62-aastane Jaanus: sahamehed lükkavad mu kodutee kogu aeg kinni (2)

Heveli Veersalu
, Kuuuurija.ee reporter
Copy
Lumesahk tuisus.
Lumesahk tuisus. Foto: Margus Ansu

Jaanus kurtis «Kuuuurijale», et ta ei saa pidevalt kodust välja, sest suuri teid puhastavad masinad lükkavad tema tee otsa läbimatud vallid.

Järvamaal elav 62-aastane Jaanus (nimi muudetud, toim. teada) on mitteametlikult invaliid, sest aastaid tagasi jäi ta metsa tehes õnnetul kombel puu alla. Samas oli see mõneti õnnelik õnnetus ning tema elukvaliteet väga ei muutunud, sest arstidel õnnestus tema jäsemed päästa.

Siiski lonkab ta üht jalga ning suuri ja raskeid asju tõsta ei taha. «Ma tundsin, et liikuda ma saan ning invaliidiks lasta end tunnistada tundus mulle liiga masendav,» rääkis ta. Jaanus on seni käinud tööl sellisel ametikohal, mis palju füüsilist ei nõua.

Iga lumine talv muutub mehe jaoks aga põrguks, sest lume rookimine käib talle üle jõu. Veelgi rohkem ajavad teda marru suuri teid lumest puhastavad sahamehed. Kuna Jaanuse kodutee on vaid mõnisada meetrit pikk ning seda kasutab vaid üks majapidamine, ei ole võimalik seda valla teeks registreerida.

See aga tähendab, et tegu on erateega ning lume lükkamist tuleb tee omanikul ise korraldada. «Enamus ajast on tee justkui täiesti läbitav ning lume lükkamise teenust nii tihti tegelikult ei vajaks,» alustas Jaanus juttu.

«Need kuradima sahamehed lükkavad mu tee otsa siiski kinni,» pahandas ta aga lumekoristajate peale, «ja kui külmetab ka, no siis ma seda valli omal jõul sealt ära ei lükka ning auto põhja sinna katki sõita ei tahaks.»

Järvamaalase sõnul on traktoristi tellimine tema jaoks väga kallis. Miinimumpalgaga ja eriti praeguste elektriarvete juures ta seda enam nii tihti omale lubada ei saa. Alles mõni päev tagasi tellis ta aga toidukulleri, kellele pidi teeotsa vastu minema, sest autoga oli tee läbimatu.

«Kohalik traktorist, kes mul siin käis, ütles, et tegelikult ei ole raske lund lükates sahka veidi keerata teeotsades nii, et suuri valle ei tekiks. Kahjuks olevat selle lükkamisega neil aga nii kiire, et helkurpostidki sõidetakse lihtsalt maha,» rääkis Jaanus, kes ei mõista, miks inimestega ei arvestata.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles