha. Pilt on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

Soome pank soovitab igaühel varuda endale koju nii palju sularaha, et sellega saaks mõnda aega ära elada, vahendab Iltalehti. Inimestel tasub mõelda, kuidas nad hakkama saavad, kui tavapärased teenused pole enam kättesaadavad.

Päivi Heikkinen Soome keskpangast palub inimestel valmistuda kaardi- ja mobiilimaksete häireteks ning varuda seetõttu omale koju sularaha. Heikkinen on maksesüsteemide osakonna juhataja.

Ta kutsub inimesi üles varuma koju ka toitu, et saaks mõnda aega poes käimata ära elatud. Sularaha on vaja varuda selleks, et poodi minnes kõik vajaliku kätte saaks, kui maksesüsteemid ei toimi.

«Üleskutse eesmärk on see, et inimesed peatuksid hetkeks ja mõtleksid, kuidas nad hakkama saavad, kui tavapärased tegutsemisviisid pole kasutusel. Kui poodi ei pääse või tavalist makseviisi kasutada ei saa,» ütleb Heikkinen.

Seda, kui palju sularaha võiks perel kodus olla, täpselt öelda ei osata. See on individuaalne. Need, kellel on vaja näiteks iga päev ravimeid tarvitada, võiksid varuda lisaks toidurahale ka nii palju sularaha, et apteegist vajalikud rohud kätte saaks.

Ka praegu tuleb igapäevaelus vahel ette olukordi, kus kaardid mõne minuti kuni mõne tunni jooksul ei tööta. Samas on võimalik ka pikem seisak. Heikkineni sõnul tekiksid kõige hullemad probleemid seadmete füüsilisest lõhkumisest.

Vihjates maailmas olnud juhtumitele, räägib Heikkinen ka pahavarast, mida on võimalik serveritesse sisestada, et kogu maksesüsteemide töö seisata. Siiski rõhutab ta, et paanikaks pole põhjust, sest ta usub, et Soome süsteemid on hästi üles ehitatud ja kaitstud.

«Pole absoluutselt põhjust karta. Meil pole millegi pärast muretseda, kui oled veidi valmistunud ja asjad enne läbi mõelnud,» lisab ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles