Maaelanikud Ida-Virumaal jäävad töötuks ainsa bussiliini kaotamise tõttu?

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
GoBus
GoBus Foto: Arvo Meeks

«Kuuuurijaga» võtsid ühendust Tudulinna ja selle ümbruse elanikud, kuna nad kardavad jääda töötuks kaotatud bussiliini tõttu, millega sai Rakveres tööl käia.

Buss 110 marsruudil Kallaste-Tudulinna-Rakvere teeb pühapäeval viimased sõidud. Just see liin andis paljudele maaelanikele Ida-Virumaal võimaluse säilitada elu maal. Kuna see oli riiklikult tasustatud, oli bussisõit reisijatele tasuta.

Nüüd on aga selle bussiga Rakverre tööle sõitnud inimesed hirmul, sest kardavad jääda töötuks. Nimelt oli see ainus kodu lähedale sõitev buss ning nendele teadaolevalt uut liini sellele marsruudile ei panda.

«Minul autojuhiluba pole tervise tõttu, poeg astus just autokooli, kuid nüüd jääb see ka arvatavasti pooleli,» kurdab Tudulinna lähedal elav Anne (nimi muudetud, toimetusele teda).

Anne selgitas, et tema teada suletakse bussiliin vähese riikliku rahastuse tõttu, kuid ta ei mõista, miks ei muudeta tasuta sõitu lihtsalt tasuliseks. Töö Rakveres on tema perele maal ellujäämiseks väga oluline ning ta on valmis maksma bussipileti eest, kui vaid mingigi buss tema kodu lähedalt sõidaks.

«Kuuuurijaga» ühendust võtnud inimesed ütlesid, et on proovinud suhelda transpordiametiga ning vallaga, kuid kõik olevat öelnud, et nende käed on seotud. Meiega rääkinud inimeste appikarjeid oli lausa valus kuulda. Kurb, kui inimesed on valmis oma armsa sünnikodu lausa maha müüma, kuna muud võimalust ei ole.

«Ma ei saa ju siia kanti elama jääda, kui tööle ei saa. Järelikult tuleb teha valus otsus ja minna elama sinna, kust tööl käimine on võimalik, sest arved vajavad ju maksmist,» kurtis Toomas (nimi muudetud, toimetusele teda).

Anne rääkis «Kuuuurijale» ka seda, et nende lähedal asub üks turismitalu, kuhu enamik külastajaid saabus just bussiga number 110. «Me elame ilusas kandis, kahju, kui kõik siin välja sureb,» lisas naine.

Võtsime esimese asjana ühendust transpordiametiga, kust uurisime bussiliini 110 sulgemise täpsemaid asjaolusid, ning küsisime, kas sellele marsruudile on oodata mõnda teist bussi.

Kahjuks transpordiametist pikemat vastust ei tulnud, öeldi vaid, et nemad pole andnud käsku seda liini sulgeda ja meil oleks targem võtta ühendust Jõgeva ühistranspordikeskusega.

Ühistranspordikeskus pole meile aga tänaseni vastanud. Siiski selgus, et kõnealusel liinil teenindasid sõitjaid GoBusi bussid, ja ettevõte oli nõus meile lahkesti asja selgitama.

«Tõepoolest, GoBus teenindab liini 110 Kallaste-Tudu-Rakvere Jõgeva ühistranspordikeskusega sõlmitud liinilepingu alusel, mille tähtaeg saab märtsi lõpuga ümber. Lepingut ei pikendatud ja uut hanget ei korraldatud. Liin on käigus kuni pühapäevani. Kuid Põhja-Eesti ÜTK paneb Tudu ja Rakvere vahel käima liini nr 55 Rakvere-Tudulinna, mis seni väljus vaid esmaspäeviti ja reedeti Rakverest, kuid hakkab alates esmaspäevast sõitma igapäevaselt,» selgitas GoBusi kommunikatsioonijuht Kersti Gorstov.

Gorstov saatis meile ka tabeli uue bussiliini sõidugraafikuga, millest selgub, et selle bussiga jõuavad Tudulinna elanikud ilusasti nii tööle kui ka koju tagasi. Graafik peaks õige pea olema nähtav ka peatus.ee veebilehel.

Meediast on läbi käinud ka bussifirmade selgitus, miks liine vähendatakse. Tuleb välja, et praegu veel kehtivate riiklike lepingutega on firmadele tekkinud suured kahjumid, kuna kütusehinnad on järsult lakke tõusnud ja sõidud ei tasu ennast enam kuidagi ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles