Valga vallavalitsuse vastus seoses lasteaedade halva toiduga

Heveli Veersalu
, Kuuuurija.ee reporter
Copy
Valga lapsevanemate pöördumine sedastab, et ajutise teenuseosutaja toiduga lasteaedades ei saa rahule jääda. Foto on illustreeriv.
Valga lapsevanemate pöördumine sedastab, et ajutise teenuseosutaja toiduga lasteaedades ei saa rahule jääda. Foto on illustreeriv. Foto: Marianne Loorents

Möödunud nädala «Kuuuurijas» võeti luubi alla Valga lasteaedade toit, mis oli lastevanemate sõnul lausa söögikõlbmatu. Valga vallavalitsus eesotsas vallavanem Monika Rogenbaumiga peab OÜ Gurmann valmistatud toitu aga imemaitsvaks.

«Kuuuurija» pidi tõstma taas päevakorda veidrad ning lausa ennekuulmatud olukorrad Eesti äärelinnas Valgas.

Juba uue õppeaasta algusest saati on linna lasteaedades käivate laste vanemad tagajalgadel, sest toit, mida nende võsukesed sööma peavad, ei näe välja just kõige parem.

«Kuuuurijale» saadetud fotod Valga lasteaedade toidust. Vanemate jaoks oli kõige õõvastavam siniseks läinud hakkliha ning väidetavalt kapsarullide sisust tehtud hakklihakaste (pilt all, keskel).
«Kuuuurijale» saadetud fotod Valga lasteaedade toidust. Vanemate jaoks oli kõige õõvastavam siniseks läinud hakkliha ning väidetavalt kapsarullide sisust tehtud hakklihakaste (pilt all, keskel). Foto: Erakogu

Kuna eelmine lasteaedade toitlustaja otsustas tegevuse lõpetada, tuli Valga vallal teha uus hange. Lasteaedade toitlustamise hanke võitis lastevanemate üllatuseks maksuvõlgadega ettevõte OÜ Gurmann. Lastevanemad arvavad, et lisaks rahapuudusele on ettevõttel palju puudujääke ka oskustes ja tahtmises toita väikeseid lapsi nii, nagu seda tegelikult teha tuleks.

«Kuuuurija» saatis Valga vallavalitsusele enne saadet küsimused, millele lootsime saada vallalt selgitust. Vastus saabus aga nädal pärast meie küsimuste saatmist ning neli päeva pärast saate eetrit. Avaldame küsimused ja valla vastused muutmata kujul.

Valga lasteaedade hoolekogude esindajad kohtusid kolmapäeval kultuurikeskuses vallavalitsuse ja toitlustaja OÜ Gurmann esindajatega.
Valga lasteaedade hoolekogude esindajad kohtusid kolmapäeval kultuurikeskuses vallavalitsuse ja toitlustaja OÜ Gurmann esindajatega. Foto: Tiit Loim

Loe «Kuuuurija» saadetud küsimusi siit:

  • Terviseamet on teinud tänase seisuga Valga vallale ka ettekirjutuse, et antud olukord laste toiduga peab muutuma ja saama lahenduse novembri lõpuks. Selle kohta tegi Valga vald oma kodulehel ka vastava pressiteate. Kas Terviseameti ettekirjutusega tegeletakse ja mida vald konkreetsemalt ette võtab?
  • Tekkis ka küsimus hanke võitnud OÜ Gurmann tausta osas. Kokad räägivad meile, et toitu valmistatakse lastele ilma konkreetse tehnoloogiata ja vastava dokumentatsioonita. OÜ Gurmann töötajatel puuduvad vajalikud tervisetõendid ja paljud neist töötavad ilma töölepinguta ning palka makstakse neile mustalt. Kas vald on antud olukorraga kursis?
  • OÜ-l Gurmann on alates tänavu aprillist ka märkimisväärne maksuvõlg. Kas antud asjaolu oli vallale teada kui ettevõte võitis hanke?
  • Avalikult on teada (teatmik.ee), et keskmine brutopalk koos maksudega on selles ettevõttes 316 eurot ja 2021. aasta teises kvartalis töötas selles ettevõttes vaid 7 inimest. Kas selline ettevõte on võimeline valmistama teie hinnangul toitu üle 400 lapsele?
  • Kuidas te hindate alla miinimumpalga maksmist töötajatele?
  • Kas teie poole on pöördunud ka OÜ Gurmann töötajad oma muredega? Minule nad väidavad, et nad on seda teinud ja vallavalitsus ei ole nende murede lahendamiseks midagi ette võtnud. Kas see vastab tõele?
  • Arvatavasti olete te kursis lastevanemate poolt tehtud toidu piltidega, mis levivad sotsiaalmeedias. Meile on konkreetsed lapsevanemad, kes on need fotod teinud, andnud intervjuud ja nad räägivad, et toit on söögikõlbmatu. Sama kinnitasid meile ka intervjuu andnud OÜ Gurmann kokad. Kokkade puhul võiks öelda, et tegemist on vilepuhujatega, kes on sattunud nüüd ettevõtja tagakiusamise ohvriks. Kuidas te antud olukorda kommenteerite?
  • Kas te olete kontrollinud töötajate töö olukorda ja kõigi töölepingu normide jälgimist. Kas te leiate, et Valga vallavalitsusel on ka vastutus nende töötajate ees?
  • Kas Valga valla esindajad on teinud OÜ Gurmann kööki kontrollkäigu ja mida on selle kontrollkäigu raames tuvastatud. Meiega rääkinud kokkade sõnul on valla esindajad koha peal käinud aga sisulist kontrolli ei teostatud. Kas see vastab tõele?
  • Valga vallavalitsuse väitel on toit läinud paremaks, lastele see maitseb ja nad küsivad isegi lisaportse. Lastevanemate sõnul – kes meiega rääkisid – ei vasta see aga tõele ning lapsed tulevad koju tühja kõhuga ning kurdavad toidu üle.
  • 20.10.2021 toimus vallavalitsuse ja lasteaia hoolekogude koosolek. Meiega rääkinud lapsevanemaid aga sinna ei lubatud. Mis on selle põhjuseks ning mis alustel valiti hoolekogudesse ja antud koosolekule lastevanemate esindajaid?
  • Hanke tingimustes on kirjas, et hankija (vald) tagab toitlustamiseks vajalikud ruumid koos inventariga. Alates 1.09.2021 (meile teadaolevalt leping sõlmiti 30.08.20201) sai OÜ Gurmann tegelikult köögi valla poolt alles oktoobri lõpus. Kas see asjaolu võis mõjutada toidu kvaliteeti?
  • Miks vald ei andnud näiteks OÜ Gurmann kasutusse Taheva kogukonnakööki, mis (ma saan aru, vastab kõigile normidele ja seisab enamjaolt kasutuna) ning mis on vajaliku köögitehnikaga varustatud?
  • Kas hankes oli ka oluline ettevõtte taust laiemalt (töötajad, senine kogemus ja lepingute täitmine ja muude kohustuste täitmine)?
  • Meie allikate väitel alustas Valga vallavalitsus hanke koostamist alles juunis/juulis. Väidetavalt oli põhjuseks see, et töölt sunniti lahkuma vallajurist, kes antud teemaga tegeles ja töölt läks ära ka teine spetsialist, kes oli lasteaia toitlustaja hankega tegelenud. Kas need asjaolud võisid olla põhjuseks, miks hanke tingimused olid just sellised nagu nad olid?
  • Volikogu andis loa hange korraldada aprillikuus ja minu allikad ütlevad, et seoses võimuvahetusega ja seetõttu, et lahkusid eelmainitud töötajad, asus vallavalitsus otsast peale hanget ette valmistama. Kas oskate seda väidet kommenteerida?
  • Kui vald hanget sel suvel korraldas oli laual ka alternatiivseid ja kohalikku ettevõtlust soosivaid variante: näiteks ühe suure hanke asemel oleks iga lasteaia kohta tehtud eraldi toitlustaja leidmiseks hange või võtta üldse tööle näiteks kokatädid. Kas see poleks mitte laiendanud pakkujate hulka ja andnud tööd kohalikule rahvale – vähemalt nii väidavad meile kohalikud elanikud.
Valga lasteaedu toitlustava OÜ Gurmann juht Svetlana Sopi tunnistas, et probleeme on esinenud, ent nüüdseks on olukord stabiliseerumas.
Valga lasteaedu toitlustava OÜ Gurmann juht Svetlana Sopi tunnistas, et probleeme on esinenud, ent nüüdseks on olukord stabiliseerumas. Foto: arhiiv

Valga vallavalitsuse täispikk vastus:

«Valga Vallavalitsuse jaoks on lastele pakutava toidu kvaliteet äärmiselt oluline, mistõttu võtame iga antud teemal laekunud märkust väga tõsiselt ning kontrollime selle tõele vastavust. Sealhulgas mõõdavad lasteaiad toidu temperatuuri, mõõtmisi on kontrollimas käinud ka Põllumajandus- ja Toiduamet. Lasteaedade töötajad märgivad igapäevaselt toidupäevikusse kõik tähelepanekud, päeviku sissekanded esitatakse toitlustajale, kes sellele peab reageerima.

Saame öelda, et pakutav toit mitte ainult ei vasta nõuetele, vaid ka meeldib lastele. Samuti ei vasta tõele väide, nagu oleks Terviseamet toitlustamise osas teinud ettekirjutuse – Terviseameti pädevusse kuulub eelharidusasutuste ehk lasteaedade toidu kontroll, ning kirjavahetus, sealhulgas ettepanekud tegevuse parandamiseks, on loomulik osa protsessist. Terviseamet leidis, et menüüs peaks olema rohkem puuvilju, samuti esines mõningaid ebakõlasid lasteaedadele ja Terviseametile esitatud menüüdes: näiteks pakuti 14. oktoobril lastele lõunaks kohupiima kamavahtu virsikukastmega, Terviseametile esitatud menüüs oli kirjas aga kohupiima kamavaht moosiga ja jogurtikaste. Toitlustaja nõustus esitatud tähelepanekutega ning lubas Terviseameti soovitused koheselt ka ellu viia.

Oleme samuti näinud sotsiaalmeedias levitatavaid pilte, kuid väga suure tõenäosusega pole seal kujutatud toit pärit meie lasteaedade menüüst – toidust on pilte teinud ka lasteaia personal ning nendel piltidel olev toit näeb välja nii korrektne kui isuäratav.

20. oktoobril teemat käsitlevale koosolekule kutsuti kõikide lasteaedade hoolekogud ehk kõikide lasteaiarühmade lastevanemaid esindama valitud lapsevanemad. Hoolekogude esindajate kutsumine lepiti ühiselt kokku 23. septembri koosolekul koos nende lapsevanematega, kes esimest korda oma rahulolematust väljendasid. Samuti oli koosolekule kutsutud lasteaiatoidu osas petitsiooni algatanud lapsevanem.

1. septembril lepingu täitmist alustanud toitlustaja möönis alguses käivitamisraskusi – ettevõte pidi kohalikust kohvikust muutuma suurtoitlustajaks, kes suudab kolm korda päevas toitlustada ligi 500 last. Seega tõi toitlustaja vajaduse korral uue toidu, hilinemise korral andis toidu aga lastele kaasa. Toitlustaja on tunnistanud puudujääke ja reageerinud kriitikale.

Mis puudutab ettevõtte maksuvõlga, siis riigihangete seaduse kohaselt ei kõrvaldata isikut menetlusest, kui ta on võla tasunud või maksuvõla ajatanud (sõltumata ajatamise pikkusest või ajatamise tagamisest). Seega ei ole ajatatud maksuvõlg seaduse kohaselt aluseks ei hankemenetlusest kõrvaldamiseks ega lepingu lõpetamiseks. Nagu näitavad avalikud allikad, oli maksuvõlg ajatatud ja vähenes juba enne hankes osalemist ja hankelepingu sõlmimist. Ettevõtte keskmise palga suuruse kujunemist tuleb küsida ettevõtjalt. Valga palgatase on kahetsusväärselt madal ka mõnedes teistes ettevõtetes, näiteks avalike allikate kohaselt on ka Valga mõistes suure ehk ligi 50 töötajaga transpordiettevõtte AS A-Karuse keskmine palk 2020. aasta kolmandal kvartalil olnud keskmiselt 365 eurot, mis õnneks 2021. aasta kolmandas kvartalis on tõusnud 715 euroni, kuid jäädes ikka näitajatelt alla teistele sama sektori ettevõtetele.

Valga vallal puudub siiski nii seaduslik õigus kui pädevus palgainfot ja maksukuulekust hinnata, maksuküsimuste osas teeb järelevalvet Maksu- ja Tolliamet.

Suurimaks murekohaks vaatlusaluse hanke puhul oli tegelikkuses tõsiasi, et aprilli lõpus umbusaldatud Ester Karuse vallavalitsus oleks pidanud riigihanke üles panema selle aasta jaanuaris – nii oleks hanke võitnud ettevõtja praeguse napi kahe nädala asemel saanud ettevalmistusi teha paar kuud. Vallavolikogu hariduskomisjoni liikmed kinnitavad, et nemad juhtisid hanke väljakuulutamise vajadusele vallavalitsuse tähelepanu juba 2020. aasta septembrikuus. Arusaam, nagu oleks vallavalitsuse struktuuri muutnud vallavolikogu otsus mõjutanud hanke ettevalmistamist, on väär – koondatud jurist ei täitnud oma teenistusülesandeid tegelikult 2021. aastal kuude kaupa ja ka tõendeid, et ta oleks antud hanke ettevalmistamisega tegelenud, vallavalitsusel ei ole.

Lasteaedade teenindamine on väärikas ja pingutust nõudev väljakutse, kus eksimusi andeks ei anta. Lisaks oleks õigeaegselt ettevalmistatud ja avaldatud riigihange ehk tõstnud ka lepingu enda atraktiivsust ja toonud seeläbi konkursile ka teisi ettevõtjaid. Sealhulgas tasub mainida, et näiteks eelmine linna lasteaedade toitlustaja uuel konkursil ei osalenud, lõpetades teenuse osutamise 31. augustil. Vastavalt hanke tingimustele pidi iga pakkuja arvestama, et septembris tuleb lasteaedade toit neil valmistada asendusköögis, sest septembris toimub toitlustamiseks kavandatud köögis põhjalik remont.

Oktoobri algusest saab Gurmann OÜ tegutseda värskelt remonditud suuremates köögi ruumides ühes lasteaias, mistõttu vähenes ka surve transpordikorraldusele ja termokastide kasutamisele. Tunnistame, et hankega viivitamine tõi ebameeldivusi nii lastele, lasteaedadele ja lapsevanematele kui hanke võitnud toitlustajale. Vabandame eelmise vallavalitsuse tegematajätmiste pärast, sest inimese jaoks peab valla tegevus olema jätkusuutlik mistahes vallajuhtide juhtimise all.»

Kuna Valga vallavalitsus mainis oma vastuses kolmanda osapoolena perekond Karuseid, siis pakkusime ka neile vastulause võimalust.

Allain Karuse sõnul võiks Monika Rogenbaum tegeleda hoopiski oma tööga, mitte nuhkida teiste firmade aruannetes. Mehel pole enda sõnul midagi häbeneda ning ta avaldab, et tõepoolest oli eelmisel aastal koroona tõttu tal ettevõtjana mõningaid raskuseid, kuid palgad päris sellised ei olnud, nagu Rogenbaum oma kirjas meile väitis. «Veokijuhid saavad lisaks tavapalgale sõidus olles ka päevaraha 50 eurot olenemata sellest, kas ta laeb kaupa peale või ootab mõnes Saksamaa veokiparklas laadimist,» märkis Karuse.

Küsisime ka saates osalenud lapsevanematelt, kas nad on toidust tehtud pilte võltsinud, nagu meile valla vastuses väideti. Lapsevanem, kes saates sõna võttis, oli sellest süüdistusest šokis. Ta meenutas selle jutu peale ka eetris nähtud olukorda, kuidas üks kohale kutsutud politseiametnik oli samuti kursis Valga lasteaedade kehva toidu küsimusega.

«See on karma, kutsud politsei, aga tuleb hoopiski veel üks murelik lapsevanem!» sõnas murelik ema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles