FBI abiga avastati Soomes eestlaste kuritegelik grupeering, mis tarnis suurtes kogustes narkootikume

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
Narkoäri juhtimises kahtlustatav saatis selle pildi 152 kilost marihuaanast enne kauba teele panemist Hispaaniast.
Narkoäri juhtimises kahtlustatav saatis selle pildi 152 kilost marihuaanast enne kauba teele panemist Hispaaniast. Foto: Poliisi.fi

Soome keskkriminaalpolitsei teatas reedel, et FBI abiga avastati suur narkootikumidega tegelev kuritegelik rühmitus, millega on seotud eestlased. 

2020. aasta suvest kuni 2021. aasta suveni viidi Hispaaniast ja Hollandist Soome üle 1700 kilogrammi narkootikume. Hispaaniast tuli salakaubana 770 kg kanepit ja Hollandist 706 kg amfetamiini, 24 kg kokaiini ning 90 000 tabletti ecstasy't. Tänavakaubanduses on selles koguses kauba väärtus ligikaudu 100 miljonit eurot.

Soome politseil õnnestus hiljuti konfiskeerida rühmituselt umbes 500 kg narkootikume. See on Soome ajaloo suurim narkootikumide konfiskeerimine, kirjutab riigi politsei pressiteates.

Kahtlustatavatena on kinni peetud 11 isikut, kellest enamus on eestlased. Grupeeringut juhtis samuti 1960. aastal sündinud eestlane, kes elas Hispaanias.

Soomes konfiskeeritud 140 Anomi telefoni
Soomes konfiskeeritud 140 Anomi telefoni Foto: Poliisi.fi

Narkoärile saadi jälile tänu Anomi sõnumirakendusele ja telefonidele, mida kahtlustatavad kasutasid. Anom on nutiseadme suhtlusrakendus, mille kohta levitati teavet, et see on täiesti turvaline ja välistab pealtkuulamise. Samad telefonid viis kahtlustatavatele üks soomlane, kes elab Hispaanias.

Tegelikult lõi Anomi rakenduse ja telefonid Ameerika Ühendriikide Föderaalne Juurdlusbüroo FBI selleks, et jälgida salaja kurjategijaid üle maailma. 2021. aasta suvel loovutas FBI kogutud andmed eri riikidele, sealhulgas Soomele.

Kahtlustatavad saatsid omavahel pilte narkopartiidest Anomi sõnumirakenduses.
Kahtlustatavad saatsid omavahel pilte narkopartiidest Anomi sõnumirakenduses. Foto: Poliisi.fi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles