Katrin Lustil õnnestus kohtuda väikeseid tüdrukuid vägistanud ja tapnud Vassili Otškalenkoga (2)

Heveli Veersalu
, Kuuuurija.ee reporter
Copy
Katrin Lust kohtumas vassili Otškalenkoga.
Katrin Lust kohtumas vassili Otškalenkoga. Foto: Kuuuurija

Esmaspäeval toob «Kuuuurija» televaatajateni Eesti lähiajaloo ühe õõvastavama loo, mis võib kohalike arvates tänu humaansele vanglasüsteemile korduda. Reede varahommikul õnnestus Katrin Lustil isiklikult kohtuda kardetud Haapsalu vägistaja ja mõrvari Vassili Otškalenkoga, kes lubas, et ei tapa enam väikeseid tüdrukuid.

Tuleva nädala esmaspäevases «Kuuuurijas» võtab saatejuht Katrin Lust koos reporter Kristiina Reimandiga luubi alla 1990ndate alguses Haapsalus koletuid kuritegusid sooritanud Vassili Otškalenko.

See 30 aastat vana lugu võiks olla süngetest asjaoludest hoolimata unustuste hõlma vajunud, kuid tänu Tallinna vangla otsusele on Haapsalu Vassili Otškalenko pärast taas hirmu ja paanikaga täitunud.

Saates räägivad endised politseinikud Arnold Juhans ja Marko Ender üksikasjalikult mitme tüdruku vägistamisjuhtumist ja nende laipade leidmisest. Nad sõnavad, et selliste kuritegude taga olev Otškalenko ei tohiks ealeski vabadusse sattuda.

Juba 1990ndatel soovisid Haapsalu elanikud anda endast kõik, et sellist meest enam poleks, ja olid valmis Otškalenko lausa oma kätega tapma. Politseil oli tükk tegemist, et ära hoida kohalike omakohut ning kurjategija elusa ja tervena trellide taha saata.

Läänemaa elanikud said kergemalt hingata, kui Otškalenkole määrati omal ajal surmanuhtlus, mis muudeti hiljem uute seaduste tõttu eluaegseks vanglakaristuseks. Südamerahu jagus vaid kuni 2019. aastani ning juba selle aasta detsembris toimub istung, kus arutatakse Otškalenko vabadusse laskmise võimalust.

Tänaseks on see koletuid tegusid teinud mees vabakäiguvang, kes on mitu korda külastanud ka oma kasuisa Läänemaal Panga külas. Selle vahetus läheduses asub muide ka Ridala põhikool.

Täna varahommikul õnnestus Lustil Tallinna ühistranspordis kohtuda Otškalenkoga, kes lubas väikeseid tüdrukuid enam mitte tappa ja vägistada, kui vabadusse pääseb.

Järgmises «Kuuuurija» osas võtab sõna ka naine, kes väikese tüdrukuna Otškalenko käest tänu oma vennale vaevu pääses. Otškalenko poolt vägistatud tüdruk oli tema süüdimõistmisel põhiline tunnistaja ning tema ei usu, et seda sorti mees võiks muutuda. «Kohtus ta pigem irvitas kõige selle üle,» põhjendas ta oma ebausku.

Ka endine politseinik Ender ei usu Otškalenko muutumisse. «Muutunud inimene ei saadaks vanglast end kinnipidanud politseinikule tervitusi.»

Sellest kõigest täpsemalt juba esmaspäeval «Kuuuurija» saates, mis alustab Kanal 2s kell 20.00.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles