KAS TOHIB NII? Politsei prefekt viis alkoholilt saadavad maksud Lätti? (8)

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
SuperAlko.
SuperAlko. Foto: Ülle Harju

«Kuuuurija» poole pöördus Valka SuperAlko poodi külastanud kodanik, kelle sõnul käis Lõuna prefektuuri juht Vallo Koppel Lätist suures koguses alkoholi ostmas. Kas see on riigi palgal oleva isiku puhul ebamoraalne käitumine, kui valitsus soovitab samal ajal Eesti kodanikel maksud oma riiki jätta?

Juhan ja Juula (nimed muudetud, toim. teada) käisid 18. detsembri õhtul Valkas külastamas SuperAlko poodi. Juula tundis kohe Lõuna prefektuuri juhi Vallo Koppeli ära, kes samuti poes ühe daamiga sisseoste tegi.

Juhani sõnul oli tema imestus suur, kui nägi politsei töötaja ostetud alkoholi kogust. «Ta ostis kolm kasti õlut ja kastitäie ka kangemat,» täpsustas mees. Politsei sõnul ei vasta aga antud info tõele.

«Kogu selle päeva veetis prefekt Tartus ega käinud sel päeval või nädalavahetusel Läti lähedalgi. Poeskäik oli 12. detsembri õhtul. Prefekt oli puhkusel, sõitis Riiga isikliku autoga ja ihuüksinda. Teel olles ostis Valkas poest oma raha eest Riiga tuttavatele kingiks kaasa kolm 0,5-liitrist likööri ning endale kolm 0,3-liitrist õlut ja kalja. Kas seda «suurteks kogusteks» nimetada, jätame teie hinnata,» kinnitab PPA pressiesindaja Kerly Virk, et Vallo Koppel 18.detsembril alkoholi poodi ei külastanud.

«Leian, et tegu on ebamoraalse käitumisega riigiametniku poolt, eriti, kui valitsus soovitab Eesti kodanikul maksud oma riiki jätta ja politseinikud pidevalt Lätist tulevaid autosid läbi otsivad ega luba inimestel suuremates kogustes alkoholi riiki sealt tuua,» tunneb Juhan ebaõiglust.

Tõepoolest on Eesti Vabariigi valitsus korduvalt rõhutanud, et eestlased võiksid soetada vajalikke tooteid ja alkoholi eelkõige Eestist. Siiski on alkoholi aktsiisid laes ning eestlased on võtnud ette pikki reise Lätti ning lausa protsestinud aktsiiside tõusu vastu.

Pärast olevat politseiametnik väidetavalt istunud kaasas olnud daamiga autosse ning sõitnud Tartu poole tagasi. Juhan ja Juula jäid aga mõtlema, ega nad ei võinud sõita lausa ametiautoga, ning palusid «Kuuuurijal» asja uurida.

Kas tõesti käis kõrgel kohal töötav riigiametnik Lätis suures koguses alkoholi ostmas ning kas selline tegevus on ebamoraalne?

Politsei lehel on kirjas, et Lõuna prefektuuri juhi Vello Koppeli puhkus algab 22. detsember 2021, kuid politsei pressiesindaja sõnul algas puhkus juba varem.
Politsei lehel on kirjas, et Lõuna prefektuuri juhi Vello Koppeli puhkus algab 22. detsember 2021, kuid politsei pressiesindaja sõnul algas puhkus juba varem. Foto: Kuvatõmmis politsei kodulehelt.

Palusime politseist nendele küsimustele vastuseid ning avaldame politsei pressiesindaja Kerly Virki vastulase täispikkuses:

«Poeskäik vastab tõele, kuid muu info tõele ei vasta.

Poeskäik oli 12. detsembri õhtul. Prefekt oli puhkusel, sõitis Riiga isikliku autoga ja ihuüksinda. Teel olles ostis Valkas poest oma raha eest Riiga tuttavatele kingiks kaasa kolm 0,5-liitrist likööri ning endale kolm 0,3-liitrist õlut ja kalja. Kas seda «suurteks kogusteks» nimetada, jätame teie hinnata.

Tõsi, oleme riigiasutusena seda meelt, et eestlastel ja iseäranis riigitöötajatel ei ole eetiline süsteemselt ja suurtes kogustes käia Lätist alkoholi ostmas ja sellega maksuraha Eestist välja viia.

Küll ei ole keelatud ega ka kuidagi ebaeetiline Lätti, Soome või mistahes riiki reisides teepealsest kauplusest midagi kingiks teistele või ka iseendale kaasa osta.

PS: Aktsiisikaupade vedu kontrollib maksu- ja tolliamet, mitte politsei. Kui Eesti-Läti piiril on PPA ametnikud sõidukeid kontrollinud, siis seda hoopis põhjusel, et rändesurve on mujal maailmas aina kasvanud ning sõidukeid ja inimesi piirialal kontrollitakse selleks, et tuvastada illegaale.»

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles