PÕLLUMEESTE UUS HOBI ⟩ Eestisse tuuakse traktorite veovõistlus

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Traktor, foto on illustratiivne.
Traktor, foto on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Euroopas ja Põhjamaades väga populaarne tractor pulling on jõudmas ka Eestisse. Seni on meie asjaarmastajad pidanud neist üritustest osa võtma välismaal, kuid nüüd püütakse korraldada sama võistlust ka siin Eestis.

«Kuuuurija» toimetusele jäi tänavu toimunud Seto jaanitulel Treskis silma põnev võistlus, milles osalesid traktorid.

Pika raja äärde oli kogunenud hunnik rahvast, mis kutsus kohe piiluma, mis täpsemalt toimub. Kohal oli palju erinevaid traktoreid, nii uuemad Claasid kui ka vanad Vene päritolu Belarusid.

Targemad teadsid rääkida, et nii mõnigi vana Belarus oli spetsiaalselt selle ürituse jaoks üles vuntsitud ja tuunitud.

«Oled sa enne turbomootoriga Belarusi näinud?» küsis üks põnevil osaleja.

Tuleb välja, et tractor pulling on traktoritele ja veoautodele mõeldud mootorispordiala, kus võisteldakse 100 meetri pikkusel distantsil, vedades masina järel raskuskelku, mille kaalu saab suurendada vastavalt masina võistlusklassile.

Võistlusmasinad võtavad tavaliselt mõõtu erinevates kaalukategooriates: kergema kaaluga masinatel on veetav raskus väiksem ja raskematel masinatel suurem. Võistluse eesmärk on läbida võistlusdistants võimalikult kiiresti, mis tekitabki suurt hasarti.

Eestis on traktorite veovõistlusi ka varem korraldatud ja aastatega on selle ala populaarsus siin jõudsalt kasvanud. Esimene taoline võistlus toimus siin juba 2015. aastal, kuid aastaid on olnud nende korraldamises vaikus.

Nüüd on võistluste korraldamise enda kanda võtnud aga Rasketehnika Vintsimine24/7, kes oli ka Treskis toimunud võistluse taga.

Korraldaja sõnul osalesid sel korral isegi veoautod, mille jaoks olid samuti erinevad võistlusklassid: off-road-veoautod ja nii-öelda tänavasõidukid.

«Võistlusel osales 35 erinevat sõidukit ja huvi oli suur. Planeerime korraldada pulling'u-võistluse ka järgmisel aastal,» lisas korraldaja.

Vaata videot põnevast võistlusest allpool:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles