FOTOD Uut aastat tähistavad hassiidi juudid suunduvad keelust hoolimata Ukrainasse palverännakule

Kuuuurija
Copy
Palverändurid suunduvad Ukrainasse.
Palverändurid suunduvad Ukrainasse. Foto: EPA/Scanpix

Pühapäeval, 25. septembril tähistavad juudid uut aastat ehk Rosh Hashanahi püha. USA ja Iisraeli valitsus on keelanud palveränduritel Ukrainasse reisida, ent see neid ei heiduta. Nii on kümned tuhanded inimesed võtnud ette palverännaku Kesk-Ukrainas asuvasse Umani linna rabi Nachmani haua juurde.

Juudi kalendri järgi algab 25. septembril 5783. aasta. Uue aasta puhul suunduvad kümned tuhanded palverändurid Ukrainasse Umani linna.

80 000 elanikuga Umani linn on hassiidi juutidele tähtsaim palverännaku sihtkoht, kuna judaismi müstilise haru hassidismi üks rajajaid ja tähtsaim õpetaja rabi Nachman on maetud just selle linna kalmistule.

Kui varasematel aastatel on Umani linna külastanud Rosh Hashanahi ajal üle 50 000 palveränduri, siis sel aastal on neid oodata 25 000.

Palverändurid piiri ületamas.
Palverändurid piiri ületamas. Foto: EPA/Scanpix

Kümned tuhanded hassiidi juudid saabuvad Ukrainasse eelkõige Iisraelist ja Ameerika Ühendriikidest, kuhu pärast holokausti uued kogudused rajati.

Teekond New Yorgist või Tel Avivist kulgeb lennukiga Poola Krakowisse. Sealt edasi minnakse busside või taksodega üle piiri Ukrainasse. On ka neid, kes lähevad Budapesti lennujaama ja sealt edasi rongidega. Reisi maksumuseks on umbes 5000 eurot.

Sõda palverändureid ei heiduta

Kuigi USA välisministeerium otsesõnu keelab kodanikel Ukrainasse sõjategevuse tõttu reisida, siis palverändureid see ei heiduta. Ka Iisraeli väljaanded on hoiatanud kodanikke Ukrainasse reisimise eest. Väljaande Times of Israel järgi kutsus Ukraina saatkond üles vältima Umani Rosh Hashanahi ajal ja palvetama rahu saabumise eest Ukrainasse, et palverännakud saaksid tulevikus jätkuda.

2020. aastal kirjutas Postimees, et Ukraina piiril on palverännule ihkavate hassiidi juutide tõttu tekkinud vastasseis. Nimelt peeti sajad hassiidi juudid, kes püüdsid jõuda palverännukohta Ukrainas, Valgevene ja Ukraina piiril koroonaviirusega kaasnenud keelu tõttu kinni.

Ukraina piirivalvejuht Serhi Deineko vestleb juudi palveränduritega Novi Jarõlovõtši piiripunktis 14. september 2020.
Ukraina piirivalvejuht Serhi Deineko vestleb juudi palveränduritega Novi Jarõlovõtši piiripunktis 14. september 2020. Foto: Reuters/ScanPix

Olukord piiril läks küllaltki teravaks, kui sajad hassiidi palverändurid viskusid Valgevene-Ukraina piiril maanteele pikali, sest neil ei lubatud riiki siseneda.

Palverändurid viskusid maanteele pikali.
Palverändurid viskusid maanteele pikali. Foto: EPA/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles