Swedbanki endine juhatuse esimees Bonnesen sai kriminaalsüüdistuse Eestis toimunud rahapesu eest (4)

Heveli Veersalu
, Kuuuurija.ee reporter
Copy
Birgitte Bonnesen.
Birgitte Bonnesen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/AFP

Swedbanki endine tegevjuht ja juhatuse esimees Brigitte Bonnesen sai Rootsis kriminaalsüüdistuse. Teda kahtlustatakse kelmuses ja väärtpaberitega ebaseaduslikus kauplemises.

Rootsi majanduskuritegude uurimise ameti peaprokurör ja eeluurimise juht Thomas Langrot esitas täna Swedbanki endisele tegevjuhile Brigitte Bonnesenile süüdistuse pettuses ja väärtpaberitega keelatud kauplemises.

Prokuröri sõnul üritas Bonnesen varjata Eestis Swedbankis toime pandud rahapesu.

Süüdistuse kohaselt valetas toonane tegevjuht 2018. ja 2019. aastal selle kohta, et pangal pole vähimatki probleemi või seost rahapesuga. Ta levitas väidetavalt avalikkusele ja eri ettevõtetele eksitavat teavet meetmete kohta, mida Eestis Swedbankis rahapesu tõkestamiseks kasutati. See toimus aastatel 2018–2019.

Eesti Swedbanki kommunikatsioonijuhi Kristiina Herodese sõnul puudub tal sellest asjast teadmine. Ta soovitas pöörduda Swedbanki peakontori poole Rootsis, kui uurisime, kas Eestis on saanud keegi samas asjas kriminaalsüüdistuse, ja soovisime kõnealuse loo kohta kommentaari.

2019. aastal paljastas Rootsi rahvusringhääling SVT Swedbankis toimunud rahapesu, mille järel Bonnesen vallandati. Sellest kirjutati Swedish Economic Crime Authority ehk Rootsi majanduskuritegusid uuriva ameti pressiteates.

Kui uurisime prokuratuurist, kas Eestis on kellelegi süüdistus või kahtlus esitatud, siis nõunik Kairi Küngas vastas meile lühidalt: «Seni avaldatule meil hetkel rohkem midaga lisada ei ole!»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles