Võlakütt Lembitu Kitt: see, mille alusel prokuratuur inimesi täna kinni paneb, on absurd!

Katrin Lust
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Lembitu Kitt
Lembitu Kitt Foto: Konstantin Sednev / Postimees

2019. aastast peale vahi all viibinud Lembitu Kitt pääses reedel vabadusse. «Ma lihtsalt ei suutnud uskuda, kui kohtunik ütles, et mind lastakse viivitamatult välja!» sõnas saatest «Võlakütid» tuntuks saanud Kitt oma õnnetunnet varjamata. «See on ikka absurd, kuidas prokuratuur surus mind kokkuleppele ja kuidas inimesi tänapäeval sõna sõna vastu olukordadega trellide taha pannakse. Vägisi tuleb meelde, kuidas vanaema ja vanaisa rääkisid, mismoodi Stalini ajal meil Sõrves suvaliste kaebamiste peale inimesi vangilaagritesse või mahalaskmisele saadeti!» ütles mees «Kuuuurijale».

Saaremaalt pärit Lembitu Kitti süüdistatakse peale Okunevi kuritegelikku ühendusse kuulumise veel ka väljapressimises, eraviisilises jälituses ja ahistavas jälitamises.

Gennadi Okunev anti 2020. aastal kohtu alla omanimelise kuritegeliku grupeeringu juhtimise eest. Okunev läks prokuratuuriga kokkuleppele, loovutas suure hulga oma varadest ja pääses kogu protsessist võrdlemisi kergelt ning on vabaduses.

Ka Lembitu Kitti süüdistatakse kuulumises nn Gennadi Okunevi organiseeritud kuritegelikku grupeeringusse, kus ta olevat täitnud brigadiri või nii-öelda vanema rolli, kes allus otse rühmituse juhile. Teised süüdistused puudutavad aga tema tegevust inkassoäris, kus ta olevat tegelenud väljapressimise, ahistamise ning jälitustegevusega.

Kuriteod olevat Kitt toime pannud kolme isiku suhtes, kellelt ta võlausaldaja käsundi peale võlgasid sisse nõudis. Nendest kaks isikut, Martin Napa ja Hando Hanschmidt, kes on samas kohtuasjas kannatanu rollis, jõudsid ka TV3 saates «Võlakütid» eetrisse. Saade kajastas võlaküttide Lembitu Kiti ja Nikolai Bleskovi igapäevatööd.

«Kuuuurija» rääkis Lembitu Kitiga vaid mõned päevad pärast tema eeluurimisvanglast vabanemist. Mees lubati nimelt möödunud nädalal kohtuniku loaga vabadusse kuni kohtuotsuse tegemiseni. Praegu on teda puudutav istung planeeritud augustikuu lõppu ning sinna jäi ainult Kiti lõppsõna. Kohtuotsuseni loodetakse jõuda oktoobris.

Reedel toimunud kohtuistungi alguses Harju maakohtus jäi mulje, et järgmine istung lükatakse sügisesse ja Sul ei õnnestugi vanglast pääseda? (Sinatan Kitti, kuna tegime koos dokumentaalseriaali «Võlakütid» ja tunneme teineteist sellest ajast peale – K. L.)

Katrin, prokurör nõudis mulle 11 aastat vabadusekaotust. See on uskumatult karm karistus. Kui mind reedel peale pausi kohtusaali tagasi toodi ja kohtunik Anne Rebane ütles, et Lembitu Kitt lastakse viivitamata vabaks, ma olin täiesti šokis. Ma ei suutnud seda esimese hooga uskuda.

Sind hoiti eeluurimises kinni kolm aastat ja neli kuud. Istungid lükkusid COVID-i tõttu pidevalt edasi ja lõpliku kohtuotsuseni ei ole ju veel tänaseni jõutud. Milline ootamine Sul seal trellide taga oli?

Reedel, kui ma koju sain, astusin kohe kaalu peale ja ma kaalusin 91 kilo. Lapsed olid mind nähes lausa hirmunud, sest vanglasse minnes olin ma 104 kilo. Jõusaali võimalust eeluurimises ei ole ja ütleme ausalt, et tervisele pani see aeg ikka kohutava põntsu. Kolmest aastast ja neljast kuust istusin ma kaks ja pool aastat üksikvangistuses, kus mul polnud ka mitte kellegagi suhelda. Ma ikka kuivasin seal nii kokku, et naine ei tundnud mind äragi, kui koju sain. Just eile vaatasin peeglist, kuidas kõik mu kaelasooned turritavad välja. Ma pole elus ravimite peal olnud, aga seal läksid jalad täiesti paiste ja vangla arst ütles, et Lembitu, kui sa rohtu ei võta, siis sul amputeeritakse jalg ära. Jalutusboksid on ju kolm korda kolm meetrit suured… Sisuliselt ei ole isegi võimalik samme teha ja kui oled harjunud liikuma – mina käisin ju kogu aeg jõusaalis –, siis sa lihtsalt kuivad kokku. Palju sa neid kätekõverdusi seal kambris ikka jõuad teha...

Tänaseks oled Sa kodus olnud juba neli päeva. Kuidas enesetunne on?

Kodus on mind toidetud nii hästi, et ma kaalun juba 95 kilo. Proovin ennast Spartasse (jõusaal Tallinnas – K. L.) ka kirja saada ja hakkan uuesti korralikult trenni tegema.

Tegelikult tegemist on väga palju. Auto dokumendid on aegunud ja LHV panka pean minema.

Palju siis linn ja elu on kolme ja poole aastaga muutunud?

Väga palju. Võib-olla tavainimene ei pane seda muutust tähele, aga kui sa oled ikka sellise aja ära olnud, siis kõik on justkui muutunud. Nädalavahetusel käisime prouaga Raekoja platsil ja Viru keskuses… Esimest korda pidin pargis maha istuma, et jõudu koguda. Jalad on ikka nii nõrgad, et hakkasid all surisema... Ümbrus on teistsugune ja midagi pole öelda, ikka väga hea on väljas vabaduses olla.

Prokuratuur pakkus Sulle, Lembitu, kokkulepet. Miks Sa seda vastu ei võtnud? Sa oleksid saanud kohe välja ja oma elu tagasi…

Katrin, ma olen Afganistani sõjas käinud mees. Ma ei lähe mingite kokkulepete peale, kui ma ei ole milleski süüdi. 2017. aastal Martin Napa käis kaks korda politseis minu peale kaebust tegemas, aga kriminaalasja ei alustatud. Kõik algas siis, kui mängu tuli Hando Hanschmidt ja ma hakkasin temaga seotud võlgu välja nõudma. Kui Hanschmidti äiapapa Jaanus Rahumägi hakkas asjaga tegelema, muutus kõik.

(Hando Hanschmidt on endine kiirlaenuäri MiniCredit juhatuse liige ja karistatud maksukuritegude eest. Jaanus Rahumägi on tema elukaaslase isa. Saates «Võlakütid» viis Lembitu Kitt Hanschmidti ukse taha väidetavalt sea pea ning nõudis mehelt välja võlgasid.)

Kohtus väitis Jaanus Rahumägi, et ta ei ole kunagi politsei ja piirivalve juhi Elmar Vaheriga Sinust rääkinud. Elmar Vaher ütles aga tunnistajapingis kohtus, et Rahumägi pöördus tema poole murega, et Sa kiusad nende perekonda, kuid Vaher palus Rahumäel – kui ta tunneb, et on hädas – ühendust võtta numbril 112.

Jah, nad rääkisid kohtus vastuolulist juttu. Fakt on see, et Jaanus Rahumäel on väga kõvad tutvused ja peale seda, kui ma hakkasin Hando Hanschmidti võlgu taga ajama, muutus kogu mäng. Martin Napa kutsuti tagantjärele politseisse minu kohta ütlusi andma, kuigi kahel korral ei alustatud minu osas tema kaebuse peale ühtegi asja.

Rahumägi ütles kohtus, et ta ei mäleta ka minule tehtud kõnet, kus ta palus, et tema nimi jäetakse Hanschmidti puudutavast saatest välja. Ometi see kõne toimus ja mul on olemas ka tunnistaja, kes seda kõnet kuulis.

Kui kohus sügisel läbi saab, siis ma tulen, Katrin, su saatesse ja räägin suu puhtaks.

Hetkel ma ei saa seda veel teha, aga ma kindlasti tulen ja räägin. See, millistel alustel prokuratuur täna inimesi kinni paneb, on absurd. Mulle meenub siinkohal mu vanaema ja vanaisa jutt sellest, kuidas meil Sõrves külajuttude põhjal käisid kaebamas ja saadeti inimesi vangilaagritesse või mahalaskmisele. Need olid kõik omad eesti inimesed, kes seda tegid. Paratamatult on selline tunne, nagu Stalini aeg oleks tagasi. Inimesele määritakse lihtsalt asju kaela ja kui sa koostööd ei tee, pannakse kinni ja nõutakse 11 aastat.

Mismoodi prokuratuur Sinult kokkulepet siis «välja pressis»?

No eks ikka läbi minu advokaadi Indrek Repnau. Kohtupidamise ajal sai mu advokaat ka süüdistuse ja viis aastat tingimisi. Isegi temale väänati asju kaela... Mul naine küsis ükskord, et Lembitu, kelle jaoks sa seda vägikaigast vead, et mine ometi kokkuleppele ja tule sealt vanglast ära. Su on lapsed ja kodu. Ma ütlesin talle, et ma ei vea mitte mingisugust vägikaigast. Ma olen dessantväelane ja ma ei saa mitte iial võtta omaks asju, mida ma teinud ei ole. Minu vastu pole ju ühtegi tunnistajat, kes ütleks, et ma olen organiseeritud kuritegelikus grupeeringus.

Nikolai Bleskov, kellega te koos «Võlaküttide» saates olite, sai kohe välja. Miks nii?

Tal ei olnud organiseeritud kuritegevuse paragrahvi peal nagu minul. Ma tegelikult olin ikka täiesti šokis, et mind pandi Okunevi punti. Me oleme ammused tuttavad, aga mis kuradi kuritegelik grupeering… Kuidas on võimalik, et kellegi ütluste põhjal väänatakse sulle lihtsalt selline asi kaela? Mitte ühtegi fakti ega tunnistajat ei ole. Kuidas saab olla kuritegelik grupeering, kui Okunevi pole elus kordagi kriminaalkorras varem karistatud, ta ei ole vangis istunud… Ja nüüd minule nõutakse tema grupeeringusse kuulumise eest 11 aastat trellide taga. Väidetavalt me tegime 2013. aastal mingi uue grupeeringu, mis on täielik nonsenss.

Gennadi Okunev ise läks ju kokkuleppele?

Ma ütlesin Gennadile, et ta on vana ohvitser ja tal on sõjaväelase au. Ma absoluutselt ei saa aru, miks ta seda tegi. Ühtegi tunnistust ju ei olnud. Ta ütles mulle, et tema advokaat oli soovitanud, sest talle taheti 15 aastat kaela määrida. Ma oleksin sellise advokaadi peale kusnud.

Mis Sa arvad, mis sügisel juhtub? Saad õiglase karistuse või saadki 11 aastat?

Tead, ma ei julgenud oma naisele ja lastele isegi öelda, et prokuratuur nõuab mulle 11 aastat. Nad ei oleks seda üle elanud. Mul on tunne, et kohtunik Anne Rebane tegi otsa lahti ja võttis vastu julge otsuse mind vahi alt vabastada. Päris nii ikka ei saa, et tõendeid ei ole, on ainult mingi jutt ja sõna sõna vastu olukord ja siis nõutakse kokkulepet ja kui seda ei saa, nõutakse 11 aastat. Mille alusel? Ilma tunnistajate ja faktideta panna inimene nii pikaks ajaks kinni, sest ma puutusin ühte inimest, keda poleks tohtinud või… Kriminaalid teevad kokkuleppeid ja käivad nagu miškad vabaduses ringi ja siis need, kes pole sellega nõus, topitakse ära. Ei, ma ei ole sellega absoluutselt nõus.

Mis Sa kavatsed nüüd oma vabadusega peale hakata kuni sügiseni?

Spartasse (jõusaali – K. L.) panen kirja ennast. Hakkan uuesti trenni tegema ja naudin suve. Mis mul muud ikka. Koju sain, siis pesin selle pasa maha duši all ja täna tunnen ma ennast juba täitsa inimesena. Vähemalt on tagasi tulnud tunne, et meie kohtusüsteemi saab usaldada ja ilma tõenditeta ikka inimest kinni panna ei saa.

Okunevi kuritegelikku grupeeringusse kuulus 13 isikut, kes kõik läksid kokkuleppele prokuratuuriga ja on tänaseks vabaduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles