Venelased kardavad vandalismi ega julge Vene lipuga auto numbrimärkidega EL-i siseneda (3)

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Venemaa autode numbrimärgid.
Venemaa autode numbrimärgid. Foto: Andrei Kuzitškin

Soome piirivalve on märganud muutusi Venemaal registreeritud autode numbrimärkidel ning on juba trahvigi välja kirjutanud. Tuleb välja, et venelased kardavad vandalismi.

Autoga Euroopa Liitu (EL) sõitvatele venelastele on Venemaal hakatud müüma Vene liputa numbrimärke. Sellised registreerimismärgid meenutavad EL-i ja Suurbritannia omasid, kuid numbrid on samad, mis Venemaa märkidel, vahendab Yle.

Müüjad kinnitavad, et nende kasutamine muudab EL-is reisimise venelastele turvalisemaks. Uute numbrimärkidega autosid võib nüüd järjest sagedamini näha ka Soomes.

Venemaal on selline Nossovite äri vägagi populaarne. Uued numbrimärgid pole mõeldud kasutamiseks Venemaal, kuna need oleksid ka seal ebaseaduslikud, vaid neid pakutakse eranditult EL-i suunduvatele venelastele, kes kardavad, et Ukraina sõja tõttu reageeritakse Venemaalt tulnud autodele negatiivselt.

Helsingis elav venelane rääkis, et tema auto kallal vandaalitseti ning Vene numbrimärgid varastati. Pärast seda registreeris ta oma auto turvalisuse huvides Soomes.

Tema vanemad aga elavad ikka veel Venemaal, kuid neile meeldib tihti Euroopat külastada. Just nende turvalisuse tagamiseks telliski ta neile Vene liputa tavalised valged numbrimärgid. Mehe sõnul pole vanemaid seni veel kusagil kinni peetud.

Uus numbrimärk maksab 1500 rubla ehk ligikaudu 25 eurot.

Kagu-Soome piirivalve teatas, et on uuest nähtusest teadlik. Ebatavalisi märke nähti piiripunktides juba suvel. Tihti aga vahetatakse numbriplaadid alles pärast piirikontrolli.

Vene turistid räägivad piirivalvuritele, et ostsid need suveniiriks või said sõbralt kingituseks. Piirivalve tuvastas, et silte on olnud vähemalt kahte tüüpi – Euroopa standardile vastavad numbrimärgid ning valged ilma RUS-märgi ja Venemaa liputa märgid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles