ŠOKEERITUD KOHALIKUD ⟩ Euroopa põud paljastas Doonau jõest lõhkeainet täis sõjalaevad

Ketlin Kruse
, Reporter
Copy
Põud on Prahovo küla lähedal nähtavale toonud enam kui 20 laeva.
Põud on Prahovo küla lähedal nähtavale toonud enam kui 20 laeva. Foto: TRT WORLD/Twitter

Euroopat kimbutab viimase 500 aasta karmim põud, mis on toonud Serbias Doonau jõest välja teise maailmasõja aegsed lõhkeainest pungil sõjalaevad, kirjutab hs.fi.

Pikk kuivaperiood on tekitanud probleeme nii Lääne-, Kesk- kui Lõuna-Euroopas. Langev veetase on paljastanud nii mõnegi jõe- ja järvepõhja saladuse. Näiteks Saksamaal tulid Reini jõe põhjast nähtavale niinimetatud näljakivid. Hispaania järvest paljastus aga eelajalooline kivimonument Dolmen de Guadalperaleiti. 

Näljakivide kohta loe pikemalt siit:

FOTO 〉 Pikaajaline põud paljastas Elbe jõe «näljakivid»

Äärmuslik põud on viinud ka Doonau jõe vee ajaloo madalaima tasemeni, tuues jõepõhjast välja teise maailmasõja aegsed Natsi-Saksa sõjalaevade vrakid. 

Nii on Serbias Prahovo küla lähedal tulnud nähtavale enam kui 20 laeva. Paljud neist sisaldavad tonnide kaupa laskemoona ja lõhkeainet, seades ohtu nii kalurid kui kohalikud elanikud.

«Saksa laevastik on jätnud endast maha suure ökoloogilise katastroofi, mis ohustab meid, kohalikke elanikke,» ütles 74-aastane Prahovo pensionär Velimir Trajilovic Türgi rahvusringhäälingule TRT.

Juba märtsis kuulutas Serbia valitsus välja hanke vrakkide tõstmiseks ning laskemoona ja lõhkeaine demineerimiseks. Selle maksumuseks kujuneb umbkaudu 30 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles