Pärnu sillal joobes jalgratturiga kokku põrganud laps sai tõsiseid vigastusi

Heveli Veersalu
, Kuuuurija.ee reporter
Copy
Katkine jalgratas. Foto on illustreeriv.
Katkine jalgratas. Foto on illustreeriv. Foto: www.freepik.com

Eelmisel kolmapäeval sõitis joobes jalgrattur Pärnu sillal otsa viieaastasele poisile nii, et laps vajas lausa arstiabi. Ema tänab neile appi tulnud inimesi, kes aitasid ära hoida halvima.

Kolmapäeval, 28. juulil kell 21.30 juhtus Pärnu kesklinna sillal joobes jalgratturi tõttu õnnetus, mille tagajärjel sai viga viieaastane Rasmus.

Vapra poisipõnni ema Rita rääkis «Kuuuurijale», mis tol õhtul täpsemalt juhtus ning millise karistuse on saanud õnnetuse põhjustanud mees.

Rita sõidab oma perega tihti jalgrattaga ning Pärnu silda tuleb neil ületada iga päev. Kui tavaliselt lükkavad nad sillal ratast käe kõrval, siis seekord otsustasid nad vähese liikluse tõttu siiski jalgrattal vurades üle silla minna.

«Elukaaslane sõitis ees ja tal istus ratta turvatoolis meie kaheaastane poeg. Rasmus sõitis tema järel ja siis olin mina. Ma nägin, et kaugelt tuleb ratas, suurel kiirusel ja ma ütlesin pojale, et hoia oma poole tee äärde, ta tegi seda,» püüdis ema olla lastega sillal ettevaatlik.

Kahjuks ettevaatlikkusest ja väikesest kiirusest ei piisanud, sest joobes rattur kihutas siiski lapsele otsa. «Ta sai löögi rattaga, kas lenksuga või mõne muu osaga, vastu vasakut põske. Nägin, kuidas ta pea tegi veidra liigutuse,» hirmutas kokkupõrge Ritat väga.

Väike viieaastane Rasmus hakkas nutma just sellises asendis, nagu ta oli kukkudes jäänud, kuid siis ei teadnud ema veel, kui raske vigastus lapsel on.

«Ma karjusin «Rasmus!» ja hüppasin rattalt maha ja jooksin tema juurde. Nägin, et nägu verine. Panin käed ümber poja põskede ja märkasin vasakul põsel olevat suurt lahtist haava,» kirjeldab Rita jubedat vaatepilti, mida ükski ema nägema ei peaks.

Rita püüdis vaprat Rasmust rahustada nii kuis jaksas ning pereisa helistas kohe kiirabisse. Kuna isal oli rattal veel kaheaastane poeg, olid tema käed seotud ning ta ei saanud abikaasale kuidagi appi tormata, kui õnnetuse tekitanud joobes mees ohtlikuks muutus.

«Hakkasin mehega sõimlema. Mäletan, et karjusin talle, et kas ta ei oska kiirust maha võtta ja teiste inimestega arvestada jne, kindlasti midagi roppu ka tuli suust välja. Siis ta tuli mu lähedale, rääkis vene keeles. Sain aru, et ta on purjus. Võttis mu kätest kinni ja kiskus need poja põskedelt ära. Ma karjusin, et ta mu pojast eemale läheks ja ei katsuks meid,» räägib Rita, kuidas olukord muutus pere jaoks üsnagi hirmutavaks.

Korraks sai pereisa siiski appi minna ning suutis mehe särgist kinni haarates ta naisest ja lapsest eemale kiskuda. Kogu selle aja vältel suhtles isa päästeametiga ja nüüd tuli tal paluda lausa politsei abi.

«Rasmus nuttis ja üks hetk hakkasin ka mina värisema ja nutma. See mees lähenes mulle jälle, ta vaatas mulle otsa ja sõimas mind ning tahtis minust uuesti kinni võtta,» rääkis Rita, kes kartis, et mees võib teda isegi lüüa.

Tugevast hoobist päästis Rita üks julge naine, kes joobes mehele ise hoopis suure obaduse andis, nii et too lausa pikali kukkus.

Rahvast kogunes sillale iga hetkega aina juurde ning Rita perel hakkas kohe julgem tunne, sest inimesed aitasid neid nii, kuis oskasid.

«Üks hetk ilmus välja mees. Riiete järgi tundus, et oleks nagu turvamees. Ta pani kummikindad kätte ja tuli minu ja poja juurde. Võttis sidemerulli ja surus poja põsele,» räägib Rita, kes on turvamehele südamest tänulik.

Samal ajal oli aga joobes jalgrattaäss rüselemas juba järgmise inimesega. Õnneks jõudis kohale kauaoodatud kiirabi ja politsei ning rusikakangelane peeti kinni.

Kiirabi aitas Rasmuse haava kinni siduda ning koos emaga viidi laps EMOsse, kus see tuli ka kinni õmmelda. Rasmuse põsel on praegu neljasentimeetrine haav viie õmblusega. Õnnetuse tekitanud mehel aga polnud kriimugi.

Rattaõnnetuses tekkinud haav viieaastasel Rasmusel.
Rattaõnnetuses tekkinud haav viieaastasel Rasmusel. Foto: Erakogu

«Põsk on siiamaani paistes ja verevalumiga. Kui EMOst koju saime, ootas mind politsei ja andsin neile ütlused. Politsei ütles nii palju, et mees ei tee koostööd, ei avalda oma nime ja eitab juhtunut. Järgmine päev võttis politsei meiega taas ühendust ja ütles, et mees lasti hommikul koju ning talle määratakse rahatrahv,» selgitab Rita, lisades, et on karistuses veidi pettunud.

Rasmuse pere arvates on rahatrahv sellise teo eest liiga leebe, kuid nad püüavad sellega leppida ning eluga edasi minna. Nad proovivad mälestusi sellest hirmsast päevast oma peast kustutada.

Kuid Rita südamel on veel üks tegemata asi. Nimelt ei ole ta saanud tänada inimesi, kes neid sel raskel hetkel aitasid ja ta püüab seda teha «Kuuuurija» abil. «Ma olen väga tänulik nendele inimestele, kes meile appi tulid. Üks naisterahvas aitas mu elukaaslasel veel Rasmuse ratta koju viia.»

«Kuuuurija» pöördus vastuste saamiseks ka politsei poole, kes sündmust ja mehe joovet kinnitab. PPA kommunikatsioonibüroo praktikandi Anett Maria Reinase sõnul alustati 47-aastase mehe suhtes ka väärteomenetlus ja sellega seoses otsivad nad naisterahvast, kes kohapeal politseiga suhtles.

Hea Rita perekonna aitaja, kui sina olid just see, kes sündmuskohal politseiga suhtles, võta palun ühendust aadressil henry.murumaa@politsei.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles