Poeg ei tea, kuidas voodihaigele emale ID-kaarti teha (1)

Heveli Veersalu
, Kuuuurija.ee reporter
Copy
Eesti kodaniku pass. Isikut tõendav dokument.
Eesti kodaniku pass. Isikut tõendav dokument. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Kuuuurija» poole pöördus 83-aastase voodihaige vanaproua poeg, kelle sõnul ei saa ta kuidagi ema ID-kaarti uuendada, sest lähimasse politsei- ja piirivalveameti esindusse haige ema enam minna ei saa.

43-aastane Andrus on mures oma ema pärast, kelle ID-kaart õige pea aegub. Kui viimati suutis ema Milvi veel omal jalal dokumenti taotlema minna, siis nüüd on kahjuks proua tervis nii halb, et ta ei tõuse enam voodistki püsti.

Kuigi Andruse tervis on samuti kehv ja ta saab töövõimetushüvitist, tuleb tal siiski iga päev voodihaige ema eest hoolitseda. Ta püüab hakkama saada nii, kuis oskab, kuid ometigi on tavainimesele võibolla üks kõige lihtsamaid asju tema jaoks väga keeruline.

Kuna perel puudub interneti kasutamise võimalus ning kamba peale on neil teistega suhtlemiseks vaid vana nuppudega telefon, ei tea mees, kuidas ID-kaarti uuendada saaks. Ta on küll proovinud helistada ja uurida, kuid senini on jäänud asi talle selgusetuks.

«Kuidas ma oma ema, kes käsigi vaevu liigutab, sinna fotoputkasse toimetan?» on Andrus lausa endast väljas.

Uurisime politseist, kuidas nii raskes seisundis inimesele ID-kaarti ikkagi teha saab.

Avaldame politsei- ja piirivalveameti identiteedi ja staatuse büroo valdkonna koordineerija Marit Abrami täispikka vastuse:

«Passi või ID-kaardi taotlemiseks peab inimesel olema kehtivad sõrmejäljed, nõuetekohane dokumendifoto ning allkirjanäidis.

Kui liikumisvõimetu dokumenditaotleja on andnud sõrmejäljed vähem kui 11 aastat tagasi, saab ta dokumenti taotleda ilma uusi sõrmejälgi andmata. Selleks tuleb dokumenditaotlus esitada koos arstitõendiga, mis kinnitab taotleja terviseseisundit. Taotluse saab esitada e-posti teel ppa@politsei.ee või saata postiga aadressile Pärnu mnt 139, 15060 Tallinn. Dokumendifoto tuleb esitada PPA-le digitaalselt e-posti teel ppa@politsei.ee ja selle eest vastutab taotleja või teda selles toimingus toetav pereliige, kes vajadusel palub abi teistelt pereliikmetelt, tuttavatelt või kutsub koju fotograafi.

Kui sõrmejälgede andmine on vajalik, kuid dokumenditaotleja ei saa teenindusse sõrmejälgede andmiseks tulla, tuleb taotlejal või tema lähedasel esitada PPA-le dokumenditaotlus koos koduteeninduse avalduse ja arstitõendiga, mis kinnitab taotleja liikumisvõimetust. Seda saab samuti teha tavaposti ja e-posti teel. Koduteeninduse käigus võtab PPA ametnik taotleja sõrmejäljed, kuid foto tegemise ja saatmise eest vastutab taotleja ise või teda abistav pereliige. Koduteeninduse käigus saab taotleja esitada volituse dokumendi väljastamiseks teisele inimesele, näiteks pereliikmele.

Isikut tõendava dokumendi taotlemiseks võib abi paluda ka sotsiaaltöötajalt, täpsem info siin: https://www.politsei.ee/et/juhend/isikut-toendava-dokumendi-taotlemine-liikumisvoimetule-inimesele/liikumisvoimetule-inimesele-id-kaardi-taotlemine, ning samuti annab isikut tõendavate dokumentide taotlemise küsimustes head nõu PPA klienditugi telefoninumbril 612 3000.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles