JOODIPAANIKA ⟩ Soome apteegid on jooditablettidest tühjaks ostetud

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
jooditabletid.
jooditabletid. Foto: Kuuuurija

Sõda Ukrainas ja Soome tervishoiuministeeriumi soovitus joodi varuda on pannud inimesed apteeke väisama. Soome ministeeriumi soovitusest kirjutasime neljapäeval. Kuigi asjatundjate sõnul tuumaohtu pole, on inimesed siiski agaralt joodi ostnud.

Soome plaanis uuendada soovitusi, mida teha tuumaohu korral, juba enne seda, kui Venemaa Ukrainat ründas. Kuigi uuenenud plaan valmis alles nüüd, tormasid soomlased apteekidesse joodi ostma juba kevadel, kui venelased Tšornobõli tuumaelektrijaama üle võtsid.

Siis oli Soomes apteekides joodist lõpuks suur puudus. Nüüd, kui Soome ministeerium andis välja soovituse joodi varuda, on soomlased taas võtnud ette käigu apteeki ja seda ka Eestis.

«Kuuuurija» reporter külastas neljapäeval Viru keskuse Apotheka apteeki ning uuris sealselt proviisorilt, kuidas nende apteegis olukord on. Proviisori sõnul on praegu joodi varujateks eelkõige soomlased.

Reporter soetas ka endale paki jooditablette ning sai teada, et seal on lubatud vaid üks pakk inimese kohta.

Südameapteegi tegevjuhi Evelin Härma sõnul aga pole vaja müügikoguseid piirata. «Taas kord on rõõm tõdeda, et Eesti inimesed suhtuvad tervisetoodete ja ravimite tarvitamisse vastutustundlikult ning lähtuvad vajadusest. Varud Eesti apteekides on piisavad ning asjatuks paanikaks või jooditablettide varumiseks kindlasti täna põhjust ei ole. Paneme kõigile südamele, et jooditablettide põhjuseta võtmine on terviserisk ning võib põhjustada kilpnäärme suurenemisest tulenevaid hingamisraskuseid, südame rütmihäireid ja mitmeid muid vaevusi,» täpsustab Härma.

Samuti soovitab ta kõigil jälgida riiklikke soovitusi, vältida põhjendamatute tarbimishullustega kaasa minemist ning ennekõike hoida rahulikku meelt! Kõige värskema infoga saab kursis olla näiteks ravimiameti lehel www.ravimiamet.ee. Soovitused ja selgitused sel teemal on olemas ka siin!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles