Võltsitud dokumentidega prügivedajad korjavad klientidelt raha ja viivad sodi hoopis metsa alla? (3)

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
Ehitusjäätmed metsa all. Pilt on illustreeriv!
Ehitusjäätmed metsa all. Pilt on illustreeriv! Foto: Arvo Meeks

«Kuuuurijaga» võttis ühendust Tamara, kes tellis möödunud aastal OÜ-lt Mailexpert ajutise prügiveoteenuse. Naise sõnul polnud ettevõttel aga jäätmeluba ning prügi utiliseerimise akt oli võltsitud.

Tamara ostis möödunud aastal väikese maatüki, mille koristamisel tuli välja väga palju ehitusprahti. Nii otsustaski ta otsida firma, kes viiks prügi ja jäätmed prügilasse.

Veebilehel Okidoki hakkas naisele silma OÜ Mailexpert kuulutus ning ta helistas ettevõtte juhatajale Mihhail Vommile. Viimane oli Tamarale väidetavalt kinnitanud, et nende firmal on jäätmeluba.

Juba järgmisel päeval tulid kohale kaks töölist, kes olid naise arvates ukrainlased. Hiljem olevat toodud ka konteiner. «Me ei olnud veel teenuse eest tasunud ning firma omanikku ei olnud samuti isiklikult kohal… Seetõttu polnud kedagi meile ka jäätmeluba näitamas,» rääkis Tamara.

Asi tundus kliendile kohe alguses kahtlane, sest firma omanik Vomm oli palunud tal maksta autojuhile teenuse eest sularahas. Kuna Tamaral aga parajasti sularaha polnud, palus ta siiski saata arve. Hiljem saigi ta arve, kuhu oli lisatud ka 20 protsenti käibemaksu, ning kokku läks prügivedu maksma 372 eurot.

«Kui poeg küsis autojuhilt, kuhu prügi viiakse, vastas autojuht, et kust tema teab,» ütles Tamara, keda selline vastus hämmastas. Ta hakkas muretsema, kas tema prügi jõuab ikka õigesse kohta või kallutatakse see mõne metsa alla.

Tamara palus lisaks arvele saata enda meilile ka tõendi prügilast, mis kinnitaks prügi utiliseerimist. Peale tõendi saamist küsis ta Paljassaare prügilast üle, kas see dokument on ikka ehtne.

«Prügila vastus jahmatas mind. Tuleb välja, et akt on võltsitud ja meie prügi sellesse prügilasse küll ei jõudnud,» pahandab klient. Tamarale looduse reostamine ei meeldi ning ta tunneb, et Mailexperti juhataja Vomm pole aus inimene.

Helistasime Mihhail Vommile, kes hakkas vastamise asemel hoopis ise küsimusi esitama, üritades toimetust segadusse ajada. Vomm väitis, et alates eelmise aasta jaanuarist pole jäätmeluba enam vaja. Kui küsisime, millise prügilaga firma koostööd teeb, lubas mees meid ära blokeerida.

Helistasime ka keskkonnaministeeriumi infotelefonile, kus oldi hämmingus väite peale, et jäätmeluba enam tarvis pole. Meid suunati keskkonnaameti kodulehele, kus on täpselt kirjas, miks ja mis tingimustel on jäätmeluba vaja.

Keskkonnaameti avalike suhete peaspetsialisti Liivi Reinholdi sõnul on Tamara väga eeskujulik kodanik, kes püüdis teha kõik õigesti, et tema prügi ei jõuaks mõne metsa alla loodust reostama. Kahjuks olevat meie seas palju prügipätte, kellel puudub tegelikult jäätmekäitluse keskkonnaluba. Reinholdi sõnul pole seda tõepoolest ka OÜ-l Mailexpert, kellega Tamara kokku puutus.

Keskkonnaameti kampaania «Ettevaatust, prügipätid!»
Keskkonnaameti kampaania «Ettevaatust, prügipätid!» Foto: Kuvatõmmis keskkonnaameti kodulehelt

Reinholdi sõnul vajavad nad selle loo uurimiseks veidi aega ning kui Tamara jutt vastab tõele, võib juhtuda, et OÜ Mailexpert suhtes tuleb alustada suuremat menetlust.

Keskkonnaameti infosüsteemist Kotkas on võimalik igaühel ka ise kontrollida, kas tema valitud ettevõttel on kõik vajalikud load olemas või mitte.

Ka keskkonnaameti Harjumaa büroo juhi Tarmo Tehva sõnul käitus Tamara nii, nagu üks õige kodanik peab, kuid Mihhail Vomm ja tema äritegevus neil juba ammu luubi all.

«Mihhail Vomm on keskkonnainspektoritele tuttav nimi ning tellikonteiner.ee kaudu tellitud teenuste tõttu on praegu keskkonnaametis pooleli mitu väärteomenetlust. Ka selle juhtumi kirjeldus annab põhjust alustada riikliku järelevalvet. Karistused jäätmeseaduse rikkumise eest võivad ulatuda füüsiliste isikute puhul 1200 euroni. Juriidilistel isikute karistused on kordades suuremad,» selgitas Tehva.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles