Aasta ema Malle Kobina kiri vanglast: poole kohaga töötades ei saa 50 eurotki kuus (17)

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
Oma kasulaste väärkohtlemises süüdimõistetud Malle Kobin minemas oma pooleaastast vanglakaristust kandma Tallinna vanglasse.
Oma kasulaste väärkohtlemises süüdimõistetud Malle Kobin minemas oma pooleaastast vanglakaristust kandma Tallinna vanglasse. Foto: Tairo Lutter

Pooleks aastaks vangi mõistetud Malle Kobin kirjutas «Kuuuurijale» elust vanglas ning sealsest palgasüsteemist, mis pole tavaeluga võrreldavgi.

Juuli alguses seadis paljudele lastele kodu pakkunud Malle Kobin oma sammud vangla poole, sest kohus mõistis ta süüdi laste väärkohtlemises.

Täna räägib Kobin meile aga oma elust vanglas, mis polegi nii lilleline kui paljudele tunduda võib ning eurovangla on samuti ebaõiglane. Naisel on võimalik isegi tööl käia, kuid palgaarvestus pole kuidagi võrdeline vabaduses viibiva töötajaga.

«Käin poole kohaga tööl. Mitte raha pärast vaid rohkem aja sisustamise mõttes,» alustab ta juttu. Ta küll ei räägi täpsemalt, mis tööd ta teeb, kuid oma kuupalgad laob ta lagedale. Tema kuutasu vanglas jääb 27-50 euro vahemikku.

«Vangidele Eesti Vabariigi seadused miinimumtöö või tunnitöö tasude osas ei kehti. Väljateenitud aastate hüvitise ehk pensioni võtab ka riik ära. Valimisõigust ei ole, seega ma ei ole enam Eesti Vabariigi kodanik,» on Kobin meie riigis pettunud.

Hetkel on riigis kehtiv miinimumpalk 584 eurot kuus ehk 3.48 eurot tunnis, uuel aastal tõuseb see aga 70 euro võrra. Seega saab osalise koormusega töötav vang Malle Kobin aga neli korda vähem palka.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles