Seliste sotsiaalmaja elanikud kurdavad, et istuvad linnavalitsuse otsuste tõttu külmas

Kuuuurija
Copy
Mees külmas. Pilt on illustratiivne.
Mees külmas. Pilt on illustratiivne. Foto: Idrees Abbas / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Pärnu linnavalitsus lõhkus sel kevadel Seliste sotsiaalmajast välja kõik küttekehad ning sattus seetõttu elanike pahameele alla.

Seliste küla asub Pärnumaal Pärnu linna Tõstamaa osavallas. Selle küla üks endine kaheksa korteriga korrusmaja muudeti sotsiaalmajaks. Kohalik omavalitsus annab seal eluruumi isikule või perekonnale, kes ei suuda seda endale või oma perekonnale ise tagada. Nii lõi endine Tõstamaa vald inimestele võimaluse sotsiaalkorteri üürimiseks.

Üks Seliste sotsiaalmaja elanik Avo helistas mõni päev tagasi «Kuuuurija» toimetusele ning kurtis, et Pärnu linnavalitsus lõhkus nende korterist kõik küttekehad välja ning neil on külm. Samuti rääkis Avo, et sotsiaalmaja elanikud ei tea tänaseni, miks seda kõike tehti, sest nende meelest toimis kõik kenasti. Mehe sõnul ei ole nad saanud linnavalitsuselt selle kohta ühtegi dokumenti.

«Nad lõhkusid isegi meie pioneerpliidi välja, nüüd peame pisikesel ühe rauaga elektripliidil omale süüa tegema. Üks närune õhksoojuspump meile siia seina visati, aga see kuramus ju tuba soojaks ei küta,» on Avo linnavalitsuse peale pahane.

Aga miks ikkagi Pärnu linnavalitsus Seliste sotsiaalmajas lammutustöid tegi?

Pärnu linnavalitsuse meedianõunik Teet Roosaar selgitas «Kuuuurijale», et mingit linnavalitsuse isetegevust ei olnud, vaid Päästeamet oli teinud juba eelmisel aastal ettekirjutuse, millega kohustati maja küttesüsteem sulgeda selle aasta mais pärast kütteperioodi lõppu.

«Põhjuseks amortiseerunud küttesüsteemi tuleohtlikkus ja selle kasutamine. Näiteks oli soojamüüri peale tapeet pandud, tuleohtlikku materjali hoiti küttekehade juures jne. Kütmiseks on korteritesse paigaldatud õhksoojuspumbad, mille võimsusest peaks korteri peale piisama. Kui mõnes kohas on tõesti liiga jahe, on võimalik panna sinna elektriradiaator,» selgitas Roosaar.

Roosaare arvates on elanike pahameele põhjuseks harjumatus uue küttesüsteemiga ja mure elektriarvete pärast. «Kui inimesed jäävad arvete tasumisel hätta, saavad nad toetust küsida,» selgitas mees.

Kuna kogu maja vajab renoveerimist, on õhksoojuspumbad vaid ajutine lahendus, kuid Roosaar ei oska veel öelda, millal maja uuendama hakatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles