KAS USUD SEDA JUTTU? ⟩ Putin pole ajateenijaid Ukrainasse saatnud?

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Seersant pügab noort ajateenijat. Vene noorte seas on sõjaväeteenistus äärmiselt ebapopulaarne ning sellest üritatakse kõrvale hoida kõigi võimalike vahenditega.
Seersant pügab noort ajateenijat. Vene noorte seas on sõjaväeteenistus äärmiselt ebapopulaarne ning sellest üritatakse kõrvale hoida kõigi võimalike vahenditega. Foto: AP/Sanpix

Venemaa president Vladimir Putin lubas teisipäeval, et Ukrainasse pole saadetud ühtegi mitteprofessionaalset sõdurit. Kolmapäeval pidi Kreml oma juttu aga muutma.

Venemaa president Vladimir Putin andis Vene sõjaväeprokurörile väidetavalt korralduse selgitada välja, kes vastutab selle eest, et Ukrainasse saadeti sõdima tavalised ajateenijad.

Putini pressisekretär Dmitri Peskov ütles kolmapäeval uudisteagentuurile Ria Novost, et Venemaa ajateenijate leidmine Ukrainast oli Putinile endalegi üllatus.

Peskovi sõnul andis Putin enne Ukraina «erioperatsiooni» algust konkreetselt käsu, et ajateenijaid ei tohi mitte mingil juhul lahingusse saata, kuid ometi just nii tehti ning Putinile teatati, et käsku on korrektselt täidetud, vahendab Ilta-Sanomat.

Peskovi sõnul andis Putin nüüd välja uue korralduse, mis nõuab tema käsu rikkumise eest vastutavate isikute jälitamist ja karistamist.

Putin tõotas juba teisipäeval, 8. märtsil rahvusvahelise naistepäeva auks peetud kõnes, et Ukraina sõjalisele «erioperatsioonile» pole saadetud ega saadeta ühtegi mitteprofessionaalset ja lepinguta sõdurit.

«Rõhutan, et ajateenistuses olevad sõdurid ei osale lahingutegevuses, ainult elukutselised sõdurid,» rääkis Putin teisipäeval.

Vene väed Ukraina piiril ootamas käsku «päästa tsivilisatsioon»
Vene väed Ukraina piiril ootamas käsku «päästa tsivilisatsioon» Foto: Internet

Venemaa ühiskond kannatab siiani suuri kaotusi, mida põhjustas näiteks esimene Tšetšeenia sõda aastatel 1994–96, mil Venemaa siseses Tšetšeeni Vabariiki ning saatis peaaegu kindlasse surma noored ja kogenematud ajateenijad.

Krimmi okupeerimine ja annekteerimine omakorda pälvis 2014. aasta kevadel vene rahva laialdase heakskiidu just seetõttu, et selle viisid läbi hästi koolitatud eriüksuslased praktiliselt ilma võitluseta.

Venemaa kaitseministeeriumi pressiesindaja kindralmajor Igor Konašenkov pidi kolmapäeval aga tunnistama, et kahjuks on siiski Ukrainast leitud noori Vene ajateenijaid.

Ukraina kaitseministeerium on avaldanud pilte vangistatud Vene sõduritest, kellest mõned on hämmastavalt noored.

Üks vangi võetud Vene sõduritest ütles, et tema nimi on Damur Mustafajev, ja ta nimetas ülekuulamisel end ajateenijaks. Ta väitis ka, et ta saadeti koos kaasteenijatega Ukrainasse sõdima «pettuse teel».

Meduza uudistesait oli pärast seda leidnud Mustafjevi isa ning teinud temaga intervjuu, kus mees kinnitas, et tema poeg on ajateenija.

Venemaa kaitseministeeriumi pressiesindaja Konašenkov ütles kolmapäeval, et Ukraina «natsionalistlik sabotaažirühmitus» võttis hiljuti vangi Vene sõdureid, sealhulgas mõned ajateenijad.

Konašenkovi sõnul teeb Venemaa nüüd kõik endast oleneva, et tagada vangi langenud sõdurite vabastamine ja alusetult Ukrainasse saadetud ajateenijate repatrieerimine.

Konašenkov väitis, et peaaegu kõik sellised teenistuses olevad sõdurid on juba Venemaa territooriumile tagasi viidud, vahendab Kommersant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles