LÕPUKS OMETI ⟩ Sügelevate sääsehammustuste vastu aitab just see ravim (3)

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Sääsk imeb verd.
Sääsk imeb verd. Foto: Shutterstock

Sääsehammustused põhjustavad sageli vastikut sügelustunnet. Tihti on see nii hirmus, et inimesed kratsivad ennast lausa verele. Lõpuks ometi on sääsehammustustele aga tõhus lahendus.

Meie seas on väheseid, kellele pisikese piniseva tiivulise hammustused suurt midagi ei tee. Enamus inimesi vihkab sääski, sest nende hammustused põhjustavad vastikut sügelustunnet.

Veerenni tervisekeskuse Südameapteegi proviisor Kerli Vahari andis meile aga nõu, kuidas saab sääsehammustusi lihtsamini üle elada.

«Tegelikult on hammustavaid putukaid rohkem, näiteks kirbud, lutikad, lestad. Suvisel ajal tekitavad aga tõesti kõige rohkem probleeme sääsed, parmud ja kihulased. Üldiselt pole nende putukate hammustused eluohtlikud, kuid põhjustavad sügelust ja ebamugavustunnet. Kui inimene on putuka suhtes ülitundlik, võib reaktsioon olla tugevam või kesta pikemalt,» täpsustas Vahari.

Proviisori sõnul on nende putukate hammustusi võimalik ennetada erinevate tõrjevahenditega. «Võimalik on leida ka täielikult loodusliku sisaldusega tõrjevahendeid, mis sisaldavad eeterlikke õlisid, näiteks teepuuõli, eukalüptiõli, piparmündiõli, lavendliõli ja sidruniõli.»

Kui aga tõrjevahendid on maha ununenud ning putukad sinu nahal juba oma töö teinud, tuleb Vahari sõnul punnid desinfitseerida ja samuti soovitab ta neile midagi külma peale panna. Punne sügada mitte mingil juhul ei tohi, sest just sügamine teebki asja hullemaks, tekitades ahelreaktsiooni. Siis võib nahk saada kahjustuda ja koht muutuda põletikuliseks.

«Apteegis on olemas erinevaid tooteid, mida saab panna putukahammustusele – tavaliselt sisaldavad need põletikuvastast ja niisutavat komponenti, mis vähendab sügelust, paistetust ja punetust, aga need ka rahustavad ja niisutavad nahka, mis aitab naha paranemisele kaasa. Tugeva paikse reaktsiooni korral on olemas ka lahja hormoonsalv. Viinaga võib määrida, aga sellisel juhul tuleks seda lahjendada ja lihtsam on juba muretseda spetsiaalne desinfitseerija,» täpsustab proviisor.

Paljud kasutavad sääsepunnide tekkimisel ka allergiatablette, nagu Claritin või Zyrtec. Neid Vahari ei soovita aga ühe sääsehammustuse puhul kohe haarata, sest tegu on ikkagi ravimiga, mida võiks kasutada vaid juhul, kui ärritus ja sügelus on tugevad. Samas nõustub apteeker, et allergiavastased ravimid leevendavad suurt sügelust.

Siinkohal peavad aga lapseootel naised veidike ettevaatlikumad olema. Tuleb välja, et iga süütuna näivat allergiatabletti rase tarvitada ei tohi ning enne nende manustamist peab konsulteerima arstiga. Seega tuleks rasedatel siiski vaadata kreemide poole, mis jahutavad, võtavad ära põletiku ja niisutavad nahka.

«Herilased, mesilased võivad palju suurema reaktsiooni põhjustada. Oluline on teada, et peale nõelamist võib reaktsioon tekkida ka siis, kui varem pole seda tekkinud. Seega tasub igal juhul olla ettevaatlik ning peale sutsaka saamist olukorda jälgida ja vajadusel abi kutsuda,» hoiatab Vahari ka teiste putukate eest.

Loomulikult on võimalik teha putukamürkide allergiateste, kuid need näitavad vaid hetkeolukorda. Proviisori sõnul võib reaktsioon putukamürgile aga avalduda hoopiski alles vanemas eas, kui on juba korduvalt nõelata saadud.

«Kui juba on teada, et laps või täiskasvanu on allergiline putukamürgile ja peale nõelamist tekib eluohtlik allergiline reaktsioon, siis peaks alati kaasas olema adrenaliini sisaldav ravim (Epipen), mida saaks kohe peale nõelamist süstida. Nõelamiskohale võib samamoodi teha jahedat kompressi ja võtta allergiaravimit. Eriti tuleks jälgida olukorda, kui sutsata on saanud pea või kaela piirkonda,» lisab Vahari.

Kiiresti peaks arsti juurde minema, kui tekib:

  • kaela või keele paistetus;
  • lööve üle kogu keha;
  • hingamisraskus;
  • minestamine, uimasus;
  • iiveldus, oksendamine ja krambid kõhus.

«Oluline on putuka juures jääda rahulikuks ja vaikselt eemale kõndida. Kindlasti ei tohi kätega vehkida. Avatud magusate jookidega tuleks ka olla ettevaatlik, et sinna kogemata pole mõni putukas sisse roninud,» palub ta suvel olla äärmiselt ettevaatlik.

Täpsemalt erinevatest nõuannetest putukahammustuste leevendamise kohta võib lugeda ka Südameapteegi blogist. Loe, mida teha putukahammustuste korral, siit! Kuidas aga putukahammustusi ennetada ja leevendada, loe siit!

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles