Putin lasi vahistada Venemaa välisluureteenistuse juhi (4)

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Sergei Basenda
Sergei Basenda Foto: bitva.wiki.ru

Mitme väljaande väitel on Vene julgeolekuteenistuse FSB liige vahistatud, kuna teda kahtlustatakse Ukrainas toimuva pööramises Venemaa soovile vastupidises suunas.

Lätis asuv venekeelne uudistesait Meduza, Briti ajaleht The Times ja BBC teavitavad, et kaks Vene julgeolekuteenistujat on vahistatud, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kinnipeetud on FSB viienda välisluureosakonna juht kindralpolkovnik Sergei Basenda ja asedirektor Anatoli Boljuhh. See osakond vastutab Ukrainas luureandmete kogumise eest.

Arvatakse, et Beseda meeskond kavandas riigipööret Ukrainas, kus riigi administratsioon oleks asendunud venemeelse režiimiga. Ajakirjanike Andrei Soldatovi ja Irina Bogorano sõnul on vahistamise üks põhjus ka Ukrainas spionaažiks ja mõjutustegevuseks mõeldud raha omastamine ning Ukraina poliitilise olukorra sihilik moonutamine.

«Tundub, et pärast kahenädalast sõda mõistis Putin lõpuks, et teda on lihtsalt eksiteele viidud. Viies osakond kartis Putini pahameelt ja edastas talle selle, mida ta ise kuulda tahtis,» ütlesid Soldatov ja Borogan.

«Kui väited nende vahistamise kohta vastavad tõele, viitab see sellele, et Putin on tõsiselt mures FSB rolli pärast sõjalises kampaanias ja FSB tipus võib toimuda olulisi muutusi,» ütles lääne allikas.

Luureandmed, mida lääneriigid on saanud Venemaa kallaletungi plaanide kohta Ukrainasse, võivad tekitada Kremlis hirmu spionaaži ees, teatas BBC.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles