82-aastane vanaproua: mind viidi tahtevastaselt hooldekodusse, et elada minu kolmekordses ridaelamus (10)

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Iru hooldekodu. Pilt on Illustreeriv!
Iru hooldekodu. Pilt on Illustreeriv! Foto: Iru Hooldekodu

«Kuuuurijaga» võttis ühendust väikesest mereäärsest linnakesest pärit vanakene, kes enda sõnul saab veel suurepäraselt ise hakkama, kuid millegipärast viisid lähedased ta sunniviisiliselt hooldekodusse.

Endla (nimi muudetud, toimetusele teada) on enamuse oma elust elanud väikeses, kuid kaunis linnakeses Põhja-Eestis. Tema elukohaks oli kolmekorruseline ridaelamuboks.

Kuigi ta on juba 82-aastane, saab ta enda sõnul päevatoimetustega ideaalselt ise hakkama. Ometigi viibib naine nüüd hooldekodus. «Mu süda on murtud, miks nad mu küll siia tõid,» hoiab ta pisaraid tagasi ja räägib hääle värisedes.

Endla oli pakkunud oma tütrele, et lapselapsed võivad tema juures elada. Kuna maja on suur, oli ta nõus ise vaid esimesel korrusel elama, et kogu ülejäänud elamine lapselaste käsutusse anda.

«Ma oleks palunud vaid, et korra-kaks nädalas mulle poest toidukraami oleks toodud, seda pole ju palju. Ma ikkagi oleks tahtnud oma kodus olla nii kaua, kui ma jaksan,» räägib ta. Endla on pettunud, sest peale kõike seda abi ja tuge, mis ta oma lastele andnud on, ei soovita teda kui vana inimest toetada ning ta saadeti esimesel võimalusel hooldekodusse.

«Tean, et lapselaps oli päevapealt minu koju kolinud, egas siin polegi muud arvata, miks mind siia saadeti,» tuleb tal nutuhoog peale.

Tema kodukandis on kinnisvarahinnad üsna laes. Kas tõesti ületab raha armastuse oma lähedaste vastu ning selle nimel ollakse valmis teistele haiget tegema? Nii kui kinkeleping allkirjastatakse, kaob ka hoolivus?

Tänapäeval on igas oma- ja linnavalitsuses väga arenenud sotsiaalabiteenused, mille hulgas on ka koduhoolduse teenus. Väikese summa eest, mida kusjuures suudab maksta ka pensionär ise, käiakse eakatele koju vajalikke asju ostmas. Kui vanake on aga piisavalt kõbus, siis aidatakse tal ise poes käia, et ta kodus ära ei manduks.

Seega, kui lähedased hoolivad oma eakate sugulaste heaolust ja tunnetest rohkem kui rahast, lubades neil vanaduspõlve endale kallis kodus veeta, on palju võimalusi, kuidas ajada asjad nii, et eakate hooldamine ei oleks lähedastele koormav ega takistaks töötamist.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles