Laevafirmad lõpetavad ukrainlastele tasuta laevapiletite pakkumise

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Pagulased Tallinki laeval.
Pagulased Tallinki laeval. Foto: Mihkel Maripuu

«Kuuuurijaga» võtsid seekord ühendust vabatahtlikud, kes võtavad siin vastu Venemaa kaudu saabuvaid Ukraina sõjapõgenikke. Eelkõige pakuvad nad põgenikele tuge, et nad saaksid end siin sisse seada, või aitavad neil liikuda edasi teistesse riikidesse. Seni said transiidil olevad põgenikud laevaga tasuta Soome, kuid nüüd tuleb sellest võimalusest neil suu tõenäoliselt puhtaks pühkida.

Ukrainlaste vabatahtlikud aitajad, kes nimetavad end Mariupoli Sõpradeks, on nördinud, sest nende kõrvu on jõudnud kurvastav uudis. «Saame aru, et 1. juunist lõpetatakse ära Ukraina põgenikele tasuta laevapiletite pakkumine,» räägib vabatahtlik Tetjana Švetsova.

Hetkeseisuga jagab pileteid vaid Soome ning Eestis olevad aitajad tasuta pileteid enam väljastada ei saa. «Miks küll meile seda võimalust antud pole, sest nii oleks põgenike aitamine operatiivsem, kuna oleme kogu aeg kohal ja kõigega kursis,» lisab Švetsova.

Praegu aitab nime Mariupoli Sõbrad all tegutsev vabatahtlike grupp põgenikke Narvas ning Tallinna bussijaamas ja Balti jaamas. Suurel osal põgenikel ei ole siia jõudes taskus raha ega isegi ressurssi, et kuhugi helistada. Seetõttu on ajutise tasuta majutuse ja transpordi pakkumine (ka laeva peale) nende jaoks väga oluline.

Vabatahtlike sõnul saabub nüüd Eestisse palju põgenikke, kes olid varem sõjategevuse tõttu näiteks Mariupolis lõksus ja rindejoont ületada ei saa, et minna Ukraina kontrolli all olevale territooriumile.

Uurisime nii Tallinkilt, Viking Line'ilt kui ka Eckerö Line'ilt, kuidas on seni põgenike ülesõidud Soome toimunud. Kui Eckerö Line ja Viking Line kinnitasid lühidalt, et ei paku enam 1. juunist soodustust, siis Tallinkilt saime pikema selgituse.

Kommunikatsioonispetsialist Katri Link vastas meile järgmiselt:

«Tallink jätkab koostöös Ukraina Assotsiatsiooniga Soomes tasuta transpordi võimaldamist Ukraina sõjapõgenikele Eestist Soome kuni 15. juunini. Oleme ettevõtte kulul tasuta transporti pakkunud alates selle aasta veebruari lõpust ning veebruari lõpust tänaseni tasuta ülevedu pakkunud ligikaudu 10 000-le Ukraina põgenikule. Lisaks on Tallink vedanud ja veab tasuta üle humanitaarabi.

Viimase kuu ja nädalate jooksul on Soome reisivate põgenike arv järk-järgult vähenenud ning sellest tingituna on ka laevafirmad (lisaks Tallinkile ka Viking Line ja Eckerö Line) ühiselt otsustanud tasuta transpordi pakkumise põgenikele laiemalt lähiajal lõpetada. Vastavalt vajadusele ja kui meil on vabu kohti ja võimalusi, oleme endiselt valmis organiseeritud põgenike transporti toetama koostöös Ukraina Assotsiatsiooniga Soomes, kellega veebruarist saati põgenike transporti Eesti ja Soome vahel ühiselt korraldanud oleme.

Hindame põgenike transpordi vajadusi jooksvalt ja järjekindlalt ning vajaduste muutudes, muudame protsesse ja otsuseid, kui selleks on suurem vajadus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles