Läänemaal vudistab majade vahel ringi ootamatu ja hirmutav külaline

Kuuuurija
Copy
Jaanalind
Jaanalind Foto: Shutterstock

Suure-Lähtru elanikele on selleaastane suvi toonud kaasa rohkelt elamusi. Lisaks suurele põllupõlengule on neil tulnud tõtt vaadata suure jaanalinnuga.

Läänemaal Suure-Lähtru külas peab endine loomatohter Hugo erinevaid loomi. Tema lauda juures võib kohata nii karvaseid kui ka sulelisi.

Seni teadsid külaelanikud vaid lehmade ja väiksemate linnuliikide esindajate olemasolust, kuid suurest jaanalinnust polnud kellelgi õrna aimugi.

Kui enamiku ajast on suutnud Hugo loomad oma territooriumil olla, siis tundub, et sellele jaanalinnule meeldib sealt aeg-ajalt jalga lasta.

«Niitsin parasjagu muru, kui järsku mingi elukas tõstis põlluservast pead,» rääkis kohalik elanik. Ta sai suure ehmatuse osaliseks ega suutnud esialgu tuvastada, mis loom see üldsegi on.

«Ma ei uskunud oma silmi, sest ei ole ju võimalik, et su maja juures on jaanalind! See kõik tundus nii üle mõistuse olevat,» naerab ta tagantjärele.

Jaanalind Suure-Lähtrus
Jaanalind Suure-Lähtrus Foto: Erakogu

Tegelikult on asi naljast väga kaugel, sest jaanalinnud võivad olla inimesele ja ka teistele loomadele väga ohtlikud. Jaanalinnu kõige tugevamaks kaitseks peetakse ettepoole jalahoopi, mis võib olla ligikaudu 200 kilogrammi tugevune.

Lisaks on nad väga kiired ning inimestel nendega võidu joosta ei tasuks.

Jooksukiirus on neil suurtel lennuvõimetutel lindudel 50–60 kilomeetrit tunnis, kuid on ka neid, kes suudavad joosta lausa 75 km/h. Hea kõrvakuulmise ja terava nägemisega, leiavad need kiired loomad hea tahtmise juures peitu pugenud inimese kindlasti üles.

Kuigi see hall suleline tundub olevat vana rahu ise ning ajab viljapõldudel vaid oma asja, on ta külarahvale ikkagi hirmutav.

Nüüd hoiavad kohalikud elanikud pidevalt silmad-kõrvad lahti ja liiguvad küla vahel sõiduvahendita ringi väga ettevaatlikult, et jaanalinnule mitte jalgu jääda.

Vaata videot siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles