Donetski «Rahvavabariik» rõõmustab Mariupolist röövitud trollibusside ja laste mänguväljakute üle

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Varastatud trollid Mariupolis.
Varastatud trollid Mariupolis. Foto: Mariupoli linnavalitsus

Donetski-nimelises Telegrami kanalis teatati 12 peaaegu uuest trollibussist, mis saadi sõjasaagiks Ukrainas vallutatud linnas Mariupolis. Lisaks on väidetavalt viidud Mariupolist Donetskisse lastemänguväljaku varustust ja meditsiinitehnikat. Trollide ostuks andis Mariupoli linnavalitsusele raha muide Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD).

«Mariupolist saadud trollid värvitakse Vene sümboolikaga üle ja nüüd hakkavad Donetski Rahvavabariigi kodanikud sõitma Euroopa standarditele vastavate bussidega,» kirjutas Donetski kõneisik.

«Arvan, et mariupollastel lähiajal trollibusse vaja ei lähe,» naeris allikas, lisades postitusele pisarates naerva näo emotikoni.

Donetski Telegram.
Donetski Telegram. Foto: Kuvatõmmis Donetski Telegramist.

Samas postituses on mainitud seda, kuidas õige pea uuenevad ka Donetski Rahvavabariigis lastemänguväljakud ja meditsiinitehnika ning seda just Mariupolist pärit varustuse arvelt.

Donetski Rahvavabariigi ametlik seisukoht on, et Mariupolist pärit kaubad ja seadmed on viidud ajutiselt hoiule.

Mariupoli linnavalitsus aga kirjutas omakorda, et nad ostsid neilt pihta pandud 12 uut trollibussi 2020. aastal Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga toetusega. Kokku eraldas EBRD trollibusside ostuks 15,2 miljonit eurot. Kogu hankemaht oli 72 trolli ja ühistranspordivahendid saabusid 2020. aasta kolmanda kvartali lõpuks.

EBRD panka rahastasid 2020. aastal umbes 600 miljoni ulatuses põhiliselt Euroopa Liit ja kliimamuutusega tegelevad fondid. EBRD pank loodi 1991. aastal Ida-Euroopa ülesehituse toetuseks ja organisatsioon ei taotle kasumit.

Venelaste varastatud Mariupoli trollid.
Venelaste varastatud Mariupoli trollid. Foto: Mariupoli linnavalitsus
Tagasi üles