Pensionieas endised vanglakamraadid kohtusid alles peale Kuuuurija sekkumist

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
Harku, 17.07.1996
Harku vangla. Interneeritute kinnipidamiskoht. Värva, kust ilmselt lahkuti. 
FOTO: Peeter Langovits/Postimees
Harku, 17.07.1996 Harku vangla. Interneeritute kinnipidamiskoht. Värva, kust ilmselt lahkuti. FOTO: Peeter Langovits/Postimees Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX BALTICS

Endine vang Mehis väitis Kuuuurijale, et Jõgeva vallavalitsus ei avalda talle hooldekodus viibiva kunagise vanglakamraadi asukohta ning nii jääb tema üks jõulude heategu tegemata.

Mehis oli 1990ndate lõpus vanglatrellide taga enda sõnul «puhkamas» ja just seal sai ta headeks sõpradeks tolle aja paadunud kriminaali Harriga, kellele omal ajal isegi Lennart Meri armu ei andnud.

Kuigi mehed igapäevaselt enam ei suhelnud, said nad aeg-ajalt kokku mõnes õdusas kohvikus lõunatades, et jutustada niisama elust ja olust. Üks hetk oli 75-aastase Harri tervis aga niivõrd halvenenud, et ta tuli paigutada hooldekodusse.

Mehise sõnul oli Harrit tassitud ühest hooldekodust teise ning lõpuks ei teadnud enam keegi, kus hea sõber viibib. «Kuulsin, et üks tema jalg amputeeriti, ning ma mõtlesin, et teeks ühe heateo, eriti nüüd, kui on jõuluaeg,» alustas Mehis juttu.

«Helistasin Jõgeva vallavalitsusse, et uurida, millises hooldekodus Harri viibib, kuid mulle keelduti tema asukohta andmast ja jõulukink paluti vallamajja viia,» rääkis mees, kes ei mõistnud vallavalitsuse hoiakut.

Mehis aga ei uskunud vallavalitsuse lubadust, et nad toimetavad kingi ise Harrile, ning soovis head sõpra isiklikult veel näha enne, kui teine manalateed läheb. Siinkohal paluski Mehis Kuuuurija abi, et välja selgitada Harri asukoht.

Küsisime Jõgeva vallavalitsuselt, kas tõesti pole kuidagi võimalik meestel kohtuda, kasvõi läbi aknaklaasi, ning miks pakuti Mehisele vaid kingipaki vallamajja viimist.

Kohe peale meie sekkumist helistati Mehisele ning anti teada, millises hooldekodus Harri viibib, ning öeldi, et saab temaga kohtuda. Kuuuurijale selgitas Jõgeva vallavalitsus asja järgmiselt: «Jõgeva valla sotsiaalosakonna ametnik suhtles Harriga, kes teavitas, et temale sobib kohtuda Mehisega, ning hooldekodu töötajad kinnitasid, et kohtumine on võimalik. Mehisele on edastatud vajalik aadress ning ka kontaktnumber. Kohene andmete edastamine ei olnud võimalik, kuna ei olnud teada Harri arvamus ning hooldekodu kokkusaamise tingimused.»

Möödunud pühapäeval vanad kamraadid kohtusidki ning Mehise sõnul just vaid tänu Kuuuurijale.

«Harri mõistus oli veel täitsa selge ja tundis meid kenasti ära. Tal voolasid meid nähes lausa pisarad ja ta oli rõõmus meie väikese kingituse üle. Tänu Teile saime mehele rõõmu pakkuda veel enne, kui ta siit ilmast lahkub. Suur kummardus teie ees,» kirjutas Mehis meile peale kohtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles