Valga aasta isa nominent on kriminaalkorras karistatud ja ohvri lähedased on hämmingus (6)

Heveli Veersalu
, Kuuuurija.ee reporter
Copy
Aasta isa nominent Erki Saag ja Monika Rogenbaum.
Aasta isa nominent Erki Saag ja Monika Rogenbaum. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Möödunud nädala reedel kuulutati välja Valga aasta isa, kelleks sai 71-aastane Ülo Kaart. Tähelepanuväärne on aga kogu loos see, et teiseks aasta isa kandidaadiks valiti Erki Saag, kes lõi 2017. aasta suvel surnuks 48-aastase mehe ja viibib praegu vabaduses tingimisi.

«Kuuuurija» poole pöördusid mitmed murelikud Valga kodanikud, kes ei mõista, mille alusel valis Valga valimiskomisjon aasta isa nominente. Avalike andmete järgi olid aasta isa kandidaadid seekord vaid kaks meest, kuigi meie allikate väitel oli soovitatud ka teisi väga auväärseid isasid.

Nii ongi «Kuuuurijaga» ühendust võtnud kohalikud elanikud hämmingus, kuidas sai aasta isa teiseks nominendiks 47-aastane Erki Saag, kes lõi 2017. aasta juuli õhtul Karula valla haljasalal tekkinud tüli käigus 48-aastast meest rinna ja pea piirkonda.

Löökide tagajärjel kaotas kannatanu teadvuse ja kukkus peaga vastu maad ning sai eluohtliku tervisekahjustuse.

Tartu maakohus mõistis Erki Saagi süüdi surmaga lõppenud raske tervisekahjustuse tekitamises ning mõistis talle neli aastat ja kuus kuus tingimisi vanglakaristuse sama pika katseajaga. Ka praegu on mees vabaduses katseajal.

Kuna Valga aasta isa valimiskomisjoni esimees oli vallavanem Monika Rogenbaum, siis püüdsime temalt uurida, kuidas hinnatakse aasta isa nominente. Kahjuks pole meil õnnestunud Rogenbaumi tabada. Ka teised komisjoni liikmed, nagu Lauri Drubinš ja Meeli Tuubel, seda küsimust ei kommenteeri. Samuti puudub Valga vallavalitsuse dokumendiregistris valimiskomisjoni selle istungi protokoll, kus aasta isa nominentide üle arutleti.

Valga valla meediaspetsialisti Kuido Meritsa sõnul juhtus surmaga lõppenud intsident ammu ning tänaseks olevat Erki Saag tubli ja tegus isa.

Tema sõnul on aasta isale esitatavad tingimused Valgas lihtsad, näiteks see, et kandidaadil peab olema vähemalt üks laps ja abielu ei ole kohustuslik. Samuti peab aasta isa olema ühiskondlikult aktiivne ka väljaspool perekonda ja soolisi piiranguid ei ole.

Karula vallas tüli tõttu hukkunu vend on Valga aasta isa valimiskomisjoni otsuses ülimalt pettunud ning võtab sel teemal Facebookis avalikult sõna. «Käin isa ja venna hauale küünlaid panemas ja järgmine päev loen lehest, et minu venna tapja esitatakse aasta isa kandidaadiks,» kirjutab mees, kes ei pea asjaolusid sugugi õigeks ning palub tuttavatel samuti arvamust avaldada.

Kolmapäeval 17.novembril edastas Valga vallavalitsuse kommunikatsioonijuht järgneva selgituse valla poolt:

Alustuseks rõhutame, et aasta isaks valiti Ülo Kaart, mitte elu24 artiklis esile tõstetud Erki Saag. Siinkohal täpsustame, et valla aasta isa tiitlile esitavad kandidaate kodanikud, komisjoni ülesanne on hinnata kandidaadi esitamise avalduses toodud argumente vastavalt valimise korrale ning langetada seejärel oma otsus. Antud juhul leidis komisjon, et tiitlit väärib Ülo Kaart.

Aasta isa tiitliga tunnustatakse pereisa, kes on pühendunud ja hea isa ühele või enam lapsele, andes neile armastust, hoolt, eeskuju ja õpetust. Esitatud kandidaat ei pea olema abielus ja peres võivad kasvada ka kasulapsed.

Aasta isa konkursile sobiv kandidaat on Eesti Vabariigi kodanik, kelle elukoht rahvastikuregistris on Valga vald ning kes on tunnustatud nii oma ametitöös kui perekonnas ja kes on ühiskonnale heaks eeskujuks ka väljaspool oma pereringi. Aasta isa aunimetus omistatakse ühele isale ainult üks kord.

Taotluse võivad teha kõik, juurde võib lisada pilte ning lähedaste (laste, abikaasa, töökaaslaste) iseloomustusi kandidaadi kohta.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles