VIIMAKS OMETI Kohus vabastas võlakütt Lembitu Kiti vahi alt (1)

Katrin Lust
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Lembitu Kitt
Lembitu Kitt Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Harju maakohus otsustas täna, et kolm ja pool aastat vahi all olnud «Võlaküttide» saatest tuntud Lembitu Kitt võib kuni kohtuotsuseni viibida vabaduses. Kuigi prokurör nõudis talle karistuseks 11 aastat vabadusekaotust ja süüdistatava vahi alla jätmist, oli kohus siiski tema suhtes veidi leebem.

Võlakütt Lembitu Kitt on tänaseks vahi all viibinud juba kolm ja pool aastat ning kohtuistungid on tema jaoks kestnud terve igaviku.

Viimased istungid mahukas kohtuasjas, milles olid teiste hulgas süüdistatavad inkassoäriga tegelenud Lembitu Kitt ja Nikolai Bleskov, planeeriti juuni alguseks ehk selleks nädalaks.

Täna kuulatigi kohtusaalis peamiselt advokaatide lõppsõnasid ning istungi alguses selgus ka tõsiasi, et kohtualuse Lembitu Kiti lõppsõna võidakse kuulata alles 31. augustil. Kuigi istungid planeeriti algul lõpetada 10. juunil, siis kohtu kaasistujast rahvakohtunikust sõltuvalt ei saanud viimast istungit siiski pidada ning sel põhjusel lükatigi see suve lõppu.

Kiti kaitsja Indrek Repnau selle otsusega aga rahul ei olnud ning ta nõudis sellest hoolimata oma kliendi vabastamist kohtupidamise ajaks.

Vandeadvokaat Repnau tõi esile, et kõnealuses organiseeritud kuritegevuse kaasuses (milles ka Kitti süüdistatakse) läksid teised 13 süüalust prokuratuuriga kokkuleppele ja viibivad juba vabaduses. Samuti sai grupeeringu juht Gennadi Okunev karistuseks kuus aastat vabadusekaotust ning pääses juba kolme aastaga vabadusse.

«13 isikut anti kohtu alla ja kõik nad on hetkel juba karistused kandnud ja viibivad vabaduses ning nende karistused olid märksa leebemad!» teatas vandeadvokaat Repnau tänasel istungil, kus viibis ka «Kuuuurija» meeskond.

Kitt lubas omalt poolt kolmele kohtunikule, et kui ta pääseb trellide tagant, siis ei hakka ta vabaduses tunnistajaid ega kannatanuid kuidagimoodi mõjutama. Lisaks viitas ta oma perekondlikele probleemidele, mis on tekkinud kolme ja poole aasta pikkuse vahi all viibimise ajal. «Loobun üldse inkassoärist ja tegelen hoopis kinnisvaraga!» märkis ta kohtusaalis.

Kui kohtunik Anne Rebane uuris tema tingimuste kohta vanglas, siis aga selgus, et Kitti oli hoitud kuni tänavu aasta jaanuarini üksikvangistuses.

Kitt kohtunikele: te taastasite mu usu õiglusse

Kohtunik lubas Kiti kohtuotsuse jõustumiseni vabadusse ning lisas, et järgmine istung toimub augusti lõpus ja lõpliku kohtuotsuseni jõutakse eeldatavasti alles oktoobris. Mahukas kohtuvaidlus on veninud peamiselt Covid-19st tulenevate piirangute ja takistuste tõttu.

Kohtuotsust kuuldes muutus vana Afganistani sõja veteran aga härdaks ja teatas kohtunikele: «Suured tänud! Te taastasite mu usu õiglusse!»

Prokurör Janar Pilve aga leidis, et Kiti vahi all pidamine on õigustatud, kuna ta suhtub kannatanutesse vaenulikult ning tunneb viha ka tunnistajate vastu, mis võib viia Kiti vabaduses viibides kättemaksuni.

Tema kolme ja poole aasta pikkune vahi all pidamine oli prokuröri sõnul samuti proportsionaalne, arvestades seda, et prokuratuur küsis talle 11 aasta pikkust karistust. Eraldi tõi prokurör Pilve esile, et paljud süüdistuses välja toodud teod oli Kitt toime pannud telefoni teel.

Lembitu Kitti süüdistatakse kuulumises nn Gennadi Okunevi organiseeritud kuritegelikku grupeeringusse, kus ta olevat täitnud brigadiri või nii-öelda vanema rolli, kes allus otse rühmituse juhile. Teised süüdistused puudutavad aga tema tegevust inkassoäris, kus ta olevat tegelenud väljapressimise, ahistamise ning jälitustegevusega.

Kuriteod olevat Kitt toime pannud kolme isiku suhtes, kellelt ta võlausaldaja käsundi peale võlgasid sisse nõudis. Nendest kaks isikut, kes on samas kohtuasjas kannatanu rollis, jõudsid ka TV3 saates «Võlakütid» eetrisse. Saade kajastas võlaküttide Lembitu Kiti ja Nikolai Bleskovi igapäevatööd.

Lembitu Kitt ennast süüdi ei tunnista. Kuigi prokuratuur on allikate sõnul pakkunud talle kokkulepet, mille järgi vabastataks ta süüdi tunnistamise puhul sisuliselt kohe ka vanglast, ei ole vana võlakütt oma au nimel sellise kokkuleppega nõus.

Kohtuotsus vahi alt vabastamise kohta jõustub kümne päeva pärast, juhul kui prokuratuur seda ei vaidlusta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles