Oled venemeelne, kui palud eemaldatud Vene telekanalite pärast soodustust? (1)

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Televiisor. Foto on illustreeriv.
Televiisor. Foto on illustreeriv. Foto: Arvet Mägi

«Kuuuurijaga» võttis ühendust naine, kes soovis teleteenuste pakkujalt soodustust, kuna mõned kanalid eemaldati Venemaa agressiooni tõttu Ukrainas. Klienditeenindaja vastus talle oli aga jahmatav.

Katja (nimi muudetud, toimetusele teada) elab juba pikemat aega Tallinna kesklinnas, kuigi ta on sündinud hoopiski Kiievis. Tallinnas on naine käinud ka koolis ning ta räägib vabalt eesti keelt. Tema teleteenuste ja interneti pakkuja on Telset, mis oli tema uhkesse kortermajja juba kaabliga veetud, ja seega ei näinud ta mõtet üle õhu teenuseid mujalt ettevõttest tellida.

Kuigi televiisorit vaatab ta vähe ning kasutab pigem internetiteenuseid, maksis ta alati kõige eest, sest mõned kultuurisaated on tema sõnul võrratud. Kuumakse oli tal 18 eurot ja 50 senti.

Nüüd hiljuti aga keelati paljud Vene kanalid ära, kuid kliendi kanalite arv ei vähenenud, vaid need asendati näiteks jahindus- või kalandusteemaliste telejaamadega. Siiski küsiti Katjalt sama kuumakset, mis ennegi. Kord tuli talle külla sõbranna, kes väitis, et Elisa, kellelt tema teenust ostab, vähendas tunduvalt kuumakset. Just tänu sõbranna tähelepanekule otsustas Katja helistada Telseti, et uurida allahindluse võimalusi. «Rääkisin viisakalt neile oma loo ära, kuid mind sõimati venemeelseks, kuna julgesin suletud Vene kanalite pärast, mida ma ise ei vaadanudki, väiksemat kuuarvet küsida,» on naine šokeeritud.

Katja sugulased võitlevad praegu Ukrainas Venemaa agressiooni vastu ning ta tunneb ennast teenusepakkuja suhtumise tõttu üsna halvasti ja solvatuna. Seetõttu ta «Kuuuurija» poole pöörduski. Lisaks ütles ta, et kuigi tema oma õiguste eest seisab, siis kas kõik venekeelsed Eesti elanikud seda praeguses poliitilises olukorras teha julgevad. Siinkohal tasub mainida, et talle pakuti peale pikka vestlust 50-sendist allahindlust.

Telseti võrgu arenduse ja ehituse direktor Erik Reinaru ütles meile, et nad ei saa asja kommenteerida, kuna nad ei tea kliendi andmeid ega kaebuse sisu, kuigi olime kaebust neile selgitanud. Veel lisas Reinaru, et Ukraina päritolu kliendiga temale teadaolevalt konflikti tekkinud ei ole.

Elisa meediasuhete juht Taavi Teder aga vastas meile järgmiselt: «Algatuseks juhime tähelepanu sellele, et valdav osa eemaldatud kanalitest ei olnud mitte baaspaketis, vaid vabatahtlikult eraldi ostetavas teemapaketis. Kanalite sulgemise järgselt seda teemapaketti enam ei eksisteeri, seega ei maksa ka kliendid enam paketti kuulunud kanalite eest. Baaspaketti ehk kuutasulisse põhiteenusesse kuulus peatatud kanalitest ainult väike osa ja sellest soodsamat paketti pole. Kuna Eestis on väga arvestatav osa vene keelt kõnelevat elanikkonda, kes soovib saada kvaliteetset meelelahutust, juhime tähelepanu sellele, et Elisa teenustes on täna suur hulk kvaliteetseid filme ja sarju pakkuvaid telekanaleid, millede puhul on televaatajal võimalik valida venekeelne heli.

Lisaks oleme teinud enda kaablivõrgus ja uues Elamuses vaatajatele tasuta kättesaadavaks Soome rahvusringhäälingu esimese kanali Yle TV1 ja Ukraina telekanali 1+1 International. Samuti lisasime nii kaablivõrku kui uude Elamusse neli täiesti uut telekanalit – Current Time (Настоящее Время), Ukraina 24, History2 ja Crime+Investigation.

Otsime pidevalt uut sisu oma klientide jaoks ja ka hetkel on käimas läbirääkimised uute kanalite lisamiseks. Samuti on hetkel arendamisel mitmeid uusi Elisa originaalsarjade projekte, mis pakuvad kindlasti huvi ka venekeelsele televaatajale.»

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) meedianõuniku Aap Andreas Rebase sõnul nemad ettevõtja paketihinda mõjutada ei saa. «Mõistame tarbija muret. Sideteenust osutatakse vabaturu tingimustel, mistõttu on lõppkokkuvõttes sideettevõtja otsustada, missugune on paketi sisu ning hind, ja tarbijal on võimalus otsustada, kas pakutu on tema jaoks sobilik või mitte. Turul on võimalik valida mitmete televisiooniteenuse pakkujate vahel, kui antud pakkumus ei ole enam sobilik. Lisame veel soovituse, et osa kanaleid on võimalik Eestis ka oma antenniga tasuta vastu võtta, sealhulgas Ukraina kanalit,» lisas Rebas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles