Vanaproualt kinkelepinguga korterit nõudev naine: mis kink see on, kui pean midagi maksma hakkama!

Heveli Veersalu
, Kuuuurija.ee reporter
Copy
Eakas hooldekodus telerit vaatamas.
Eakas hooldekodus telerit vaatamas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

«Kuuuurijaga» võttis ühendust naine, kelle sõnul ei taha ükski notar vormistada talle kinkelepingut hooldekodus viibiva vanaproua poolt, kes ise enam sõnagi ei räägi. Miks keelduvad notarid sellisest tehingust?

Juta (nimi muudetud, toim. teada) helistas «Kuuuurija» toimetusele väitega, et on suures ahastuses ja omadega täiesti läbi, sest ükski notar teda aidata ei taha. Seetõttu ei saa ta ühelt vanaproualt kinkelepinguga korterit kätte.

See vanaproua on Juta kadunud vanaonu naine, kes viibib kõrge ea ning halvenenud tervise tõttu hooldekodus Ida-Virumaal. Naise sõnul pole vanaproual enam kedagi, sest ta poeg olevat veidi üle nädala tagasi siitilmast lahkunud.

Juta väidab, et nüüdsest ongi tema proua jaoks ainus lähedane inimene, mistõttu on tal õigus saada kinkelepinguga vanuri korter omale. «Mul on oma asjad seal juba sees, mis mõttes ma seda kätte ei saa,» sõnab ta.

Ta väidab, et ükski notar ei taha minna hooldekodusse seda tehingut tegema ega ole nõus ka käsitsi allkirjastatud volitustega. «Üks notar ütles mulle, et ta ei ole nõus seda tehingut tegema, sest ma ei saavat aru sellest, et mulle tekivad rahalised kohustused sellega, aga mis kingitus see siis on, kui ma pean midagi maksma hakkama,» selgitab Juta, kes raiub nagu rauda, et peab korteri endale saama ilma lisakohustusteta.

Siinkohal tasub märkida, et kuna vanaproual pole elusolevaid järglasi ning kaugematel sugulastel puudub kohustus tema eest hoolitseda, vastutab tema eest nüüdsest kohalik omavalitsus või linnavalitsus. Seda väitis meile Juta isiklikult, lisades, et vald tahab seda korterit endale.

Riigi Teatajas on kirjas, et hooldekodusse elama asumisel võtab isik endale kohustuse tasuda kas osaliselt või täielikult enda ülalpidamiskulud hooldekodus, kasutades selleks 90–100 protsenti pensionist, mida riik talle maksab.

Kui hooldatav ei suuda aga ise hoolduskulusid täielikult tasuda, lasub maksmise kohustus kahel järgneval põlvkonnal. Lähedaste puudumisel võtab selle vastutuse aga kohalik omavalitsus, kellel on õigus hooldust vajava isiku ülalpidamiskulude katmiseks sõlmida leping temale kuuluva vara arvelt.

Kui Juta soovib saada vanaproua korterit endale kinkelepinguga, lasub peale lepingu jõustumist proua hoolduskulude tasumise kohustus automaatselt temal. Just neid kohustusi naine enda õlule aga ei taha ning ta lootis, et «Kuuuurija» aitab tal saada korteri niisama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles