Martin Helme riigikogu istungil: ma ei taha elada riigis, kus ma kardan politseinikke

Heveli Veersalu
, Kuuuurija.ee reporter
Copy
Martin Helme.
Martin Helme. Foto: Madis Veltman

Ekrelased Martin Helme ja Kert Kingo tõid riigikogu istungil esile politsei jõukasutuse tavakodanike vastu ning mõistsid hukka Haeskas Kuido Sumerkiniga juhtunu.

15. septembril toimunud riigikogu istungil võttis EKRE fraktsiooni liige Kert Kingo teemaks politsei ebaproportsionaalse sekkumise võimalikus ohuolukorras. «Politsei sekkumine peab olema proportsioonis võimaliku ohuga, mille vastu ta läheb. Tšello, plekkmannerg ja plakatid ei ole kohe kindlasti ohtlikud,» lisas ta.

Kuigi Kingo pidas silmas pigem rahumeelseid vaktsiinivastaseid protestijaid tänavatel, tõi Martin Helme jutuks ka Kuido Sumerkini tulistamise Haeskas. Mõlemad poliitikud peavad aga politsei tegevust viimasel ajal jõudemonstratsiooniks.

«Mina tõmbaksin siin ühe mõttelise joone aprilli sündmustest Haeskani, et kui meil tekib mentaliteet jõustruktuurides, et meil pidureid ei ole, me teeme, mis me tahame, siis meil hakkab selliseid Haeska mahalaskmisi toimuma – iga natukese aja tagant,» oli Helme otsekohene nagu alati.

Helme ei soovi enda sõnul elada riigis ja olla kodanikuna olukorras, kus tuleb karta politseinikke. Tema arvates oli selline hirm korravalvuri ees viimati nõukogude ajal, kus keegi ei teadnud, kuidas miilits võib sind peedistama hakata, isegi kui sa pole midagi valesti teinud.

«Kui me sellele juhtkonnas valitsevale õhkkonnale, õõvastavale mentaliteedile otsustavalt vastu ei hakka, siis me liigume vastupidises suunas ja seda ei tohi lubada,» sõnas Helme. Nii nagu Kingo, peab ka tema kõnealuseid sündmusi politsei jõudemonstratsiooniks, mis on alguse saanud kõrgemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles