Voodihaige soovib ID-kaarti taotleda: sotsiaaltöötajad on jätnud mu hätta

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
ID-kaardi taotlemine.
ID-kaardi taotlemine. Foto: Kuvatõmmis PPA

«Kuuuurija» poole pöördus eakas voodihaige proua, kes on hädas ID-kaardi taotlemisega. Naine olevat abi palunud ka sotsiaaltöötajalt, kelle sõnul on proual vaja dokumendi uuendamise jaoks anda uuesti sõrmejäljed ning selleks peab ta väidetavalt PPA teeninduskontorisse kohale minema. «Mind on jäetud täiesti hätta!» oli vana naine ahastuses.

«Teate, ma olen üle 80 aasta vanune inimene ning mul aegus hiljaaegu ID-kaart,» alustab Aili (nimi muudetud, toimetusele teada) meiega vestlust. Ta kinnitab, et on tervisega üsnagi kimpus ega suuda kuidagi enam kodust välja liikuda, mistõttu veedab suurema osa päevast voodis.

Just sellepärast ei saa Aili enda sõnul minna ka PPA teeninduskontorisse ID-kaart taotlema. «Mul olevat vaja sõrmejälgi anda ning sotsiaaltöötaja, kes mul abis käib, ütles, et ei oska mind kuidagi aidata,» põhjendab ta, miks «Kuuuurija» toimetusega ühendust võttis.

«Kuuuurija» on ID-kaardi taotlemise probleemi liikumisvõimetutele inimestele ka möödunud aastal lahendanud, mistõttu oskasime Ailit juba ise juhendada. Lisame siia taas PPA selgituse, kuidas ID-kaarti taotleda erinevate võimaluste piires:

«Passi või ID-kaardi taotlemiseks peab inimesel olema kehtivad sõrmejäljed, nõuetekohane dokumendifoto ning allkirjanäidis.

Kui liikumisvõimetu dokumendi taotleja on andnud sõrmejäljed vähem kui 11 aastat tagasi, saab ta dokumenti taotleda ilma uusi sõrmejälgi andmata. Selleks tuleb dokumenditaotlus esitada koos arstitõendiga, mis kinnitab taotleja terviseseisundit. Taotluse saab esitada e-posti teel ppa@politsei.ee või saata postiga aadressile Pärnu mnt 139, 15060 Tallinn. Dokumendifoto tuleb esitada PPA-le digitaalselt e-posti teel ppa@politsei.ee ja selle eest vastutab taotleja või teda selles toimingus toetav pereliige, kes vajadusel palub abi teistelt pereliikmetelt, tuttavatelt või kutsub koju fotograafi.

Kui sõrmejälgede andmine on vajalik, kuid dokumenditaotleja ei saa teenindusse sõrmejälgede andmiseks tulla, tuleb taotlejal või tema lähedasel esitada PPA-le dokumenditaotlus koos koduteeninduse avalduse ja arstitõendiga, mis kinnitab taotleja liikumisvõimetust. Seda saab samuti teha tavaposti ja e-posti teel. Koduteeninduse käigus võtab PPA ametnik taotleja sõrmejäljed, kuid foto tegemise ja saatmise eest vastutab taotleja ise või teda abistav pereliige. Koduteeninduse käigus saab taotleja esitada volituse dokumendi väljastamiseks teisele inimesele, näiteks pereliikmele.

Isikut tõendava dokumendi taotlemiseks võib abi paluda ka sotsiaaltöötajalt, täpsem info siin: https://www.politsei.ee/et/juhend/isikut-toendava-dokumendi-taotlemine-liikumisvoimetule-inimesele/liikumisvoimetule-inimesele-id-kaardi-taotlemine, ning samuti annab isikut tõendavate dokumentide taotlemise küsimustes head nõu PPA klienditugi telefoninumbril 612 3000.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles